Annonce
Aarhus

Overblik: Her skal boligblokke rives ned i Gellerup

Gellerupparken bliver omddannet markant, når syv blokke skal rives ned. Her set fra dronehøjde i starten af 2019. Foto: Axel Schütt
Syv boligblokke med 400 boliger i Gellerupparken skal jævnes med jorden for at slippe af med ghettostemplet.

AARHUS: Mange hundrede boliger skal jævnes med jorden i det vestlige Aarhus i de kommende år. 400 boliger må lade livet i Gellerupparken og 200 boliger i Toveshøj, der også ligger i Gellerup. Det står klart, efter at Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening i aftes indgik en aftale.

Navnene på de boligblokke, det drejer sig om i Gellerupparken, er blevet offentliggjort, og beboerne får besked i deres postkassen. I Toveshøj bliver der foreløbigt ikke sat navn på, hvilke blokke det drejer sig om.

I alt skal syv blokke rives ned i Gellerupparken. Det drejer sig om blokkene A4, A5, A6, A7, A8 samt A13 og A15. Derudover skal en række blokke renoveres.

Nedrivningerne skal gøre det muligt at leve op til regeringens krav om, at andelen af almene familieboliger i de hårdeste ghettoområder skal nedbringes til højst 40 procent inden 2030.

Annonce
Kort: Jens Nex

- Urimelig aftale

Afdelingsformand i Gellerupparken Abdinasir Jama Mohamed fortæller til DR Østjylland, at han er ked af aftalen.

- Det er en urimelig aftale. En aftale, hvor forløbet har været skævt og forvirrende, for vi har ikke været involveret som beboere, siger han.

Han tror, mange af beboerne vil blive kede af at skulle sige farvel til deres bolig og boligområde.

- Beboerne har været frustreret længe, fordi man ikke har fået at vide, hvad der skal ske. Der er folk, der kommer til at miste deres barndomshjem; et sted, hvor de føler, de får den hjælp, de har behov for og får styrket deres medborgerskab.

Boligblokkene er udvalgt af kommunen blandt andet for at sikre en bedre sammenhæng med de private rækkehuse på Dortesvej.

Et stort indgreb

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), medgiver, at det er en plan, der får store konsekvenser for mange familier, der bliver tvangsflyttet fra deres boliger.

- Det er klart, at det er et stort indgreb i en række menneskers hverdag, og det at gå ind og påvirke deres boligsituation er selvfølgelig noget, der skal gøres med omhu, siger han til DR Østjylland.

Han forsikrer samtidig, at man gør, hvad man kan for at hjælpe familierne.

- Derfor har vi også sikret, at alle, der bliver berørt, bliver tilbudt en bolig, der passer til det behov, man har. Hvis man har børn, der går i skole et andet sted, vil der blive taget hensyn til det, og har man ønsker om et sted at bo, vil vi selvfølgelig også tage hensyn til det, siger han.

Brabrand Boligforeningen har foreslået, at det ville være nok at rive 200 boliger ned for at opfylde regeringens krav til andelen af lejelejligheder i området, men det har Aarhus Kommune altså afvist.

- Der er en række udfordringer i området i dag, og det er vi nødt til at tage hånd om, og det er ikke gjort alene ved at rive 200 boliger ned. Vi er nødt til at gå lidt mere radikalt til værks, lyder det fra borgmester Jacob Bundsgaard.

Repræsentantskabet i Brabrand Boligforening skal på et møde sidst på måneden sige endeligt ja til planen, men det er ikke sikkert, at den bliver vedtaget dér, siger formanden for boligforeningen Keld Albrechtsen til DR Østjylland.

- Der er jo den mulighed, at repræsentantskabet siger, at det er så hårdt, at det vil vi ikke acceptere.

Sker det, er det boligministeren, der skal tage stilling til, hvad der skal ske. I nabokvarteret Bispehaven er det aftalt, at der skal rives seks blokke ned svarende til 318 lejligheder.

Kilde: DR P4 Østjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce