Annonce
Østjylland

54-årig kørte på E45 med tårnhøj promille: Politiet hapsede 19 sprit- og narkobilister i juledagene

16 spritbilister og tre narkobilister er resultatet af Sydøstjyllands Politis "fangst" i juledagene. Ikke et bekymrende højt antal, lyder det fra politiet, der konstaterer, at det ikke længere er samfundsmæssigt acceptabelt at køre en julebrandert hjem. Arkivfoto

De fleste af de spritbilister, der blev snuppet i julen, er mænd i 40'erne og 50'erne. Det tyder på, at det er folk med alkoholproblemer, der sætter sig bag rattet, vurderer Sydøstjyllands Politi

Annonce

HORSENS: Der er ikke længere en samfundsmæssig accept af at køre en brandert hjem fra en julefrokost. Tværtimod kunne det tyde på, at dem, der bliver snuppet for spirituskørsel, er mænd med et alkoholproblem snarere end nogle, der træder ved siden af en enkelt gang.

Sådan lyder konklusionen fra Jesper Engelund, fung. vicepolitiinspektør og leder af Hunde- og Færdselscenteret i Sydøstjyllands Politi, efter årets spritkontroller i juledagene.

Mellem 21. december og 26. december snuppede politiet 11 spritbilister i hele politikredsen i "rene" spritkontroller - altså kontroller af bilister på direkte mistanke om spirituskørsel.

Af dem blev de syv standset i Horsens, Hedensted og Skanderborg kommuner - de resterende fire blev fundet i resten af kredsen.

En af dem, der bonede godt ud på promillen, var en 54-årig mand. 22. december om formiddagen blæste han sig til en promille på 1,37, da han blev standset på E45 ved Horsens.

- Det er en meget hård promille, konstaterer Jesper Engelund.

Resultatet tyder på, at det er mænd med et alkoholproblem snarere end nogle, der træder ved siden af en enkelt gang. Det er blevet umoderne at køre spritkørsel. Vi ser en relativ lav forekomst af spritbilister, men dog stadig for mange.

Jesper Engelund, fung. vicepolitiinspektør og leder af Hunde- og Færdselsafdelingen i Sydøstjyllands Politikreds
Annonce

Alkoholikere

De 11 spritbilister, der blev snuppet, er alle mænd. De er i alderen 18 til 58 år med en overvægt af mænd i 40'erne og 50'erne.

- Det tyder på, at det er mænd med et alkoholproblem snarere end nogle, der træder ved siden af en enkelt gang. Det er blevet umoderne at køre spritkørsel. Vi ser en relativ lav forekomst af spritbilister, men dog stadig for mange, understreger Jesper Engelund.

Foruden de 11 "rene" spritbilister, der blev snuppet, har der i hele politikredsen været fem færdselsuheld med spiritus involveret i juledagene.

Et af dem var juleaften kl. 23.41 på Sønderbrogade i Horsens, da en 34-årig mand fra Horsens drønede op bag i en bil, der holdt for rødt lys.

Heldigvis kom ingen til skade ved det uheld, men alkohol og biler er en farlig cocktail, pointerer Jesper Engelund.

- Det er noget rigtig skidt at køre påvirket rundt. De to væsentlige faktorer i rigtig mange af de uheld, vi ser, er alkohol og hastighed eller begge dele.

Annonce

Tre narkobilister

Foruden spritbilisterne afslørede politiet i juledagene tre bilister, der var påvirket af narko.

En af dem var en 21-årig mand fra Horsens, der lillejuleaften kl. 1.45 forsøgte at stikke af fra politiet på motorvejen. På Vejlefjordbroen gik det galt, og bilisten drønede ind i en civil patruljebil, fortæller Jesper Engelund og konstaterer, at det typisk er yngre mænd, der kører med narko i blodet.

- Vi har sigtet tre mænd mellem 18 og 22 år. Det er bekymrende, men heller ikke hverken flere eller færre, end vi er vant til at se.

Han tilføjer, at de fleste narkobilister, der bliver snuppet, har røget hash. Andre er påvirket af amfetamin.

- Det er pivfarligt. Man bliver sløv og uopmærksom af hash, mens man kører hurtigt og aggressivt på andre stoffer. Narko har ikke en god indvirkning på kørslen, advarer Jesper Engelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester overvejer at aflyse festugen: Afgørelse træffes mandag

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

Nye tal om corona-bølgen: På et døgn er der fundet 44 smittetilfælde i Aarhus

Annonce