Annonce
Aarhus

700.000 LED-lys og svævende snebolde: Her er strøgets nye stjernehimmel

Sådan så julebelysning på strøget ud sidste år, inden stjernehimlen blev sendt på pension. Men en ny himmel venter 9. november. Arkivfoto: Kim Haugaard

Den gamle skulle på pension, og nu har strøget i Aarhus fundet sin nye juleudsmykning med 700.000 LED-lys og gigantiske snebolde. Det hele afsløres 9. november.

AARHUS: Den yderst populære stjernehimmel over gågaden i Aarhus blev pillet ned for sidste gang sidste år.

Den 850 meter lange juleudsmykning var brugt og skulle på pension efter 15 år, og Gadeforeningen Strøget skulle finde en ny løsning. I første omgang overvejede man andre muligheder end den kendte himmel af lys, men reaktioner på Facebook væltede ind og fik hurtigt overbevist formanden for strøget om, at det var en stjernehimlen, som folk ville have.

- Bare da vi nævnte, at vi skulle skrotte den eksisterende belysning, eksploderede vores Facebook-side. Den stjernehimmel er ikke længere vores - det er hele byens. Så i stedet for at lave noget andet end stjernehimlen, tænkte vi: Hvordan laver vi den endnu mere spektakulær end før? siger Lars Svendsen.

Bag den nye juleudsmykning står firmaet Sirius, der er kendt for juleudsmykningen af Hotel d'Angleterre, Tivoli i København og Sallings facader i både Aarhus og Aalborg.

Annonce

Strøgets juleudsmykning


  • 850 meter lang stjernehimmel med 110.000 blinkende stjerner
  • I alt 700.000 LED-lys af mærket Green Energy
  • Ny udsmykning af Sankt Clemens Torv, der bliver pakket ind i lys og får fem meter høj iglo
  • Sankt Knuds Torv får i år sin egen udsmykning
  • Pris: 2,5 millioner kroner, som betales af strøgets 120 butikker.
Sådan kommer byens nye juleudsmykning til at se ud. Visualisering: Sirius

110.000 blinkende stjerner

På den gamle lyshimmel var der ti centimeter mellem hver lyskæde, men nu bliver mellemrummet kun seks centimeter, og der bliver derfor plads til ekstra 150.000 lys., hvilket i alt betyder cirka 700.000 lysende stjerner.

Tidligere var der 6000 af stjernerne der blinkede, mens man i den nye løsning får 110.000 blinkende stjerner og 300 svævende snebolde på op til en meter i diameter.

På Sankt Clemens Torv bliver der også plads til en fem meter høj iglo, mens også Sankt Knuds Torv får også sit eget lysdesign.

- Det er en topløsning, Strøget i Aarhus har valgt. Man finder ikke noget, der minder om det nogen steder i Danmark, og lysdekorationen vil være blandt de største og mest imponerende i Europa, siger CEO Stig Gerlach fra Sirius.

Lysdioderne er de nyeste og mindst energikrævende LED-pærer, mærket Green Energy. Den samlede løsning koster 2,5 millioner kroner og betales af butikkerne på strøget.

Strøget er klar til at tænde den nye juleudsmykning fredag 9. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce