Annonce
Østjylland

51-årig debutant: Hifi-lyd i fantasifulde former byder op til dans

Brian Pedersen med en kollektion af sine højttalere, som han også selv forsyner med lyd. Foto: Annelene Petersen

Brian Henrik Pedersen kombinerer de to dele og pakker det hele ind i fantasifulde former og glade farver under firmanavnet 2Sense Speakers - med adresse på Kølvej i Grenaa.

Grenaa: Brian Henrik Pedersen var kun fire år, da han lavede sin første højttaler i legoklodser. Her, et lille halvt århundrede, senere har teknologinørden fra Grenaa som 51-årig finpudset legomodellen til et lydvidunder i form, farve og teknik, der ifølge det prestigefyldte tidsskrift Lyd & Billede "kan bide de store producenter i haserne".

Lyd & Billede, der er Nordens største magasin for lyd, betegner Brian Pedersens højttaler som en interessant debut i den danske højttalerverden og føjer til, at "det er forfriskende at se en producent, der tør gribe tingene an på en så radikalt anderledes måde. Især når det lykkes, som det er tilfældet her".

Det er ellers ikke noget, der umiddelbart springer gæsten i øjnene, når man træder ind i dagligstuen i Brian Pedersens lille hus på Kølvej. Det er her ved sofabordet, der tænkes, tegnes og udvikles lyd og kabinetdesign i kvalitets- og luksusklassen for lydentusiaster under firmanavnet 2Sense Speakers til mellem 25.000 og 35.000 kroner.

- Min interesse for lyd har jeg haft, fra jeg var helt lille, og jeg har altid ønsket at gøre lyden bedre, siger Brian Pedersen. Han er uddannet elektroniktekniker med en overbygning i hightek-elektronik.

Annonce
Brian Pedersen får lavet alle sine højttalere lokalt bortset fra elektronikken på printplader, som en ekspert i Odense hjælper ham med. Foto: Annelene Petersen

Dårlig lyd

Brian Pedersen fortæller om lyd:

- Op gennem 70'erne og 80'erne havde man gode højttalere med analog lyd. Men efter 90'erne, da mp3 tog over, blev der hældt dårlig lyd på folk. Det er først nu, at der med de forskellige streamingtjenester er kommet adgang til al musik og lyd, og selv den ringeste kvalitet er bedre end den ved starten af nullerne. Alligevel gengiver streamet musik kun typisk 16 procent af den originale CD-kvalitet, når den sendes via bluetooth. Det er det, vi ændrer med vores højttalerudvikling.

Med "vores" henviser Brian Pedersen til 2Sense Speakers ejerkonstruktion, der foruden af ham selv består af Jørn Nielsen med erfaring fra shippingbranchen og Dennis Elgaard, der blandt andet har arbejdet for Bang & Olufsen. Det er kun Brian Pedersen, der arbejder heltids i firmaet. De to medejere, der tager sig af salg og økonomi, har foreløbig arbejde ved siden af. De tre stiftede firmaet i 2014 og har siden stille og roligt udviklet konceptet, forklarer Brian Pedersen.

Det nyskabende ved Brian Pedersens højttalere er, at han over årene har udviklet og forfinet Formel B. Et specielt materiale, som gør det muligt at fremstille high-end højttaler-kabinetter i alle ønskede designs. Derfor kan 2Sense forene den gode hifi-lyd i designs med et frisk pust. Teknikken er gjort meget mindre, og forstærkerne er indbygget i højttaleren. Altså en aktiv højttaler med separate forstærkere til bas og diskant højttaler-enhederne i kabinettet. Der går kun et enkelt kabel til hver højttaler. Kablet klarer både signal og strøm til forstærkerne. Højttalerne forbindes til en styreboks på størrelse med en cigarkasse, som rummer alle indgange. På den måde kan den traditionelle højttaler gøres betydeligt mindre, og prisen kan reduceres, da der bruges lidt mindre af de forskellige materialer.

- Skal man ud og købe et ordentligt hifi-anlæg med to højttalere, forstærker og kabler, kommer man hurtigt af med 100.000 kroner eller derover, og så fylder det voldsomt i stuen. Men det er nok kun for entusiaster. Vi kan lave et komplet sæt med to højttalere, en styreboks og alle kabler til omkring 25.000 kroner og på meget mindre plads, og det vil være meget svært at finde en lignende traditionel løsning for de samme penge, fortæller Brian Pedersen.

- Og så kan vi lege med kabinettet i form, farve og materiale.

Det er også Brian Pedersens område. Han har designet fantasifulde modeller store og små i formstøbte kabinetter i rød, guld, sort og knaldblåt, der kan passes ind i alle hjem. Foreløbig drejer det sig om en serie på tre, som markedsføres under navnene Pearls, Diamonds og Cone (isvaffel).

- Det er ikke kun et spørgsmål om at designe og fremstille et iøjnefaldende og designmæssigt spændende kabinet til lyddelen, men lydteknikken og kabinettets form skal også afpasses efter hinanden, forklarer Brian Pedersen.

- Med vores højttalere er vi i stand til at håndtere morgendagens streamingkvalitet, som kun bliver bedre og bedre, siger han.

Brian Pedersens højttaler Cone model i presseopstilling. Pressefoto

Fremstilles lokalt

Det hele fremstilles lokalt på Djursland, bortset fra styreelektronikken. Til den del har Brian Pedersen fået hjælp fra en elektronikekspert i Odense, som har udstyret til udvikling og fremstilling af elektronikprintpladerne, lige fra udvikling af prototyper til færdigt produkt. Det kræver det helt rigtige maskineri, udstyr og knowhow at fremstille formudstyr til støbning af kabinetterne, stål og den afsluttende lakering. Derefter er alle delene klar til samling. Det hele tager tre-fire uger.

Højttalerenhederne, der skal puttes ind i kabinettet, er alle specialudviklet fra det norske SEAS. Her foregår også et nært samarbejde mellem Brian Pedersen og nordmændene, inden det hele spiller sammen med den optimale lyd tilpasset kabinettet i den kombination, der er 2Sense Speakers varemærke, forklarer Brian Pedersen.

- Den proces kan godt tage et halvt til et helt år. Først derefter kan vi tænke på at sætte højttaleren i produktion. Det er vigtigt, at vi får lavet den rigtige prototype fra starten. Det er for dyrt at fejle. Det kan hurtigt koste en 30.000 kroner. Vore højttalere er bestillingsvarer. Så vi sætter ikke noget i produktion, før vi har en bestilling, siger Brian Pedersen.

Den gode lyd

- Jeg har altid sagt, at jeg vil lave den gode lyd fra trækabinetterne, men pakket ind i noget design, så det ikke bare ligner traditionelt design. Og til en rimelig pris. Vi giver folk mulighed for at tilpasse højttalere til designerhjemmet med farver. Når design-trendsætterne ude i disse hjem siger god for vore højttalere, så siver det ned til kunderne i mere almindelige hjem, så de der bliver klar over, at det er muligt at købe god lyd pakket ind i et friskt design for overkommelige priser, siger Brian Pedersen.

Han og hans to kolleger har været nogle år om at løbe forretningen i gang, blandt andet med jagten på kapital. Foreløbig har de deres højttalere ude i to forretninger, men nu samles kræfterne om at komme længere ud.

- Vi skal ud i hifi- og designbutikkerne. Vi skal ikke ud og stå på alle hylder. Vi skal ikke ud i Bilka og Power og lignende steder. Det handler om massesalg, og 2Sense er mere eksklusivt, understreger Brian Pedersen. Han vil gerne ind i de møbelbutikker, der handler med dyre designmøbler.

- Der er folk, som gerne betaler 50-80.000 kroner for en Svane eller et Æg i ren læder. Det er der, vi vil føle os bedst hjemme, siger han. En anden vinkel på udstilling af højttalerne kunne være luksus bilforhandlere. Ekstranøglen til en Aston Martin koster 24.000 kroner. I det klientel er det ikke dyrt, så vi er ved at skyde os ind på autoforhandlerne i England som mulige forhandlere, siger Brian Pedersen.

- Vi har en agent i England, ligesom vi har kontakter i Holland, Sverige og Norge.

- Folk kan godt lide design, farver og lyd kombineret i samme pakke. Det er vores styrke, siger Brian Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce