Annonce
Navne

50 år: Livets skyggesider fascinerer Ramsland

Aarhus-forfatteren Morten Ramsland fylder 50 år torsdag 10. juni. Foto: Axel Schütt
Romanen "Hundehoved" bragte navnet Morten Ramsland på manges læber. Han bor i dag i Aarhus, men trækker på sin egen opvækst i en forstad til Odense. Torsdag 10. juni fylder forfatteren 50 år.

50 år: Da Morten Ramsland som barn lånte Ole Lund Kirkegaards bog "Orla Frøsnapper" på biblioteket, var der noget, som faldt på plads.

Et par år forinden var han med sin familie flyttet til et nyt kvarter, Tarup, nær Odense, hvor nogle store drenge spredte skræk og rædsel.

Det var ikke en bekymring, han kunne dele med sine forældre. Men da han dykkede ned i Kirkegaards univers med den ondskabsfulde Orla, følte han sig genkendt.

Annonce

Siden har Morten Ramsland forsøgt at give sine egne læsere samme oplevelse. Ved at tage fat i temaer, som kan være pinagtige og svære at tale om, vil han få læserne til at føle sig mindre alene.

- Der ligger en enorm forløsning i at kaste lys på de mørke historier, som vi helst ikke vil fortælle, har forfatteren sagt.

"Hundehoved" gav laurbær

Morten Ramsland, som fylder 50 år torsdag 10. juni, er universitetsuddannet i dansk og kunsthistorie. Da han blev færdig med studierne, syntes hans omgangskreds, at han skulle finde sig et "rigtigt" arbejde.

Men han ville hellere skrive, og efter et par fiaskoer, blandt andet med digtsamlingen "Når fuglene driver bort", var der bingo i 2005.

Slægtsromanen "Hundehoved" om en norsk-dansk familie solgte flere end 250.000 eksemplarer, blev oversat til 13 sprog og gav forfatteren både Læsernes Bogpris og De Gyldne Laurbær.

I 2010 fulgte den næsten lige så succesfulde "Sumobrødre" fortalt gennem 11-årige Lars, der bor med forældrene og sin lillebror "Overbiddet" i forstaden Paradishaven.

For børnene er der dog langt til paradis, men nærmere Orlas tyranni, hvor de store tæver de små og selv får tæv af de endnu større.

- Både overvældende rå og direkte, men samtidig et særlig ømt poetisk rum om disse drenge med al deres spirende seksualitet og vilde energi, hed det i juryens begrundelse, da Morten Ramsland modtog Danske Banks Litteraturpris for romanen.

Annonce

Køn og seksualitet

Også i "Lyskabinettet" trækker han på egne erfaringer. I romanen, som udkom i 2018, retter han projektøren mod drenge og mænd i en seksuel gråzone.

Han beskriver en kønsforvirret drengs barndom og ungdom, men også voksenlivets dybe længsler, som kan være svære at indfri i et traditionelt ægteskab.

I et interview har han fortalt, at han selv som teenager stod på usikre ben i forhold til køn og seksualitet. Dengang ville han gerne have vidst, at der var andre i verden, som følte på samme måde.

Foruden romaner har Morten Ramsland skrevet en række børnebøger, herunder seks billedbøger, der er vokset ud af "Hundehoved".

Hans seneste børnebog "Den klamme liste og andre historier" med tegninger af Cato Thau-Jensen udkom sidste år.

Forfatteren bor i Aarhus og er far til tre.

/ritzau/

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

75 år: Hun har altid stået på ofrenes side

Sport

Se videoen: Alle EM-hold sender hilsen til Christian Eriksen

AGF

Europæisk modstander ligegyldig for AGF-chef: - Over to kampe er det hold, vi skal slå, uanset hvem det bliver

Annonce