Annonce
Aarhus

700.000 LED-lys og svævende snebolde: Her er strøgets nye stjernehimmel

Sådan så julebelysning på strøget ud sidste år, inden stjernehimlen blev sendt på pension. Men en ny himmel venter 9. november. Arkivfoto: Kim Haugaard

Den gamle skulle på pension, og nu har strøget i Aarhus fundet sin nye juleudsmykning med 700.000 LED-lys og gigantiske snebolde. Det hele afsløres 9. november.

AARHUS: Den yderst populære stjernehimmel over gågaden i Aarhus blev pillet ned for sidste gang sidste år.

Den 850 meter lange juleudsmykning var brugt og skulle på pension efter 15 år, og Gadeforeningen Strøget skulle finde en ny løsning. I første omgang overvejede man andre muligheder end den kendte himmel af lys, men reaktioner på Facebook væltede ind og fik hurtigt overbevist formanden for strøget om, at det var en stjernehimlen, som folk ville have.

- Bare da vi nævnte, at vi skulle skrotte den eksisterende belysning, eksploderede vores Facebook-side. Den stjernehimmel er ikke længere vores - det er hele byens. Så i stedet for at lave noget andet end stjernehimlen, tænkte vi: Hvordan laver vi den endnu mere spektakulær end før? siger Lars Svendsen.

Bag den nye juleudsmykning står firmaet Sirius, der er kendt for juleudsmykningen af Hotel d'Angleterre, Tivoli i København og Sallings facader i både Aarhus og Aalborg.

Annonce

Strøgets juleudsmykning


  • 850 meter lang stjernehimmel med 110.000 blinkende stjerner
  • I alt 700.000 LED-lys af mærket Green Energy
  • Ny udsmykning af Sankt Clemens Torv, der bliver pakket ind i lys og får fem meter høj iglo
  • Sankt Knuds Torv får i år sin egen udsmykning
  • Pris: 2,5 millioner kroner, som betales af strøgets 120 butikker.
Sådan kommer byens nye juleudsmykning til at se ud. Visualisering: Sirius

110.000 blinkende stjerner

På den gamle lyshimmel var der ti centimeter mellem hver lyskæde, men nu bliver mellemrummet kun seks centimeter, og der bliver derfor plads til ekstra 150.000 lys., hvilket i alt betyder cirka 700.000 lysende stjerner.

Tidligere var der 6000 af stjernerne der blinkede, mens man i den nye løsning får 110.000 blinkende stjerner og 300 svævende snebolde på op til en meter i diameter.

På Sankt Clemens Torv bliver der også plads til en fem meter høj iglo, mens også Sankt Knuds Torv får også sit eget lysdesign.

- Det er en topløsning, Strøget i Aarhus har valgt. Man finder ikke noget, der minder om det nogen steder i Danmark, og lysdekorationen vil være blandt de største og mest imponerende i Europa, siger CEO Stig Gerlach fra Sirius.

Lysdioderne er de nyeste og mindst energikrævende LED-pærer, mærket Green Energy. Den samlede løsning koster 2,5 millioner kroner og betales af butikkerne på strøget.

Strøget er klar til at tænde den nye juleudsmykning fredag 9. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce