Jernstøv i Hornslet: Borgere vil ikke finde sig i mere

Borgmester Ole Bollesen (S) fra Syddjurs Kommune var mandag aften omdrejningspunkt for et borgermøde om nedfaldet af jernholdigt støv i Hornslet. Stemningen var mildest talt alvorlig. Foto: Jens Thaysen

Jernstøv i Hornslet: Borgere vil ikke finde sig i mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag aften holdt Syddjurs Kommune borgermøde om forureningen med jernstøv. De fremmødte aftalte flere initiativer, der en gang for alle skal eliminere det mangeårige nedfald.

HORNSLET: Henvendelser til miljøministeren, en grundig undersøgelse af jernstøvets betydning for helbredet og en underskriftsindsamling.

Det var nogle af de initiativer, der mandag tidligt på aftenen blev aftalt på et borgermøde i Hornslet om nedfaldet af jernstøv i byens sydlige ende.

- Vi skal holde presset. Lige nu er der tegn på, at mange har fået nok af problemerne med jernstøv. Miljøstyrelsen sender skarpere signaler end tidligere, det lokale folketingsmedlem, Leif Lahn Jensen (S), vil forfølge sagen, og mange medier interesserer sig for situationen. Det gælder om at holde fast og gribe mulighederne, sagde Jan Fischer, der siden midt af 1990'erne har været engageret i kampen mod støvforureningen i den sydlige del af Hornslet.

Der er 6-700 meter til Hornslet Skole. Bør Syddjurs Kommune ikke beskytte børnenes helbred og overveje en klage til relevante myndigheder?
Ole Kragelund, Rønde

Billak ødelægges

Syddjurs Kommune stod bag borgermødet i Kom-Bi i Hornslet.

Omkring 50 borgere var mødt op til informationsmødet for at blive klogere på nedfaldet af jernstøv. I salen sad der både virksomhedsejere og borgere, der bor i nærheden af støberiet Sabro A/S i industrikvarteret i stationsbyen på Syddjursland.

Sabro A/S er mistænkt for at stå bag udledningerne af jernholdigt støv, og på borgermødet støttede Syddjurs Kommunes hold den antagelse.

De fremmødte var heller ikke et øjeblik i tvivl om, at støberiet er skyld i en række problemer.

- De ødelægger lakken på bilerne, lød det fra en beboer i et boligkvarter nær Sabro A/S.

En anden supplerede:

- Vores møbler og campingvogn bliver pakket ind i støv.

Fokus på skolebørn

Embedslægen har tidligere vurderet jernstøvet som ufarligt for helbredet.

Men på borgermødet blev der flere gange sat store spørgsmålstegn ved den vurdering.

- Der er 6-700 meter til Hornslet Skole. Bør Syddjurs Kommune ikke beskytte børnenes helbred og overveje en klage til relevante myndigheder, spurgte Ole Kragelund fra Rønde.

Der lød også opfordringer til, at Syddjurs-borgmester Ole Bollesen (S) beder miljøminister Esben Lunde Larsen (V) om et møde for at drøfte sagen. Det var kommunens førstemand ikke afvisende overfor.

- Men det kræver opbakning i form af eksempelvis en underskriftsindsamling eller borger-henvendelser til ministeren, vurderede han ved mødet.

Hornslet. Jernpartikler i luften. Sabro (virksomheden) er under mistanke. 
Foto: Jens Thaysen
Pænt goddag. Omkring 50 mennesker var mandag aften klar til at høre om problemerne med jernstøv i Hornslet. Der blev blandt andet talt om en mulig heldbredsrisiko. Foto: Jens Thaysen

Alvorlig stemning

Stemningen i Kom-Bi var alvorlig.

Kampen mod jernstøvet i Hornslet har strakt sig over 25 år, og det mildest talt langvarige sagsforløb fik ikke ligefrem optimismen til at boble.

Blandt de fremmødte var folketingsmedlem Leif Lahn Jensen (S). Landspolitikeren lovede at presse miljøministeren i sagen, men han kunne ikke love en hurtig løsning.

- Det afgørende er, at I står sammen i kampen for at komme af med jernstøvet. Den slags gør indtryk på politikere, fastslog Leif Lahn Jensen.

Sabro A/S deltog ikke i borgermødet.

Jernstøv i Hornslet: Borgere vil ikke finde sig i mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce