Annonce
Navne

70 år: At deltage i debatten er hans vigtigste job

Professor Finn Østrup fylder 70 år fredag 19. februar. Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
Han er kendt som skarp kritiker af finanssektoren og ser det som sin fornemste opgave som forsker at blande sig i debatten. Professor Finn Østrup fylder 70 år.

70 år: Han er kendt i offentligheden som en skarp stemme i samfundsdebatten, især når det handler om den finansielle sektor.

Han er egentlig gået på pension, men er stadig særdeles aktiv. Han er således lige udkommet med en bog og har endnu et stort værk på trapperne.

Fredag 19. februar fylder professor Finn Østrup 70 år.

Han har gennem årene revset alt fra flekslån og afdragsfrihed på boligmarkedet, størrelsen på ejendomsmægleres salærer og myndighedernes indsats før krakket i Roskilde Bank. Både som kilde i medierne og som forfatter til kronikker og kommentarer. Finn Østrup sætter en ære i at deltage i debatten.

- Det mener jeg, er samfundsforskningens største opgave: at påvirke samfundet og komme med gode forslag og idéer og diskutere forskellige muligheder, siger han.

Annonce

Forskere er for lidt aktive

Samtidig kommer han med et svirp til kollegerne i forskningsverdenen.

- Jeg mener, at forskere i dag er alt for lidt aktive. Samfundsforskere har jo trukket sig tilbage i et slags elfenbenstårn. Økonomerne tænker kun i modeller og i at publicere i internationale tidsskrifter i stedet for at være aktive i det danske samfund.


Et af problemerne er manglen på faglig indsigt. For eksempel viser vores undersøgelse, at omtrent halvdelen af de personer, der udnævnes til chefer i styrelser, faktisk aldrig har beskæftiget sig med det område, som de sættes til at lede.

Finn Østrup


Finn Østrup har forsket i finansielle kriser og var med i det såkaldte Rangvid-udvalg. Det gravede sig ned i årsagerne til den finanskrise, som i årene 2009-2013 kostede det danske samfund 400 milliarder kroner.

Konklusionen lød, at en lang række institutioner var med til at forstærke krisen i Danmark. Blandt andet bankerne, Nationalbanken, Finanstilsynet, politikerne, og ejendomsspekulanter fik skylden. Finn Østrup havde gerne set endnu hårdere kritik end den, der kom til udtryk i rapporten.

Annonce

Manglende faglig indsigt

Senest er han medforfatter til en bog, der peger på en række problemer i styringen i den offentlige sektor.

- Et af problemerne er manglen på faglig indsigt. For eksempel viser vores undersøgelse, at omtrent halvdelen af de personer, der udnævnes til chefer i styrelser, faktisk aldrig har beskæftiget sig med det område, som de sættes til at lede, siger Finn Østrup.

Han blev uddannet kandidat i økonomi fra Københavns Universitet i 1976. Han indledte karrieren i Udenrigsministeriet og Økonomiministeriet, herunder som finansattaché ved den danske EF-repræsentation og ministersekretær for økonomiministeren.

Fra 1990 til 2019 var han ansat ved Copenhagen Business School (CBS). I 2002 forsvarede Finn Østrup sin doktorafhandling i økonomi.

Han har desuden siddet i en række regeringsudvalg og kommissioner og har skrevet flere bøger.

Den næste i rækken er på trapperne og ser på de skiftende finansielle kriser i Danmark i et historisk perspektiv.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce