Annonce
Østjylland

51-årig debutant: Hifi-lyd i fantasifulde former byder op til dans

Brian Pedersen med en kollektion af sine højttalere, som han også selv forsyner med lyd. Foto: Annelene Petersen

Brian Henrik Pedersen kombinerer de to dele og pakker det hele ind i fantasifulde former og glade farver under firmanavnet 2Sense Speakers - med adresse på Kølvej i Grenaa.

Grenaa: Brian Henrik Pedersen var kun fire år, da han lavede sin første højttaler i legoklodser. Her, et lille halvt århundrede, senere har teknologinørden fra Grenaa som 51-årig finpudset legomodellen til et lydvidunder i form, farve og teknik, der ifølge det prestigefyldte tidsskrift Lyd & Billede "kan bide de store producenter i haserne".

Lyd & Billede, der er Nordens største magasin for lyd, betegner Brian Pedersens højttaler som en interessant debut i den danske højttalerverden og føjer til, at "det er forfriskende at se en producent, der tør gribe tingene an på en så radikalt anderledes måde. Især når det lykkes, som det er tilfældet her".

Det er ellers ikke noget, der umiddelbart springer gæsten i øjnene, når man træder ind i dagligstuen i Brian Pedersens lille hus på Kølvej. Det er her ved sofabordet, der tænkes, tegnes og udvikles lyd og kabinetdesign i kvalitets- og luksusklassen for lydentusiaster under firmanavnet 2Sense Speakers til mellem 25.000 og 35.000 kroner.

- Min interesse for lyd har jeg haft, fra jeg var helt lille, og jeg har altid ønsket at gøre lyden bedre, siger Brian Pedersen. Han er uddannet elektroniktekniker med en overbygning i hightek-elektronik.

Brian Pedersen får lavet alle sine højttalere lokalt bortset fra elektronikken på printplader, som en ekspert i Odense hjælper ham med. Foto: Annelene Petersen

Dårlig lyd

Brian Pedersen fortæller om lyd:

- Op gennem 70'erne og 80'erne havde man gode højttalere med analog lyd. Men efter 90'erne, da mp3 tog over, blev der hældt dårlig lyd på folk. Det er først nu, at der med de forskellige streamingtjenester er kommet adgang til al musik og lyd, og selv den ringeste kvalitet er bedre end den ved starten af nullerne. Alligevel gengiver streamet musik kun typisk 16 procent af den originale CD-kvalitet, når den sendes via bluetooth. Det er det, vi ændrer med vores højttalerudvikling.

Med "vores" henviser Brian Pedersen til 2Sense Speakers ejerkonstruktion, der foruden af ham selv består af Jørn Nielsen med erfaring fra shippingbranchen og Dennis Elgaard, der blandt andet har arbejdet for Bang & Olufsen. Det er kun Brian Pedersen, der arbejder heltids i firmaet. De to medejere, der tager sig af salg og økonomi, har foreløbig arbejde ved siden af. De tre stiftede firmaet i 2014 og har siden stille og roligt udviklet konceptet, forklarer Brian Pedersen.

Det nyskabende ved Brian Pedersens højttalere er, at han over årene har udviklet og forfinet Formel B. Et specielt materiale, som gør det muligt at fremstille high-end højttaler-kabinetter i alle ønskede designs. Derfor kan 2Sense forene den gode hifi-lyd i designs med et frisk pust. Teknikken er gjort meget mindre, og forstærkerne er indbygget i højttaleren. Altså en aktiv højttaler med separate forstærkere til bas og diskant højttaler-enhederne i kabinettet. Der går kun et enkelt kabel til hver højttaler. Kablet klarer både signal og strøm til forstærkerne. Højttalerne forbindes til en styreboks på størrelse med en cigarkasse, som rummer alle indgange. På den måde kan den traditionelle højttaler gøres betydeligt mindre, og prisen kan reduceres, da der bruges lidt mindre af de forskellige materialer.

- Skal man ud og købe et ordentligt hifi-anlæg med to højttalere, forstærker og kabler, kommer man hurtigt af med 100.000 kroner eller derover, og så fylder det voldsomt i stuen. Men det er nok kun for entusiaster. Vi kan lave et komplet sæt med to højttalere, en styreboks og alle kabler til omkring 25.000 kroner og på meget mindre plads, og det vil være meget svært at finde en lignende traditionel løsning for de samme penge, fortæller Brian Pedersen.

- Og så kan vi lege med kabinettet i form, farve og materiale.

Det er også Brian Pedersens område. Han har designet fantasifulde modeller store og små i formstøbte kabinetter i rød, guld, sort og knaldblåt, der kan passes ind i alle hjem. Foreløbig drejer det sig om en serie på tre, som markedsføres under navnene Pearls, Diamonds og Cone (isvaffel).

- Det er ikke kun et spørgsmål om at designe og fremstille et iøjnefaldende og designmæssigt spændende kabinet til lyddelen, men lydteknikken og kabinettets form skal også afpasses efter hinanden, forklarer Brian Pedersen.

- Med vores højttalere er vi i stand til at håndtere morgendagens streamingkvalitet, som kun bliver bedre og bedre, siger han.

Brian Pedersens højttaler Cone model i presseopstilling. Pressefoto
Annonce

Fremstilles lokalt

Det hele fremstilles lokalt på Djursland, bortset fra styreelektronikken. Til den del har Brian Pedersen fået hjælp fra en elektronikekspert i Odense, som har udstyret til udvikling og fremstilling af elektronikprintpladerne, lige fra udvikling af prototyper til færdigt produkt. Det kræver det helt rigtige maskineri, udstyr og knowhow at fremstille formudstyr til støbning af kabinetterne, stål og den afsluttende lakering. Derefter er alle delene klar til samling. Det hele tager tre-fire uger.

Højttalerenhederne, der skal puttes ind i kabinettet, er alle specialudviklet fra det norske SEAS. Her foregår også et nært samarbejde mellem Brian Pedersen og nordmændene, inden det hele spiller sammen med den optimale lyd tilpasset kabinettet i den kombination, der er 2Sense Speakers varemærke, forklarer Brian Pedersen.

- Den proces kan godt tage et halvt til et helt år. Først derefter kan vi tænke på at sætte højttaleren i produktion. Det er vigtigt, at vi får lavet den rigtige prototype fra starten. Det er for dyrt at fejle. Det kan hurtigt koste en 30.000 kroner. Vore højttalere er bestillingsvarer. Så vi sætter ikke noget i produktion, før vi har en bestilling, siger Brian Pedersen.

Annonce

Den gode lyd

- Jeg har altid sagt, at jeg vil lave den gode lyd fra trækabinetterne, men pakket ind i noget design, så det ikke bare ligner traditionelt design. Og til en rimelig pris. Vi giver folk mulighed for at tilpasse højttalere til designerhjemmet med farver. Når design-trendsætterne ude i disse hjem siger god for vore højttalere, så siver det ned til kunderne i mere almindelige hjem, så de der bliver klar over, at det er muligt at købe god lyd pakket ind i et friskt design for overkommelige priser, siger Brian Pedersen.

Han og hans to kolleger har været nogle år om at løbe forretningen i gang, blandt andet med jagten på kapital. Foreløbig har de deres højttalere ude i to forretninger, men nu samles kræfterne om at komme længere ud.

- Vi skal ud i hifi- og designbutikkerne. Vi skal ikke ud og stå på alle hylder. Vi skal ikke ud i Bilka og Power og lignende steder. Det handler om massesalg, og 2Sense er mere eksklusivt, understreger Brian Pedersen. Han vil gerne ind i de møbelbutikker, der handler med dyre designmøbler.

- Der er folk, som gerne betaler 50-80.000 kroner for en Svane eller et Æg i ren læder. Det er der, vi vil føle os bedst hjemme, siger han. En anden vinkel på udstilling af højttalerne kunne være luksus bilforhandlere. Ekstranøglen til en Aston Martin koster 24.000 kroner. I det klientel er det ikke dyrt, så vi er ved at skyde os ind på autoforhandlerne i England som mulige forhandlere, siger Brian Pedersen.

- Vi har en agent i England, ligesom vi har kontakter i Holland, Sverige og Norge.

- Folk kan godt lide design, farver og lyd kombineret i samme pakke. Det er vores styrke, siger Brian Pedersen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Aarhus For abonnenter

Efter drukneulykke: Jonas mistede også en ven i havnen - Vi bliver nødt til at overveje hegn

Sport

Erfaren stregspiller forlader Skanderborg-Aarhus: Tager til svensk klub

Alarm 112

24-årig fik beslaglagt sin søsters bil: Kørte 111 km/t på Silkeborgvej

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

Far til tiltalt for masseskyderier: Vi har forsøgt at få hjælp

AGF

AGF arver en halv million kroner fra fan: Han elskede sport og havde to fjernsyn, så han kunne se det hele

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Aarhus

Smittetallet brager igennem loftet: Ny rekord på landsplan og fortsat høj smitte i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

AGF

Dobbelt op: AGF klar med trecifret millionbeløb til nyt stadion

Annonce