Annonce
Kultur

50 år siden: Da Aarhus gik crazy over The Who

Efter koncerten lignede salen »en slagmark, som halvtreds vilde elefanter havde raseret«, hed det i Demokraten dagen efter koncerten.

Lørdag er det 50 år siden den unge generation smadrede Aarhus Hallen. The Who fik kun nogle få minutter på scenen og nåede ikke selv at smadre deres udstyr, som de ellers gerne gjorde.

For 50 år siden, søndag 26. september 1965, var Aarhushallen rammen om en koncert, der virkelig bragte de unge generationers musik op i overskrifterne - ikke blot i Aarhus, men over hele landet. Ikke på grund af musikken, men på grund af en hændelse, som endnu i dag står som den voldsomste begivenhed på den århusianske rockscene.
Annoncen i Aarhuus Stiftstidende forud for koncerten, hvor The Who?s sceneoptræden betegnes som fantastisk, vild og crazy.
Anledningen var en koncert med London-gruppen The Who, som var slået igennem i England i 1965 og også hurtigt blev populær i Danmark.
Nøjagtig tre minutter spillede The Who, før publikum stormede scenen.
The Whos første to singleplader, I Can't Explain og Anyway, Anyhow, Anywhere, havde solgt godt, og i september arrangerede Bendix Music gruppens første Danmarksturné.
Annonce
Hærværksmanden i Den Gamle By viste sig et par dage senere at være en fulderik, som ikke var vant til at drikke. Han anede ikke , hvorfor han var gået amok på kakkelovnene, ligesom han ikke huskede, hvor han havde lagt sit tøj og hvor han havde fundet indpakningspapiret, han havde på hjem fra den fugtige aften.
Turneen omfattede fire koncerter. Lørdag 25. september skulle gruppen spille i Folkets Hus i Helsingør efterfulgt af en midnatskoncert i K.B. Hallen i København. Dagen efter, som var en søndag, gik turen videre til Aarhushallen. The Who skulle på scenen klokken 20 og så direkte til Karoline Mælkepoppen i Aalborg, hvor de skulle spille senere samme aften.
Denne folder fungerede som en slags koncertprogram til Who-koncerten. I den fortæller de om meningen med at smadre instrumenterne ved koncertens slutning: »Det lyder så visuelt«.

My Generation

Det var kun godt en måned før The Who udsendte deres mest kendte nummer, det rebelske generations-epos My Generation, som efter udgivelsen 5. november bragede igennem både højttalere og hitlister.
My Generation fandt sin endelige form i september, så sandsynligvis spillede The Who den også i Danmark. Men det gjorde de ikke i Aarhushallen, hvor koncerten kun var få minutter gammel, da et vildt tændt publikum gik amok og stormede scenen med store ødelæggelser til følge - både i salen og i de omkringliggende gader.
Balladen ved Who-koncerten og de efterfølgende optøjer var dagen efter på forsiden af Aarhuus Stiftstidende ... men pudsigt nok var de skrevet ind i en artikel om andre, nylige bøllestreger, som intet havde med koncerten at gøre: I Den Gamle By var en hærværksmand gået amok på en kakkelovssamling, og i Tårnby ved København var dækkene på en række biler skåret op.
Annonce

Fire eksplosive Londonknægte

The Who var dannet i 1964 af den mikrofonsvingende forsanger Roger Daltrey, møllehjulsguitaristen Pete Townshend, bas-ekvilibristen John Entwistle og den viltre trommeslager Keith Moon. Fire London-knægte, hvor de tre ældste var 19 år, Keith Moon kun 17. Sammen lavede gruppen en række sange, der mere end noget andet inkarnerede de store efterkrigsgenerationers oprør og selvstændighedstrang.
Gruppens fire medlemmer var stærke og indbyrdes konkurrerende individer. Musikken er blevet beskrevet som konstant solo for guitar, bas, trommer og sang. Alle bandmedlemmerne følte de var noget særligt, og de gjorde hvad de kunne for at skille sig ud; også i påklædning, hvor ikke mindst Pete Townshends Union Jack-jakke vakte opmærksomhed.
Gruppens performance var eksplosiv, poserende og uhørt kompromisløs, og The Who blev kendt for at smadre instrumenterne som afslutning på deres koncerter. Mikrofoner, Premier-trommesæt, Rickenbacker-guitar, Marshall-stacks(mandshøje højttalere med forstærker på toppen) og hele møget.
Annonce

The Who og Hanne fra Holstebro

I Aarhus skulle The Who optræde som hovednavn i en typisk pakkekoncert med flere navne, og hvor der rundt regnet var en halv time pr. optrædende. De andre navne var dansk-engelske The Ex-Checkers, der på plakaten blev kaldt »Danmarks populæreste topgruppe«, The Beethovens, der blev kaldt »Danmarks Beatles«, Hanne fra Holstebro, der blev omtalt som »Danmarks Brenda Lee« samt de to århusianske grupper The Spitfires og The Snakes.
Der var ingen redaktionelle foromtaler af koncerten, for dengang midt i 60´erne var pigtråd ikke noget for pæne aviser. Men da det viste sig, at koncerten udviklede sig til voldsomheder af et omfang, der hverken er set før eller siden i Aarhus, blev The Who pludselig forsidestof.
Annonce

Fantastisk, vild og crazy

Annonceringen op til koncerten i Aarhus-Hallen lagde da også op til, at nu skulle der være gang i den.
The Who blev kaldt »den engelske beat-sensation«. Og annoncerne beskrev gruppen som »den mest omtalte gruppe i England i dag - Gruppen, hvis sceneoptræden er så fantastisk, vild og crazy, at den er ubeskrivelig - Gruppen, der er The Rolling Stones favoritgruppe - Gruppen, der i vild ekstase i løbet af få måneder har smadret for ca. 60.000 kr. udstyr, bl.a. 8 guitarer, 20 mikrofoner, forstærkere m.m. - en engangsoplevelse af de store«.
Annonce

Hallen lignede en slagmark

Både gruppens tekster og musik var noget, der virkelig rykkede for de store grupper af frustrerede unge, der længtes efter noget andet end det, de kendte fra barndommen i de trøstesløse halvtredsere.
I Helsingør og København forløb koncerterne uden ballade. Men i Aarhus-Hallen var stemningen voldelig helt fra starten. Der blev kastet papir og små jerndimser mod The Ex-Checkers, der var første band på scenen. Da guitaristen blev ramt af en flaske kastet fra nært hold, udvandrede gruppen, og næste gruppe, The Beethovens, gik kun på scenen, fordi lyset i hallen blev tændt, berettede Aarhuus Stiftstidende i omtalen mandag 27. september.
Helt galt gik det, da The Who kom på. »Nøjagtig tre minutter fik de lov at synge, før publikum stormede scenen og fuldstændig dækkede de optrædende for alle i salen, så koncerten måtte stoppes«, oplyser Demokraten. »Efter det korte nummer forsvandt The Who fra scenen, og publikum blev gennet ned. I raseri over at koncerten blev afbrudt, begyndte de at brække stolene fra hinanden og kaste med stoleben mod scenen. Salen lignede efter koncerten en slagmark, som halvtreds vilde elefanter havde raseret.«
Annonce

De langhårede smadrede Aarhus

Jyllands-Posten mente, at der var tale om »ungdommelige optøjer fra København«, der nu bredte sig til Aarhus. Avisen fortæller, at det lykkedes kontrollørerne at få de unge drevet ud i Ny Banegårdsgade og få jerngitteret trukket for«. »Ude på gaden fortsatte urolighederne med hujen og skrigen og hærværk adskillige steder«.
Demokraten fortæller, at »de langhårede« herefter gik »ned gennem Strøget og knuste adskillige ruder, og nogle vendte tilbage og satte retningen mod Rådhusparken. Havde urolighederne været slemme før, gik det helt galt nu. Cykler blev kastet i springvandet ved Agnete og Havmanden, blomsterkrukker væltet og knust, og alt andet, som kunne ødelægges, led den triste skæbne at blive det.«
Jyllands-Posten oplyser, at politiet ikke foretog anholdelser. »Men fortsætter urolighederne i de kommende dage«, beretter avisen, »er det politiets hensigt at skride hårdere ind«.
Annonce

»Jeg var med i forreste række«

Den Gamle By har oplysninger fra to af de unge, der oplevede koncerten.
En dengang 15-årig »husker tydeligt, hvordan kaos bredte sig. Jerntæppet gik ned foran scenen, brandvæsnet kom og sprøjtede vand ud over os alle, mens politiet stod klar med knipler i foyeren ... Faktisk var det min første store koncert - og jeg var rædselsslagen«.
En anden fortæller, at han var »en af de langhårede, som var med i forreste række«.
»Efter at vi var smidt ned fra scenen forsøgte man at lukke af ved at trække scenetæppet for. Jeg råbte til alle om at tage fat i tæppet med det resultat, at det faldt ned på scenegulvet. Vi forsøgte også at få gang i brandslangerne, som var skjult i paneler i væggen, det lykkedes ikke for os. Dernæst kørte man det store filmlærred ned fra loftet for at vi ikke kunne kravle op på scenen. Det fik os til at sætte stolerækkerne - 8-10 stole - op på højkant, og så væltede vi dem med det resultat, at de knustes mod gulvet. Vi kunne derefter bruge stumperne til kasteskyts mod filmlærredet. Der blev klappet hver gang et stykke stol satte sig fast i lærredet. Efter et stykke tid blev vi gennet ud i Banegårdsgade, hvor vi forsøgte at vælte et par biler, og det lykkedes at vælte noget af hegnet ned mod banen. På et tidspunkt kunne vi nede ved Rutebilstationen se en stor flok politibetjente med hunde, og vi tog flugten. Først ned gennem Strøget og så op til Agnete og Havmanden, hvor nogen forsøgte at knække tissemanden af Havmanden. Lidt senere drog flokken mod Boom i Frederiksgade. De var blevet advaret i forvejen, man havde lukket stedet med jernlåger. Efter et par timer ebbede det hele ud«.
Annonce

Bønder?

Fra 1975 har vi en erindring fra en af hovedpersonerne, Who-guitaristen Pete Townshend, der tydeligt huskede koncerten i Aarhus-Hallen.
Townshend fortæller, at publikum i Danmark »were really wild«, og det hele kom »fuldstændig ud af kontrol«, og så giver han en skildring, der er helt i overensstemmelse med de ovenfor citerede beskrivelser.
Hans opfattelse af Aarhus var imidlertid langt fra byens selvopfattelse som en vigtig universitetsby med mange unge, ja, Danmarks næststørste by og med både Den Gamle By og Aarhus Festuge. Her skal man huske, at Pete Townshend bor i London og er født og opvokset dér. For ham var det naturligt at opfatte en lille by som Aarhus som »a farming area«, altså et landbrugsområde, og han opfattede det publikum, der smadrede Aarhus-Hallen som »young farmers« - et ret barsk og kontant publikum, tilføjer han.
Det første var ikke korrekt, men man må give ham ret i det sidste.

Min Generation

The Who blev en af rockens stilskabende og toneangivende grupper.
Siden 1965 har gruppen i alt udgivet 46 albums, heraf 11 egentlige studiealbums, seks livealbums samt et stort antal plader med upubliceret materiale, singler og andre former for opsamlinger. For mig - og sikkert for de fleste - toppede The Who i tiåret fra 1965 til 1975. I den periode var de måske verdens bedste live-band, og det var her de producerede mesterværkerne Tommy, Live at Leeds, Who's Next og Quadrophenia.
I 1978 døde den hårdtlevende trommeslager Keith Moon, og i 2002 døde også bassisten John Entwistle. Tilbage er guitaristen og sangskriveren Pete Townshend og forsangeren Roger Daltrey. Den 26. november sidste år indledte de to i Dublin jubilæumsturneen »The Who Hits 50«. Turneen fortsætter dette år ud med koncerter i Europa og Nordamerika. My Generation har været på sætlisten ved mange af koncerterne, hvor man har kunnet høre den nu 71-årige Daltrey stamme 70-årige Townsends udødelige statement »I hope I d-d-die b-b-before I get old«.
Har du billeder?
Århus Stiftstidende vil gerne bringe flere billeder fra koncerten og balladen i kølvandet på den. Og Den Gamle By er interesseret i at gemme og udstille billederne senere. Så hvis du har billeder fra det begivenhedsrige døgn for 50 år siden, hører vi gerne fra dig på red@stiften.dk
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce