Konspirationsteoretikernes store spørgsmål: Månen - var vi der?

Enhver kan med en laserstråle forvisse sig om, at der har været mennesker på månen. Der står nemlig tre laserspejle, der kan reflektere strålen hjem til jorden igen. Foto: Arkivfoto

Konspirationsteoretikernes store spørgsmål: Månen - var vi der?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Månelandingen foregik i et studie i Hollywood eller i Area 51. I 50 år har konspirationsteoretikere sat spørgsmålstegn ved, om der har været mennesker på månen.

AARHUS: De tre astronauter, Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins nåede knap nok at sætte foden på jorden igen, før konspirationsteoretikerne stillede spørgsmål til, om de overhovedet havde været på månen.

Nå ja, Michael Collins blev ombord på Apollo 11, men de andre to, dem var der jo billeder af på månens overflade - eller var der?

- Der var allerede dengang nogle, der satte spørgsmålstegn ved, om de havde været på månen, og de er blevet flere og flere. Det er ren idioti og tidsspilde, siger Ole J. Knudsen fra Stellar Astrophysics Centre Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

Men er der ikke noget med at skyggerne på fotografierne går den forkerte vej?

- Enhver der kan bare en lille smule fysik på folkeskoleniveau, kan imødegå de argumenter, hvis de gider. Det, at det kunne være forfalskede billeder vi ser, modbeviser ikke, at der har været mennesker på månen, siger han.

At spejle sig

Der er fysiske beviser.

- Jeg kan tage en kraftig laser på Fysisk Institut, fyre den af mod månen og måle, hvor lang tid det tager, før lysrefleksen kommer tilbage, fortæller Ole J. Knudsen.

Når laserlyset reflektere fra månen skyldes det, at Neil Armstrong og Buzz Aldrin for 50 år siden opstillede tre små laserspejle på månens overflade.

- Jeg behøver ikke noget bevis, men det er noget alle og enhver kan gøre, siger han.

Spejlene står der ikke for at konspirationsteoretikere kan spejle sig i deres egen uvidenhed.

- De er til at måle afstanden til månen. Lysets hastighed kender vi jo, og så skal man bare kunne dividere med to, siger han.

Spejlene bliver brugt den dag i dag.

- Vi måler stadigvæk afstanden ved hjælp af de spejle. Målingerne er meget nøjagtige, derfor ved vi at månen fjerner sig fra Jorden med 3,6 centimeter om året, siger Ole J. Knudsen.

Konspirationsteoretikernes store spørgsmål: Månen - var vi der?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce