Musicalstjernen vender hjem til Aarhus

Med begejstring i sindet er Betty Glosted tilbage i Aarhus, hvor hun var skuespiller på Aarhus Teater 1976-90. Foto: Flemming Krogh

Musicalstjernen vender hjem til Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Betty Glosted har 40 års jubilæum som skuespiller, og det hele begyndte på Aarhus Teater - i musicalen "West Side Story", som nu kommer igen.

AARHUS: - Jeg blev forkælet og fik lov til alt.

Betty Glosted husker tiden i Aarhus næsten som en dans på roser. 80'erne var én stor fest, mindes hun.

Hun var færdig med uddannelsen som skuespiller på Aarhus Teater i 1979, så næste år har hun 40 års jubilæum. I den anledning er det netop offentliggjort, at hun skal spille hovedrollen som Judy Garland i "End of the Rainbow" og være instruktør.

Hun får Keld Heick som medspiller i en af to store herreroller. Den anden spilles af Jon Lange, bedst kendt fra tv-serien Mercur.

Betty Glosted skal portrættere Judy Garland. Keld Heick er Garlands ven og pianist, Jon Lange er den unge forlovede. Premieren bliver 21. februar 2019, og det hele foregår på spillestedet Bastionen i Nyborg, der har godt 400 pladser.

Meget apropos havde Betty Glosted sin første store rolle på Aarhus Teater som Maria i "West Side Story" - den musical, et stort ensemble lige nu øver til på teatret på Bispetorvet.

Jeg ville more mig og enten være skuespiller eller operasanger.
Betty Glosted
Betty Glosted
Betty Glosted er 62 år og vokset op i Langeskov ved Odense.

Aarhus Teaters elevskole 1976-79. Fastansat Aarhus Teater 1979-90. Derefter free lance. Fast ansat på Odense Teater 2006-16. Nu free lance.

40 års jubilæum som skuespiller februar 2019. I den anledning opføres "End of the Rainbow" om Judy Garlands liv på Bastionen i Nyborg. Premiere 21. februar. Medspillere Keld Heick og Jon Lange.

Har datteren Sibylle på 29 år og operasanger og sønnen Peter på 23 år (under uddannelse) med operasangeren Erik Andersen.
Du kan nok se, at jeg ikke kan spille guitar med de lange negle, sagde Betty Glosted til læreren, og hun fik det aldrig lært. Foto: Flemming Krogh
Du kan nok se, at jeg ikke kan spille guitar med de lange negle, sagde Betty Glosted til læreren, og hun fik det aldrig lært. Foto: Flemming Krogh

For kedeligt

I Aarhus spillede Betty Glosted også store roller som Eliza i "My Fair Lady" og titelrollen i "Annie Get Your Gun", inden hun i 1990 ville prøve noget andet.

- Jeg gik ind til direktør Palle Juul Jørgensen og sagde, jeg ville rejse. Han spurgte, om jeg ville spille hovedrollen i Andrew Lloyd Webbers "Tell Me on a Sunday" først, og det sagde jeg ja til, forklarer Betty Glosted under et besøg i Aarhus i anledning af jubilæumsforestillingen.

I Aarhus var hun kommet ind på skuespilskolen i første hug, men hun følte sig som "Palle alene i verden" den dag, hun som 19-årig kom ind med toget fra Odense, hvor hun var vokset op i Langeskov, og skulle møde på teatret. Hun anede ikke, hvilken vej hun skulle gå til den gamle bygning på Bispetorvet.

Før teaterkarrieren havde hun studeret musik i et år, "men det blev for kedeligt. Der var for meget teknik i det, og jeg skulle lære at spille både klaver og guitar. Og det kan du da nok se, at jeg ikke kan med de lange negle," sagde hun til guitarlæreren.

- Jeg ville bare synge, og sang havde vi kun en gang om ugen, fortæller hun.

På Nyborg Vold spillede hun med i "Annie Get Your Gun" i fri luft.

- Det var den slags, jeg ville. Jeg ville more mig og enten være skuespiller eller operasanger, siger hun med et smil.

Betty Glosted som Maria og Preben Kristensen som Tony i
Betty Glosted som Maria og Preben Kristensen som Tony i "West Side Story " på Aarhus Teater 1979-80. Foto: Rolf Linder

Betty Glosted har også medvirket i Brædstrup-revyen sammen med Østjysk Musikforsyning. Arkivfoto

Folk stod i kø

Guitarspil fik hun aldrig lært, men skuespiller blev hun på et hold, hvor blandt andre Jens Arentzen og Hanne Stensgaard også var.

Straks efter uddannelsen ville teaterdirektør Henrik Bering Liisberg have hende til at blive på teatret et år mere og spille Maria i "West Side Story", hvor Preben Kristensen spillede den anden hovedrolle som Tony i det unge par.

- Det var en fantastisk opgave i en musical, hvor både handling om bandekrig og musik holder endnu, siger hun med drømmende øjne. Og sådan fik hun lov til det hele, at spille drama, musical, farce, komik.

- Tænk dig, det var lang tid før, man kunne bestille billetter på nettet, og folk stod i kø foran billetkontoret og langt hen i gaden for at få billet, siger hun og føjer til, at "Café Hack er min gamle prøvesal, når vi skulle danse og give opvisning".

- Jeg tænker på den tid med glæde, stolthed og ydmyghed, siger hun, der også nåede at have Jacob Kjelland som chef på teatret i Aarhus.

West Side Story på Aarhus Teater 1979-80. Øverst Bent Westergaard, Betty Glosted og Susanne Breuning, nederst fra venstre Søren Pilmark og Preben Kristensen. Foto: Rolf Linder
West Side Story på Aarhus Teater 1979-80. Øverst Bent Westergaard, Betty Glosted og Susanne Breuning, nederst fra venstre Søren Pilmark og Preben Kristensen. Foto: Rolf Linder

Børn i branchen

- Når jeg ville rejse fra Aarhus trods glæden ved at være der, var det fordi jeg fødte min datter Sibylle i 1988, og fokus var flyttet. Der skulle ske noget nyt, siger Betty Glosted.

Hun tog til København som free lancer og skulle i øvrigt også spille med i musicalen "Tell Me On a Sunday" på Gladsaxe Teater i et samarbejde med Aarhus Teater.

I ti år var hun free lancer med base i hovedstaden, før hun fik fast job som en del af ensemblet på Odense Teater 2004-2016. Nu er hun igen free lancer, er i gang med "Catch Me If You Can" på Odense Teater og derefter Judy Garland-rollen.

Børnene går i hendes fodspor. Datteren Sibylle Glosted på 29 år er operasanger, uddannet på Operaskolen i Stockholm i 2016, kåret som Årets Operatalent ved Copenhagen Opera Festival og modtog 2017 Reumert talentprisen.

Sønnen Peter Glosted på 23 år bor i Aarhus, går på Musikalsk Grundkursus i Kolding og vil søge ind på den rytmiske del af Musikkonservatoriet i Aarhus.

Deres far er operasanger og musiklærer Erik Andersen.

Betty Glosted fortæller med stolthed og glæde om børnene og familien.

- Jeg tænker på mine forældre hver dag. De har betydet meget for mig, siger hun og bliver nærmest rørt.

Fra musicalen
Fra musicalen "Sweeney Todd" på Odense Teater 2010. Foto: Nils Svalebøg

Kabaret i Vestergade

Hun savner også tiden i Aarhus, ikke for noget bestemt, men "for alt det, vi gjorde. Vi levede i nuet, og der skete altid noget. Selv kulturminister Niels Mathiasen var ofte i byen", siger hun, der også spillede kabaret med Preben Kristensen på Jacobs Bar BQ i Vestergade, hvor han senere lagde kimen til Linie 3 med Anders Bircow og Thomas Eje.

Hun havde skiftende adresser i Aarhus.

- Det begyndte i et kælderværelse i Otte Ruds Gade, hvor jeg knap turde gå ind, når det var mørkt, fordi jeg skulle igennem en cykelkælder. Så boede jeg i Clemens Stræde og på Blåmejsevej, inden jeg blev gift, og vi flyttede til Risskov og derfra til Sjælland, Høsterkøb og Birkerød, fortæller den nu 62-årige skuespiller.

Nu ser hun frem mod Judy Garland.

- Jeg skal træne nogle ting og øve meget. Det er en kæmpeopgave, og jeg vil endevende alt, jeg kan finde, om Judy Garland, der var plaget af indre dæmoner. Hun er en legende, som jeg har fulgt i årevis, og stykket bliver en hyldest til hende fra mig. At få lov at spille rollen er en stor gave, siger hun.

Susanne Breuning og Betty Glosted i
Susanne Breuning og Betty Glosted i "West Side Story" på Aarhus Teater 1979-80. Foto: Rolf Linder

Musicalstjernen vender hjem til Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce