Annonce
Aarhus

53-årig dømt for stalking i 1.516 tilfælde: - Det var sorg der fik mig til at skrive

Retten i Aarhus skulle for første gang tage stilling til en sag, hvor en 53-årig mand har brudt sit tilhold mod ekskonen mere end 1.500 gange. Arkivfoto: Axel Schütt
En mand fra det nordlige Aarhus erkendte alle forhold, da han ved Retten i Aarhus var tiltalt for stalking og chikane. Det koster nu en fængselsstraf.

AARHUS: En ulykkelig sag fandt sin afslutning i Retten i Aarhus onsdag eftermiddag.

På den ene side i sagen er en østjysk kvinde, der 3. januar 2019 fik tilkendt et tilhold mod sin eksmand, og i løbet af de kommende syv en halv måned oplevede, at manden brød det forhold ikke mindre end 1.516 gange ved at sende hende emails, beskeder og billeder – uden dog på noget tidspunkt at opsøge hende personligt i det tidsrum.

På den anden side i sagen sidder en 53-årig frustreret mand fra det nordlige Aarhus, der efter konens affære valgte at tage hende tilbage, men som så – ifølge mandens forklaring i retten – blev frosset ud af sit eget ægteskab og oplevede en periode på tre år med psykisk vold fra konens side, indtil hun forlod ham og søgte om fuld forældremyndighed over parrets to børn.

Så med knust hjerte og alkohol i blodet kunne den 53-årige ikke holde sine frustrationer og uopklarede spørgsmål inde, og bombarderede derfor ekskonen med emails, beskeder og billeder på trods af tilholdet i håbet om at få en forklaring på det ødelagte ægteskab.

Annonce

Sorg og uretfædighed

Undervejs bliver han to gange sigtet for at bryde tilholdet, ligesom han bliver anholdt og sendt i grundlovsforhør i august, bliver løsladt og fortsætter herefter stadig med at bryde tilholdet.

Derfor blev han 6. september varetægtsfængslet efter flere sigtelser, og onsdag skulle en dommer ved Retten i Aarhus så udmåle straffen for de i alt 1.516 forhold, hvor den 53-årige har brudt sit tilhold.

Sagen i den lille retssal 5 blev ført som en ren tilståelsessag, så da anklageren læste en lang række af de mange beskeder op i retten, kunne den 53-årige mand blot nikke og udtale; ”Det erkender jeg”.

Undervejs i retssagen kom det frem, at det specielt var under indtag af alkohol, at den 53-årige sendte de massive mængder af beskeder, men til det sagde den 53-årige i retten:

- Det var ikke alkohol, der fik mig til at skrive, det var sorg, og den uretfærdighed, jeg syntes, jeg var udsat for. Men det begavede i de beskeder faldt i takt med alkoholindtaget. Der er ingen tvivl om, at de lød klogere, da jeg skrev dem, end nu hvor de bliver læst op i retten af en anklager, sagde han og sad også tydeligvis uroligt på stolen og rystede lidt på hovedet, for hver gang anklageren læste en af de mange beskeder op.

Ingen sager i samme kaliber

Der har på intet tidspunkt været noget truende i beskederne, men den 53-årige mand erkendte undervejs, at han havde sendt beskeder til børnenes iPad med blandt andet billeder fra arresten i Aarhus, han fandt på nettet, og den mand ekskonen ifølge ham, havde en affære med. De beskeder var dog rettet mod ekskonen og ikke børnene.

Anklageren ville gerne vide, hvorfor den 53-årige århusianer ikke var stoppet, når han undervejs var blevet sigtet flere gange og også havde været i grundlovsforhør vedrørende sagen.

Det var der dog en særlig grund til.

- På et tidspunkt erkendte jeg, at jeg var så langt nede i et hul og med sikkerhed ville få en dom, og så tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne fortsætte med at sende beskeder til hende, indtil jeg fik dommen. Og så starte på en frisk derfra, sagde han.

Efter godt halvandens time gennemgang af et udpluk af de mange beskeder udvalgt af både anklager og forsvarer, var anklagerens slutkonklusion, at der var tale om stalking, at det var massivt, kontinuerligt og eskalerende gennem de syv en halv måned, og derfor gik han efter syv-otte måneders ubetinget fængsel.

Forsvareren slog i sin procedure på, at ja – der var tale om stalking, og ja - den 53-årige havde erkendt, men til gengæld har han aldrig opsøgt ekskonen personligt. Det er blevet ved beskederne, ligesom han aldrig har været truende eller indblandet ekskonens familie, venner eller arbejdsplads, han har kun henvendt sig til ekskonen.

Dommen blev: Fire måneders ubetinget fængsel, og en varetægtsfængsling frem til afsoning, da historikken viste, at der vil være risiko for, at den 53-årige fortsætter med at skrive, hvis han blev løsladt efter retssagen onsdag.

Den 53-årige modtog dommen, men hans forsvarer valgte at kære kendelsen om varetægtsfængsling frem til afsoning.

Anklageren var spændt på dommen, da der ikke findes lignende sager.

- Jeg er overvejende tilfreds med dommen. Vi har ikke tidligere sager på det her niveau med 1.000 eller 2.000 brud på et tilhold, så vi havde ikke noget at læne os op ad. Men nu har vi fået rettens ord for, hvilken straf en sag i denne kaliber ligger på, og så må anklagemyndigheden overveje, om vi anker. Jeg er dog glad for, at det blev en ubetinget straf, selv om det er en tidligere ustraffet person, det sender et signal i de her sager, sagde Jacob Gents, anklagerfuldmægtig ved Østjyllands Politi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Læserbrev

Læserbrev: Jeg vil kæmpe med næb og klør, for at Aarhus aldrig får mere letbane

Helge Bay skriver 7. februar i et læserbrev, at letbanen er på vej til at blive en succes. Jeg spørger: Hvor? Letbanen er en katastrofe og en århushistorie af dimensioner. Og den bliver ikke en mindre katastrofe fremover. I Aarhus afskaffede man sporvognen i 1971. Faktisk havde man allerede nedlagt den første sporvogn, der var i drift fra 1884-1895. Hvorfor vil man ikke lære af sine fejl? Letbanen er et prestigeprojekt, som på ingen måde er designet til den trafik, som Aarhus har, og Aarhus får i fremtiden. Letbanen/sporvognen gav mening for 50 år siden, og før det, da færre havde biler, og færre mennesker boede her. Men Aarhus er en vikingeby. Byen er bygget op om, at gaderne skal være smalle, fordi man ikke havde brug for mere plads, da der var hestevogne til. Letbanen fejler også, ved at den overhovedet ikke fragter det antal passagerer, man havde forventet. Hvorfor? Fordi, som undersøgelserne også sagde, inden man byggede den, så flytter den under én procent af bilister over i kollektiv trafik. Til gengæld har letbanen været en direkte årsag til lukning af utallige busruter i de små byer og forstæder i Aarhus og opland. Derudover glemmer Helge Bay fuldstændig finansieringen. Hvem skal betale? Inden den første centimeter af letbanens etape 2 er lagt, koster det mindst 655 millioner kroner til omlægning af varmerør mm. Det kan man få rigtig mange busser for. Det smarte ved busser er også, at man kan flytte ruten, så den giver mening. Og så er de betydeligt nemmere at sætte i drift. Letbanen fylder alt for meget. Hvorfor skal den køre igennem det mest trafikerede kryds i Aarhus - krydset Nørreport/Kystvejen? Herfra kommer bilister fra færgen, Randersvej, Kystvejen og den nordlige del af Aarhus, samt fra midtbyen. Og så også en letbane? Det er helt tabt. Hvordan Helge Bay kalder en sporvogn for en "ny trafikløsning", er mig også en kæmpe gåde. Som sagt nedlagde vi den i 1971. Og så køber jeg ikke argumentet med, at det er den eneste CO2-neutrale løsning. Så vidt jeg ved, findes der også elektriske busser. Alt det her gør, at letbanen skal droppes. Og så har jeg hverken nævnt problemerne med frosten, eller den evige udskydelse af åbningsdatoen. Letbanen er gammel vin på nye flasker. Vi har prøvet det før og lagde sporvognene ned af en årsag. Forhåbentlig er der kun få mennesker, der ønsker at ødsle pengene væk på et så udueligt projekt.

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Aarhus

Cyklister må ud på omvej: Den århusianske 'cykelmotorvej' står flere steder under vand

Annonce