Annonce
Fødselsdage

50-årsfødselsdag: Skuespilleren med den evigt øgede spændvidde

Anders W. Berthelsen er aktuel som aldrig før med hovedrolle i en ny krimiserie og egen biograffilm om et dansk gidsel i Syrien. lørdag 28. september fylder han 50. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
23 år efter at Anders W. Berthelsen debuterede i filmen "Portland", viser han stadig evnen til at udvide repertoiret. Senest i gidseldrama på stort lærred.

50 Det er efterhånden 22 år, siden han slog igennem i rollen som René i den populære DR-serie "Taxa". I dag er den alsidige skuespiller Anders W. Berthelsen aktuel som aldrig før. Både med en hovedrolle i en ny krimisatsning på TV2 og med sin egen storfilm, der går i de danske biografer. Lørdag 28. september fylder han 50 år.

Anders W. Berthelsen har siden sin debutfilm, "Portland", demonstreret evnen til at bruge sin fremtoning som rammen om vidt forskellige skikkelser og temperamenter.

Roller som aggressiv rod i "Portland" og neddæmpet præst i komedien "Italiensk for begyndere" og reporter i gigantsuccesen "Kongekabale" giver et godt indtryk af spændvidden i de karakterer, som fødselaren har fremstillet.

Og Anders W. Berthelsen har formået at holde en stabil kadence, siden karrieren for alvor tog fart i slutningen af 1990'erne med andre store roller i danske storfilm som "Mifunes sidste sang", "To verdener" og "Det som ingen ved".

Også på tv fortsatte han med at markere sig i store roller - blandt andet som Palle From i den Emmy-nominerede dramaserie "Krøniken", der kørte over skærmen på DR i årene 2004 til 2007.

Og den store succes kunne måske have været vekslet til et gennembrud i udlandet.

I 2008 valgte han dog familielivet, da han blev tilbudt en rolle i en stor udenlandsk film. Årsagen var, at han kort inden for var blevet far til en datter.

- Jeg skulle afsted, to dage efter at hun var blevet født. Det magtede jeg ikke. Det ville have været underligt at tage væk på det tidspunkt, sagde Anders W. Berthelsen i den forbindelse.

Med en kold skulder til en stor udenlandsk produktion kunne han i stedet koncentrere sig om roller i Danmark.

Og på sin 50-års fødselsdag kan den alsidige skuespiller glæde sig over, at karrieren stadig kører på alle kedler. Han er således aktuel som aldrig før med en hovedrolle i TV2's nye krimiserie "DNA".

Samtidig er han biografaktuel med storfilmen "Ser du månen, Daniel" om den danske fotograf Daniel Rye, der tog til Syrien og blev taget som gidsel af Islamisk Stat. Det var Anders W. Berthelsen, der selv fik idéen til at lave en film, baseret på journalist Puk Damsgårds bog, og han spiller både en birolle i filmen og har været medinstruktør sammen med Niels Arden Oplev.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce