Annonce
Aarhus

50 rynkede portrætter af 100-årige: Alder har sin egen charme og karakter

Fotograf Ole Hartmann Schmidt har gennem flere år arbejdet med de 50 portrætter af de ældre mennesker, som udstilles på Aarhus Rådhus. Foto: Ole Hartmann Schmidt
50 portrætter af mennesker, der er fyldt 100 år, udstilles på Aarhus Rådhus.

AARHUS: Alder har sin egen charme og karakter. Det er devisen, når den århusianske fotograf Ole Hartmann Schmidt, der har atelier i Montanagade, udstiller ikke færre end 50 mennesker, der er fyldt 100 år, på Aarhus Rådhus.

Det sker i en stor portrætserie, hvis formål er at vise skønheden og karakteren hos mennesker, der er fyldt mere end 100 år. Udstillingen åbner fredag 11. oktober klokken 14.30.

I 2019 er der godt 1.000 mennesker i Danmark, som er blevet 100 år eller mere, og vores gennemsnitlige levealder stiger med cirka tre måneder om året.

Ole Hartmann Schmidt har de seneste år opsøgt og fotograferet mennesker, der har levet mere end 100 år. Han har arbejdet med portrætterne og sit kamera ud fra, at skildringerne skal være nøgterne.

- Da et familiemedlem fyldte 100 år, satte det tanker i gang, for min fascination som fotograf ligger jo blandt andet i et ærligt portræt, der tydeligt bærer præg af det levede liv. Portrætterne lægger ikke skjul på de ar og rynker et ansigt får gennem 100 år. Der er øjenkontakt og markant lyslægning, så det kun er ansigtet, der kommer til udtryk, siger Ole Hartmann Schmidt.

Formålet med udstillingen er at give beskueren tid til at nærstudere ansigter, der fortæller 100 års historie – og på en respektfuld og værdig måde vise skønheden og karakteren hos mennesker der har levet i 100 år.

Ældrerådmand i Aarhus, Jette Skive (DF), er med til udstillingens åbning.

- Portrætterne er imponerende smukke og giver en fortælling om det enkelte menneskes levet liv. Det kan gøre os klogere på andre og måske endda os selv. Jeg kommer til at tænke på, hvad det gode liv er efter karriere, børn og hverdagsræs, siger Jette Skive.

Portrætterne bliver præsenteret i størrelsen 70 x 70 centimeter på sort baggrund.

Annonce

50 100-årige på udstilling

  • Udstillingen åbner fredag 11. oktober kl. 14.30 i trafikhallen på Aarhus Rådhus. Udstillingen er åben indtil lørdag 19. oktober
  • Mange af de fotograferede mennesker vil deltage i åbningen af udstillingen sammen med deres pårørende
Det nøgterne udtryk er vigtigt for fotografen bag de 50 portrætter. Foto: Ole Hartmann Schmidt
Det er fra på fredag, at udstillingen af de 100-årige eller ældre mennesker kan opleves på rådhuset. Foto: Ole Hartmann Schmidt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce