Annonce
Aarhus

500 stærekasser blev til 100 fotovogne

Plan om at sætte automatiske fartmålere op på de farligste strækninger er droppet. Politiet anser fotovogne for mere effektive.

Når Jensen har fået sin tredje bøde for at køre for hurtigt på nøjagtigt den samme strækning på Nordre Ringgade, så begynder han efterhånden at lægge to og to sammen.

Regnestykkets facit bliver, at der nok sidder en fartmåler - populært kaldet »stærekasse« - på det famøse stykke vej. På den hårde måde har stærekassen lært Jensen at lette trykket på speederen, når han færdes på Nordre Ringgade.

Problemet er, at speederfoden bliver tungere og tungere efterhånden som stærekassen forsvinder i bakspejlet. Og det er en af grundene til, at der ingen stærekasser bliver sat op på hverken Nordre Ringgade eller andre farlige vejstrækninger.

Annonce

Det var ellers længe planen at opsætte 500 stærekasser på farlige strækninger i Danmark, men i 2012 droppede regeringen den plan.

I stedet besluttede man at satse hele butikken på mobil fartkontrol i form af fotovogne som står et nyt sted hver dag.

Da planen om at erstatte stærekasser med fotovogne blev præsenteret, sagde politiinspektør Allan Nyring, leder af Rigspolitiets nationale beredskabsenhed, sådan til Berlingske:

»Det er en mere mobil og fleksibel løsning. Så kan vi lynhurtigt flytte rundt på kontrollerne, når vi får meldinger om, at folk kører for stærkt dér og der,« sagde Allan Nyring.

Desuden kører masser af bilister nu om dage rundt med en GPS.

»Vi har erfaret, at der lynhurtigt går informationer rundt om de stationære hastighedsmålinger, og folk indkoder dem i deres GPS. Med de mobile kan vi gøre de bilister, som vi gerne vil ramme, så usikre på risikoen for at blive fanget, at de overholder fartbegrænsningerne for at undgå bøder. Og får vi farten ned, kan vi redde liv, viser alle analyser,« sagde Allan Nyring.

Mens automatiske kameraer stod for fotografering af fartglade bilister i stærekasserne, så skal der rigtigt levende politibetjente ind i fotovognene.

»Derfor skal vi have uddannet en fantastisk masse målere. Det skal helst ikke være sådan, at man som politimand skal sidde fast i sådan en fotovogn,« siger vicepolitiinspektør Michael Henningsen, leder af færdselsafdelingen hos Østjyllands Politi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce