Enigt byråd vil have politik for krigsveteraner: Hjælp til en værdig tilværelse

Veteranhjem Midtjylland, der ligger på Edwin Rahrsvej i Brabrand er en del af indsatsen. Men der er brug for meget mere, erkender byrådet, der nu sætter arbejdet for en veteranpolitik i gang. Foto: Flemming Krogh

Enigt byråd vil have politik for krigsveteraner: Hjælp til en værdig tilværelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samtlige partier i Aarhus Byråd vil udarbejde en overordnet politik for indsatsen over for krigsveteraner. Især de hårdest ramte veteraner og deres familier skal have bedre støtte.

AARHUS: 10 procent af de cirka 1.400 krigsveteraner, der bor i Aarhus Kommune har posttraumatisk stress, PTSD. Dem og deres familier vil et enigt byråd nu gøre mere for at støtte og hjælpe. Ikke mindst de såkaldte skovveteraner, der er de hårdest ramte, som bor isoleret i skove eller på gaden.

Sagen blev ikke færdigbehandlet, men samtlige partier er enige om, at Aarhus Kommune skal have en veteranpolitik i form af en strategi og en koordineret tværgående indsats, der kan hjælpe veteranerne tilbage til samfundet og en værdig tilværelse.

Bag forslaget står samtlige partier, men det var tydeligt i debatten, at sogne- og feltpræst og dermed selv veteran Peter Sporleder (V) og sognepræst Lone Hindø (S) har været initiativtagere til forslaget.

- Det er ikke så tit, at alle partier står bag et forslag. Men det siger noget om spændvidden og dybden i dette forslag. Jeg vil især takke Peter Sporleder for en god snak om forslaget og for de erfaringer, han har bidraget med. Vi har i Socialdemokratiet meget fokus på familierne og de allerhårdest psykisk ramte, sagde Lone Hindø.

Nye fokusområder
Et samlet Aarhus Byråd satte onsdag aften arbejdet hen imod en ny veteranpolitik i gang. Politikken skal have fokus på:
 • Tidlig indsats og empowerment
 • Overgang fra militær til civilsamfund
 • Arbejdsidentitet, beskæftigelse, uddannelse og karriere. Endvidere afdække om der er brug for en mentor
 • Fritidsaktiviteter
 • De hårdt psykisk sårede
 • Familie og børn. Evt. hjælp til at genskabe relationer i familien
 • Kortlægning af eksisterende indsatser
 • Samarbejde på tværs
 • Én koordineret indgang
 • Behandling hvor det er nødvendigt - indeholdende rådgivnings- og rehabiliteringstilbud
 • Indsatserne skal være målrettede såvel fysiske som psykiske skader. Ved fysiske skader kan der være tale om særlige hjælpemidler og tilgængelige boliger
 • Styrke samarbejde med frivillige organisationer

Ro i salen

Peter Sporleder kvitterede for samarbejdet og fik al småsnak i byrådssalen til at forstumme, da han talte ud fra sin dybe erfaring på området:

- Aarhus er nu et skridt nærmere en veteranpolitik, og vi har haltet efter indtil nu. Så det ser vi frem til at lave om på. En veteranpolitik skal skabe de overordnede rammer. Venstres udgangspunkt er veteraner i almindelighed og de såkaldte skovveteraner. Og så er det vigtigt at tænke de pårørende ind. De har det svært, sagde Peter Sporleder og mindede om den tragiske sag, hvor en Balkan-veteran slog sine forældre fra Låsby ihjel med en økse.

- Jeg kendte forældrene Kirsten og Jørgen og talte med dem. Og jeg kender deres årelange og opslidende kamp for at få systemet til at indse, at deres søn var syg. For Kirsten og Jørgen blev det en årelang ørkenvandring, der endte dybt tragisk. Blandt andet derfor skal de pårørende også tænkes ind i en kommende veteranpolitik.

Tre grupper af veteraner

Ifølge Peter Sporleder er der tre grupper af veteraner. De velfungerende som der er langt flest af, og som kan leve med det de har set og oplevet. De relativt velfungerende, 10-20 procent, som i kortere eller længere tid har brug for hjælp og støtte og et kærligt skub i den rigtige retning og så de 2-3 procent, der er skovveteraner der er så hårdt psykisk eller fysisk sårede, at de slet ikke kan fungere.

- Hos skovveteraner har krigens rædsler sat så dybe, blødende og ubærlige sår på deres sjæl, at de ikke kan forholde sig til sig selv. De bor i skoven, i kældre eller på gaden. De isolerer sig og barrikaderer sig og har mistet alt - familie, venner, arbejde- ja vel nærmest troen på sig selv, fortalte Peter Sporleder.

Svær at komme efter

Den tale var svært at komme efter erkendte flere andre politikere, som alle støtter forslaget om en overordnet veteranpolitik.

Ifølge forslaget skal der samarbejdes bredt mellem alle relevante instanser. Det er vigtigt at få god kontakt til veteranerne på så tidligt et tidspunkt som muligt med henblik på at få en god overgang fra militæret til det civile samfund og komme i beskæftigelse eller uddannelse.

Politikken skal bygge videre på allerede eksisterende indsatser samt gælde for alle veteraner, også for dem der ikke har været udsendt af forsvaret, lyder forslaget, som nu skal drøftes videre i magistraten og i socialudvalget.

Enigt byråd vil have politik for krigsveteraner: Hjælp til en værdig tilværelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce