Boganmeldelse: Marianne Larsen: "Sviml ud".

Marianne Larsen. Foto: Iben Narsel/Gyldendal

Boganmeldelse: Marianne Larsen: "Sviml ud".

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bøger: Nu kalder Marianne Larsen selv sine nye digte "Sviml ud", og så må det vel være i orden, at man som læser føler sig lidt svimmel efter læsningen. For stemningerne er mangfoldige lige fra den lidt tørre humor, som efter denne anmelders erfaring altid har kendetegnet Marianne Larsens digte, til mere alvorlige, undertiden ligefrem smertelige tekster, som denne nye udgivelse også rummer.

Vil man finde et tematisk spor, som går igennem store dele af den nye bog, så dukker det op i første digts første linjer. I digtet "Inde i det tynde slør" står der indledningsvist:

"jeg sad og øvede mig i at bruge mig selv/ og mit glatte display".

To verdener mødes, nemlig den moderne digitale med tilgrænsende fænomener og den levende, grønne natur. Ord som likes, thumbs down, gps og bitcoins markerer den aktuelle verden, som mødes af en ofte sart og udsat natur, hvor ord som slør og flor dukker op.

Stærkt skildres udnyttelsen af naturen i digtet "Græsslette", hvor vi følger vakuumpakkede dyrs transport til supermarkedet. Her er der ikke meget at le ad. Kritik forbundet med humor finder man i skildringen af mødet eller snarere sammenstødet af de to verdener. Det ses i digtet "Reklamer i jorden går over til at være sindssyge", hvor sponsorer gransker regnormenes kundeadfærd og deres unikke behov for selvhævdelse. Eller i digtet om kvinden, der har lært at rulle sig sammen på "aftenskolens bænkebiderkursus". Udsat for alskens travlhed, som ikke vil hende noget godt, må hun beskytte sig som en bænkebider. Digtets jeg melder sig til kurset.

Ren og rablende humor findes i digtet "Har I set en stok omringet af alvorligt sunde appetitter?", hvor første strofe lyder sådan: "appetitterne befolkede/ hinanden/ appetitternes øjne var/ appetitter" og sådan fortsætter det digtet ud i varieret skikkelse. Gemmer der sig en kritik af det umådeholdne forbrug her?

Der er bid i Marianne Larsens digte. Selv om humoren virker udglattende, har tandsættet efterladt sig spor i læseren.

Marianne Larsen:

"Sviml ud"

106 sider, Gyldendal

Marianne Larsen: ?Sviml ud?. Foto: Gyldendal
Marianne Larsen: ?Sviml ud?. Foto: Gyldendal

Boganmeldelse: Marianne Larsen: "Sviml ud".

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce