Nyt politicenter i Aarhus skal ruste politiet til at håndtere terrorangreb og naturkatastrofer

De nye regionale centre er en del af en samlet strategi om at gøre politiet i Danmark bedre rustet til at koordinere indsatsen på tværs af politikredse under større, uvarslede hændelser. Foto: Lars Aarø/Østjyllands Politi

Nyt politicenter i Aarhus skal ruste politiet til at håndtere terrorangreb og naturkatastrofer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der oprettes to nye centre, et i Aarhus og et i København, der skal ruste politiet til at koordinere indsatsen, hvis der sker større, uvarslede hændelser som terrorangreb eller naturkatastrofer. Østjyllands Politi får mere ansvar, hvis det sker.

AARHUS: Hvis der sker en terrorangreb på Fyn eller en voldsom stormflod i Vestjylland, er politiet på tværs af politikredse nu bedre rustet til at løse opgaven efter åbningen af to nye centre.

De to nye situations- og oprerationscentre kommer til at ligge i Aarhus og København og åbnes mandag 30. april af Justitsminister, Søren Pape Poulsen.

Meningen med de to nye centre, er at politiet i Danmark skal løse eventuelle terrorangreb eller naturkatastrofer som ét samlet politi. Det vil sige, at i så fald der sker en større hændelse i en anden politikreds i Danmark, kan Østjyllands Politi varetage ansvaret for kredsens øvrige opgaver.

Eneste undtagelse er, hvis hændelsen sker i Københavns politikreds - i dét tilfælde håndterer Københavns Politi selv både hændelsen og den øvrige drift.

Men på den måde bliver det nemmere for de enkelte politikredse at fokusere på at håndtere en større uvarslet hændelse, der sker hos dem. De andre mindre opgaver som indbrud, færdselsuheld og lignende bliver løst fra centret hos Østjyllands Politi, mens jagten på en eventuel gerningsmand styres fra København.

Selve åbningen med justitsministeren sker på politistationen i Aarhus C, der fremover skal huse det nybyggede RSIOC V (Regionalt Situations- og Operationscenter Vest).

Èt samlet politi

Mens man i Aarhus har RSIOC V, har man i Københavns politikreds RSIOC Ø. Her vil der sidde specialister i at spore og fange gerningsmænd på fri fod. Hvis der for eksempel sker et terroranslag et sted i landet, vil det være fra RSIOC Ø, at indsatsen med at finde gerningsmændene bliver styret, uanset hvor i landet de bevæger sig hen.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg glæder sig på hele dansk politis vegne over det nye setup.

- Vi er ét samlet politi i Danmark, og vi bliver bedre og mere effektive af at arbejde på tværs af politikredsene. Det gælder særligt under store hændelser, hvor der er brug for mange ressourcer, og hvor gerningsmænd og gerningssteder pludseligt kan befinde sig i flere politikredse. Med åbningen af RSIOC i Aarhus og København, står vi operativt stærkere rustet end nogensinde. Det gør os i stand til hurtigt og effektivt at kunne hjælpe borgere i hele landet, siger rigspolitichefen.

I Aarhus og København ser politidirektørerne frem til at støtte op om de øvrige politikredse.

- Selv om RSIOC V befinder sig i Aarhus, så er det et center, der kommer til at gøre stor gavn for borgerne i hele Danmark. Vi har fået meget positive tilbagemeldinger fra de medarbejdere, der har testet de nye, moderne faciliteter, og vi er helt klar til at hjælpe kolleger og borgerne, så snart der er brug for det, siger Helle Kyndesen, politidirektør i Østjyllands Politi.

Nyt politicenter i Aarhus skal ruste politiet til at håndtere terrorangreb og naturkatastrofer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce