Termas stjernekameraer sendes op: Vejrudsigten bliver bedre

Terma har leveret to stjernekameraer af typen HE-5AS Star Trackers til hovedleverandøren af Aeolus, Airbus Defence & Space i Stevenage. Her er de sidste detaljer ved at blive gjort færdige inden opsendelsen tirsdag fra Kourou i Fransk Guyana. Foto: Terma

Termas stjernekameraer sendes op: Vejrudsigten bliver bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LYSTRUP: Måske bliver vejret ikke bedre. Men det gør vejrudsigterne. Når Terma med hovedkvarter i Lystrup tirsdag er med i endnu en opsendelse til rummet, er der udsigt til ikke mindre end bedre vejrudsigter i fremtiden. To stjernekameraer fra den århusianske rumfartsvirksomhed giver nemlig meteorologerne bedre data.

Det er den europæiske satellit Aeolus, der ryger i vejret fra den europæiske rumfartsorganisation ESA's rumcenter i Fransk Guyana.

Kameraerne fra Terma skal sikre, at satellittens kontrolsystem hele tiden med en overordentlig høj nøjagtighed har styr på, hvordan satellitten er orienteret i rummet. Viden om satellittens orientering er ikke kun vigtig i forbindelse med kontrol men også for, at de videnskabelige målinger overhovedet kan benyttes af blandt andre meteorologer, skriver Terma i en pressemeddelelse.

Fakta
Den højteknologiske virksomhed Terma udvikler produkter og systemer til civile, militære og sikkerhedsmæssige formål, herunder kommando- og kontrolsystemer, radarsystemer, systemer til beskyttelse af fly, rumfartsteknologi og strukturdele til flyindustrien.

Ny europæisk vindmåler

Aeolus' primære opgave er at måle vindhastigheder i den lave del af atmosfæren - op til 30 kilometer over jorden. Præcise data om vindforhold og -hastigheder er en udfordring for meteorologer, som med data fra Aeolus håber at få en mere underbygget viden om samspillet mellem vind, trykforhold, temperaturer og luftfugtighed. Der er således store forventninger til satellitten, når den fra sin bane 320 kilometer over jorden begynder at sende data til European Center for Medium-Range Weather Forecasts i Reading i England. Herfra forsynes en lang række nationale meteorologiske institutter med data til vejrudsigter.

Termas to stjernekameraer er af typen HE-5AS Star Trackers til hovedleverandøren af Aeolus, Airbus Defence & Space i Stevenage, der ligger i Storbritannien.

Stjernekamera med total nøjagtighed

Et stjernekamera er basalt set et autonomt digitalkamera, som ved hjælp af en "Lost in Space" funktionalitet kan fastslå en satellits orientering i løbet af få sekunder. Det sker ved, at kameraet tager billeder af stjernehimlen og sammenholder billederne med et digitalt katalog over 5.000 stjernekonstellationer. Når der er et match mellem kameraets observationer og et stjernebillede i computeren, ved man præcist hvordan satellitten er orienteret i banen omkring jorden. Det sker med en nøjagtighed på 1 bue-sekund eller 1/3600 grads nøjagtighed.

Terma er specialist i stjernekameraer og har leveret flere end 25 HE-5AS stjernekameraer til en række ESA-missioner og til missioner under U.S. Naval Research Laboratory, U.S. Air Force Research Laboratory, U.S. National Reconnaissance Office og U.S. Missile.

Aeolus er i øvrigt den latinske navneform af Aiolos, grækernes gud for vindene. Missionen blev vedtaget tilbage i 1999 med planlagt opsendelse i 2007, men blandt andet på grund af store udfordringer med at udvikle det videnskabelige hovedinstrument Aladin blev missionen forsinket. Prisen for missionen er godt 3,5 milliarder kroner.

Termas stjernekameraer sendes op: Vejrudsigten bliver bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce