Annonce
Indland

70.000 mennesker i gaderne åbnede kulturhovedstaden

Op mod 70.000 mennesker skønnes lørdag aften at være på gaderne i Aarhus for at fejre åbningen af Aarhus som europæisk kulturhovedstad.

Tusinder deltog i åbningen af Aarhus som europæisk kulturhovedstad lørdag. Skønnet lyder på 70.000 deltagere

Åbningen af Aarhus som Europas kulturhovedstad 2017 blev et tilløbsstykke.

Arrangørerne skønner, at op mod 70.000 mennesker fyldte gaderne i Aarhus lørdag aften for at fejre byens nye titel som europæisk kulturhovedstad.

- Det foreløbige skøn er 70.000 mennesker baseret på de meldinger, vi har fået fra politiet. Vi kender først det endelige antal senere, siger pressechef Peter Vestergaard fra sekretariatet bag kulturhovedstaden.

Østjyllands Politi melder samtidig om en politimæssig rolig aften trods de mange mennesker i gaderne.

Den folkelige del af åbningsfesten begyndte lørdag aften klokken 19, efter at dronning Margrethe havde erklæret kulturhovedstaden for åben ved et arrangement for 1300 indbudte gæster i Musikhuset.

Her slog dronningen fast, at Aarhus med kulturhovedstaden vokser fra at være en "større by i Jylland" til at blive en "international by i Europa".

Herefter satte dronningen gang i et optog af frivillige udstyret med 5000 lanterner og seks vikingeskibe.

Til tonerne af den ældst kendte folkevise i Norden "Drømte mig en drøm i nat" kulminerede showet på havnen i et orgie af lys og lyd.

Et festfyrværkeri satte punktum for den 17,5 millioner kroner dyre åbningsceremoni.

Showet var tilrettelagt af den britiske eventinstruktør Nigel Jamieson, og det blev transmitteret direkte på DR1.

Med tørt og stille vejr var vejret med arrangørerne.

- Alt klappede og gik efter planen. Det er min fornemmelse, at showet er blevet godt modtaget, siger Peter Vestergaard.

- Det er ikke fulde folk, vi har set i gaderne, men folk, der begejstret og interesseret har fulgt optoget, siger han.

Også direktør for Aarhus 2017 Rebecca Matthews er tilfreds med forløbet.

- Jeg er fuldstændig overvældet. Det har været en magisk aften, præcis som vi havde håbet, det ville blive, siger Rebecca Matthews.

Hun mener, at kulturhovedstaden har fået en "drømmestart" og glæder sig til at åbne posen for mere end 400 arrangementer i Aarhus og hele Region Midtjylland.

Det samlede budget er på knap en halv milliard kroner. Regningen betales hovedsageligt af staten, kommunerne og regionen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce