17 ville høre Mette Frederiksen tale på VIA University

- Hvordan får vi en skole, der er mere praktisk? Min egen kæphest er, at lade de skoletrætte elever komme ud og arbejde tidligere, og så kan de tage eksamenerne senere, når de klar til det, sagde Mette Frederiksen til en bordfuld lærerstuderende på VIA University. Foto: Axel Schütt

17 ville høre Mette Frederiksen tale på VIA University

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokratiets formand, statsministerkandidat Mette Frederiksen, skulle tale velfærd for de studerende på VIA University. Der kom 15 studerende og to lærere, så det endte som en lille, fortrolig studiesamtale.

AARHUS: Auditoriet til 500 mennesker var der ikke brug for, da VIA University College Aarhus tirsdag eftermiddag havde besøg af Socialdemokratiets formand, statsministerkandidat Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet havde tilbudt professionshøjskolen en time med sin formand, som ankom fra besøg på Egaa Gymnasium og Vestas i sin røde kampagnebus fulgt af folketingsmedlem Jens Joel og en presserådgiver i håbet om, at studerende pædagoger, lærere og socialrådgivere ville møde op og høre og diskutere velfærd. Der er som bekendt valg til Folketinget om senest syv måneder.

Blot 15 studerende og to lærere tog imod tilbuddet efter skoletid klokken 15-16, så mødet blev skyndsomst flyttet fra auditoriet til et langbord i kantinen. Her udspandt sig så til gengæld en nærmest intim studiesamtale om især folkeskolen og læreruddannelsen, da stort set alle fremmødte var lærerstuderende.

- Vi skal rydde op i bureaukratiet og se på, om vi har lavet nogle strukturelle fejl i skolesystemet. For mange - især drenge - bliver enormt skoletrætte, måske fordi vi har indrettet skolen efter de akademiske hoveder. Så hvordan får vi en skole, der er mere praktisk? Min egen kæphest er, at lade de skoletrætte elever komme ud og arbejde tidligere, og så kan de tage eksamenerne senere, når de klar til det, sagde Mette Frederiksen.

Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen ville gerne tale velfærd med studerende på VIA University College. Det ville til gengæld kun få studerende. De fik derfor en næsten fortrolig samtale med statsministerkandidaten. Foto: Axel Schütt
Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen ville gerne tale velfærd med studerende på VIA University College. Det ville til gengæld kun få studerende. De fik derfor en næsten fortrolig samtale med statsministerkandidaten. Foto: Axel Schütt

Sårbare børn og unge

Hun talte også om den sårbarhed, hun oplever blandt alt for mange helt almindelig børn og unge.

- Måske er det konkurrencekulturen, måske sociale medier, men vi har aldrig haft så mange børn i psykiatrien som nu. Så mit spørgsmål er, hvordan sikrer vi, at der er mere tid til børnene? Vi er nødt til at tale om den mistrivsel, fastslog Mette Frederiksen.

Hun mente, at en god lærer kan gøre en enorm forskel for det enkelte barn.

- Så tak fordi I har valgt faget, sagde hun til de studerende, hvoraf flere var fra lærerfamilier, kunne man høre.

En ond spiral

En mandlig studerende pegede på, at test af elever helt fra 3. klasse måske skaber en ond spiral i forhold til trivsel.

- Vi indførte de test for at rette op på de faglige resultater, som haltede. Hvert sjette barn går ud af folkeskolen som funktionel analfabet. Men måske har pendulet svinget for meget den anden vej. Man skal i hvert fald ikke sidde som otte-årig og spørge sig selv, om man er god nok, svarede Mette Frederiksen.

Hun vil gå til valg på færre nationale mål for folkeskolen, der kan følges af lokale mål og et større ansvar for den enkelte skoleleder, sagde hun.

- For skolerne kan ikke det hele. De skal koncentrere sig om kerneopgaven.

Besparelser og uddannelsesloft

De studerende var blandt andet optaget af omprioriteringsbidraget, der betyder, at uddannelserne får to procent mindre år for år, og dermed beskæres mere og mere.

- Vores eneste råstof er menneskers evner, så det er en utrolig dårlig besparelse. Vi vil stoppe for omprioriteringsbidraget, så det ikke stiger yderligere, men jeg kan ikke love, at vi kan føre det hele tilbage igen, sagde Mette Frederiksen.

Samtidig vil Socialdemokratiet afskaffe uddannelsesloftet, sagde hun.

- Vi bærer en del af ansvaret for det loft. I starten syntes jeg, at når samfundet giver en gratis uddannelse, må man også bruge den, frem for at starte forfra, når man samtidig tænker på, at andre mennesker gør rent og kører bus. Men jeg må også sige, at et velfærdssamfund for mig er noget, der lukker døre op - ikke lukker dem til. Derfor foreslår vi nu, at man afskaffer uddannelsesloftet, fordi det i virkeligheden ikke vedrører ret mange mennesker. Det er bare blevet en fortælling om, at man ikke kan skifte retning, og det går ikke.

"Mere praktik, tak"

Mette Frederiksen gik også fra mødet ved langbordet med et fromt ønske fra de lærerstuderende om mere praktik. De har tre gange seks uger i praktik på skoler under den fire-årige uddannelse. Samtidig har de blot 12 undervisningstimer om ugen på skolen, resten er selvstudier.

- Jeg tror ikke, man alene kan læse sig til at blive en god lærer. Jeg vil tro, at det bedste er sidemandsoplæring. Skal I ikke have noget mere praktik, spurgte Mette Frederiksen.

- Jo, sagde de studerende i kor.

- Vi kan heller ikke nå at opbygge relationer til eleverne i blot seks uger ad gangen. Og relationer er enormt vigtigt i et lærerjob, sagde en kvinde.

Efter en times samtale glædede formanden for de Studerendes Råd, Sofie Villadsen, sig over besøget og beklagede, at der ikke kom flere:

- Det er nok fordi, det er efter skoletid, og vi har så mange arrangementer i forvejen. Men det var rigtigt hyggeligt, og vi følte os hørt og set af Mette Frederiksen. Og det er fedt, at hun tager fat i de to procents besparelser. Nu håber jeg det ikke bare er valgkampsord.

17 ville høre Mette Frederiksen tale på VIA University

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce