Annonce
Navne

60 år: Øvig slår døren op til en lukket verden

Peter Øvig Knudsen fylder 60 år lørdag 9. oktober. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Peter Øvig håber at inspirere andre til at tale om psykisk sygdom. Det hjalp ham selv, da han fik en depression. Lørdag 9. oktober fylder forfatteren 60 år.

60 år: Psykisk sygdom er stadig et tabu. Det er langtfra alle, der tør eller har overskud til at dele med andre, hvordan det er blive ramt så hårdt, at det kræver indlæggelse. Slet ikke, hvis afdelingen er den lukkede.

Men det gør Peter Øvig Knudsen, der fylder 60 år lørdag 9. oktober, i bøgerne "Min mor var besat" og "Jeg er hvad jeg husker".

I den første som barn af en deprimeret mor, og i nummer to, som udkom i september, med sig selv i hovedrollen som psykiatrisk patient.

Annonce

For skæbnen ville, at han under arbejdet med bogen om sin mor fik en psykotisk depression, der betød, at han måtte indlægges på den lukkede afdeling på Rigshospitalet.

Da depressionen lettede, forstod han bedre, hvad hans mor havde kæmpet med. Men han havde også ændret syn på psykiatrien. Inden frygtede han elektrochok, men de syv, han fik, var med til at gøre ham rask.

For bøgerne har han for nylig modtaget Sinds Samfundspris.

- Peter Øvig Knudsens engagement i den offentlige debat er et væsentligt bidrag til mere åbenhed og opmærksomhed om psykisk sygdom i hele Danmark, lyder det blandt andet fra landsforeningen.

Især håber han, at bøgerne kan inspirere andre med psykisk sygdom. Hemmeligheder er nemlig ofte forbundet med skam, er hans egen erfaring.

- For mig har det været en stor lettelse at være åben om, at jeg har været psykisk syg og indlagt. Det er ikke noget, man skal gøre for andres skyld. Man skal gøre det for sin egen.

Fra Aarhus

Peter Øvig er uddannet journalist fra journalisthøjskolen i Aarhus. Praktiktiden tilbragte han på Ekstra Bladet, og som færdiguddannet arbejdede han blandt andet for månedsbladet Press, Information, Weekendavisen og DR.

Journalistikken forlod han i 2003 for at blive forfatter på fuld tid. Siden er det blevet til en lang række bøger, hvoraf flere har skabt stor opmærksomhed.

Ikke mindst de to bind om Blekingegadebanden, der gav ham Cavlingprisen og Montanas Litteraturpris i 2007 og Den Berlingske Fonds Journalistpris i 2008.

Men også bøgerne om besættelsestiden, "Efter drabet" og "Birkedal", er eksempler på, hvad gode skriveevner kombineret med grundig research kan blive til.

"Birkedal", om Gestapos danske torturbøddel Ib Birkedal Hansen, er måske den bog, som har gjort mest indtryk. Den udkom i 2004, men forfatteren får stadig henvendelser fra læsere.

De har brug for at tale om de grusomheder, bogen opruller om den frygtede stikker og forhørsleder, der i 1950 endte sine dage ved en henrettelse på Christianshavn.

Peter Øvrig holder fødselsdag med sine børn og sin samlever, Janne Breinholt Bak, der er redaktør på Gyldendal.

I efterårsferien rejser de til Italien, hvor fejringen fortsætter.

/ritzau/

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Navne

80 år: Troen er fundamentet for hans tilværelse

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Annonce