AARHUS: De fleste forbinder livsstilen ’Tiny Living’ med en selvbygget bolig i træ - på meget få kvadratmeter - placeret på en bar mark udenfor de større byer.
Men sådan behøver man ikke bo, selvom man hylder principperne om Tiny Living, hvor miljøvenlige materialer, lavt forbrug og minimale byggeomkostninger er nogle af grundpillerne.
Dokk8000 er navnet på en nyere andelsforening i Aarhus, der har lavet en aftale med entreprenørfirmaet Enggaard A/S om at få plads på Falck-grunden ved Søren Frichs Vej. Når Dokk8000 står færdigt i otte etager, vil det rumme 50 lejligheder i forskellige størrelser med to, tre eller fire værelser. Arealet for de enkelte boliger spænder fra 22 til 58 kvadratmeter.
-Vi overvejer dog at lave større lejligheder for beboere med mange børn, siger formand for foreningen Per Ponsaing over en kop kaffe i et højloftet, råt lokale på havnen, hvor arkitekt Tommy Bruun holder til.
Små lejligheder giver udenomsplads
Tommy Bruun har omsat de kommende beboeres ønsker til en kreativ bo-og-leve-løsning. At tankerne er banebrydende, vidner deltagelsen på Venedig Biennalen i 2016 om.
Dokk8000
Andelsbyggeriet vil rumme 50 boliger med 2, 3 og 4 værelser på et nettoareal mellem 22 og 58 kvm. Muligvis en større lejlighed for beboere med mange børn.
Byggeriet opføres på 'Falck-grunden', Trindsøvej, som grænser op til Aarhus Å.
Enggaard A/S er entreprenør og ejer af grunden. Dokk8000 overtager et nøglefærdigt byggeri i 2024.
Tommy Bruun, arkitekt og indehaver af Colorcloudstudio, har tegnet byggeriet.
Navnet Dokk8000 refererer til, at foreningen har base i centrum af Aarhus.
En model i træ står fremme på kontoret. Her fornemmer man luftigheden i byggeriet. Grønne felter markerer fællesarealerne, og små ’cigaræsker’ udgør det for modulerne til de enkelte lejligheder.
- Jeg blev grebet af tanken bag projektet, da jeg blev kontaktet af foreningen fem år siden. Fællesskab og ansvarlighed er principper, som ligger bag Dokk8000, hvor de sociale kontakter til andre beboere skal fylde meget, forklarer Tommy Bruun, som også er tilhænger af, at priserne på lejlighederne kan holdes nede i forhold til større boliger andre steder i midtbyen.
Det handler generelt om at bo småt, hvor der til gengæld er store udenomsarealer på de forskellige niveauer i byggeriet. Steder, der indbyder til ophold og fællesskab.
Hjertet i huset er et højt atrium-rum, hvor svalegange og trapper skaber forbindelser i huset. Her er det tanken, at man mødes med sin nabo eller andre folk, som bor i byggeriet.
Husdyr og 'hus-kok' er ikke afklaret
Hele 25 procent af boligarealet er reserveret til fælles aktivitetsrum som storkøkken, spisesal, diverse værksteder og grønne indendørsområder.
-De individuelle lejligheder skal kun rumme beboernes hverdagsaktiviteter. Skal man holde en fest for mange mennesker, kan man bruge et fælles område, som deles op efter behov. En større forsamling kræver også mere køkkenplads, og derfor er det oplagt at bruge et af husets fælleskøkkener, siger Per Ponsaing.
Priseksempel
En 3-værelses lejlighed - inklusiv køkken og stue - på 47,44 kvm brutto koster 1.897.600 kroner.
Med en udbetaling på 20 procent giver det en månedlig udgift på 5.535 kroner
Flere beslutninger er endnu ikke på plads. Kæledyr er et af emnerne. Men formanden forventer, at der bliver mulighed for at holde hund, kat eller andre dyr. Drømmen om at ansætte en kok til et stort fælleskøkken i stueetagen lever også.
- Ved at have en fast kok, øger det muligheden for, at folk vælger at spise sammen. Tanken er også, at folk fra nabohusene kommer og køber mad og spiser med i vores hus, så vi åbner os for omverdenen, siger formanden, som naturligvis selv skal flytte ind i andelshuset.
Som pensionist har han ikke behov for en stor lejlighed. Men hvis venner eller familie kommer på besøg og skal overnatte, er der en løsning på det: Et antal gæsteværelser indgår i huset, som beboerne kan reservere.
Grønne tanker bag byggeri
Altaner er også populære i midtbyens lejligheder, og det har man også tænkt ind i Dokk8000.
- Svalegangene i huset fungerer som flugtveje, men da de er lavet med ekstra bredde, kan man sidde i en klapstol uden for sin egen lejlighed i sit eget selskab, hvis man ønsker det. Der er dog også større fællesaltaner og en kæmpe tagterrasse i huset, som lægger op til fællesskab. Ligesom i en landsby, forklarer formanden.
Bæredygtige tanker, som man kender det fra Tiny Houses, indgår også materialevalget, selvom betondæk mellem hver anden etage er en del af byggeriet.
-Vi bruger miljøvenligt beton i byggeriet. Desuden er der meget træ, som ikke belaster CO2-regnskabet voldsomt. Huset er også konstrueret på den måde, at det kan fjernes igen - uden voldsomme belastninger af miljøet. Vi gør meget ud af ikke at blande materialer sammen, så man kan genbruge materialer igen, tilføjer Tommy Bruun, som på den måde forbinder Tiny Living-principperne med det store byggeri, som efter planen skal stå færdigt i 2024.