Annonce
Leder

701 stemmer: Det har aldrig været Sofie Lindes kamp

Redaktionschef Daniel Bach Nielsen
Annonce

Kan 701 kvinder tage fejl? Er der tale om en aktivistisk “søster-solidaritet”, hvor det bare handler om at bakke op og være med på Sofie Lindes hold? Har 701 kvinder i den danske mediebranche pyntet på personlige erindringer eller kvindelige kollegers historier?

Nej, nej og atter nej. Og der er ikke noget men ...

Der er ingen grund til at stille spørgsmål ved eksistensen af en problematisk kultur. Skulle 100 af de 701 huske forkert i en eller anden grad eller henvise til de samme episoder, så eksisterer der uden tvivl et mørketal, som er mange gange større. Sexisme findes i Danmark, ligesom racisme, uanset hvad Pia Kjærsgaard og andre måtte hævde i Folketingssalen eller i et tv-studie.

For knap to uger siden bakkede jeg i disse spalter ubetinget Sofie Linde op for at stå frem, men også for at insistere på, at den konkrete episode ikke skulle bruges til at gå på menneskejagt i fortiden.

Mistænkeliggørelsen og de personlige angreb på Sofie Linde og det store fokus på, hvem der mon gemmer sig bag den berygtede “tv-kanon”, bør med de 701 underskrifter endegyldigt være nulstillet. Det er ikke og har aldrig været Sofie Lindes kamp, men alles kamp, også mændenes, for en fremtid, hvor fortidens jargon og sexistiske nedladenhed forbliver fortidens.


En af de 701 underskrivere placerede for nogle år siden sin hånd i mit skridt til en fest.


Man skal vælge sin ord med en særlig omhu, når man skriver om sexisme. Med det in mente vil jeg - uden på nogen måde at negligere 701 stemmer - påstå, at problemerne med sexisme i omfang og udbredelse er markant mindre i dag end for 12 år siden. Men det er naivt at tro, at de magtstrukturer og den stærkt kritisable kultur, hvor kvinder ringeagtes seksuelt, slet ikke findes i dag.

Har mediebranchen et helt særligt problem? Måske. Er der mange egoer i mediebranchen? Uden tvivl. Er grænseoverskridende adfærd og uønsket seksuel opmærksomhed mere udbredt i brancher med mange store egoer? Helt sikkert.

En af de 701 underskrivere placerede for nogle år siden sin hånd i mit skridt til en fest. Jeg følte mig ikke personligt krænket, men blev overrasket, da jeg få minutter senere var vidne til, at den samme hånd også var meget opsøgende på flere andre kollegaers ædlere dele. Hvem var hun? Sig det nu! Er det vigtigt? Nej ... men, og så var der alligevel et men, det hører også med til historien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mandagens coronatal: Smitten er lav i Aarhus, men tre områder trækker op

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Topscoreren, terrieren og keeperen var bedste AGF-spillere i Parken - mange andre tabte sutten i slutfasen

Annonce