Annonce
Udland

71-årig hjernekirurg skal forberede valg i urohærget Haiti

Ariel Henry (t.h.) ved ankomsten til en indsættelsesceremoni tirsdag, hvor han blev taget i ed som Haitis nye premierminister. Den vigtigste opgave for Ariel Henry bliver at sikre ro forud for et valg, hvor der skal vælges ny præsident og nyt parlament. Det ventes at finde sted i efteråret. Foto: Ricardo Arduengo/Reuters
Ariel Henry er blevet indsat som ny premierminister i Haiti efter drab på præsident.

Haiti har fået ny premierminister og ny regering ved en ceremoni, hvor der blev holdt et minuts stilhed til minde om landets dræbte præsident Jovenel Moïse.

Den 71-årige hjernekirurg Ariel Henry blev indsat som ny premierminister ved tirsdagens ceremoni. Han har erstattet Claude Joseph på posten som midlertidig regeringsleder.

Claude Joseph, der reelt er udenrigsminister, blev aldrig formelt taget i ed som regeringsleder. Han udråbte sig selv som midlertidig leder, efter at præsidenten var blevet skudt og dræbt i sit hjem den 7. juli.

Annonce

- Du overtager en helt usædvanlig situation, som er karakteriseret af manglen på en præsident. Du skal få det hele til at fungere trods en politisk krise, som er uden sidestykke i Haitis historie, sagde Joseph i en tale til Ariel Henry under ceremonien i hovedstaden Port-au-Prince.

Joseph bliver igen Haitis fungerende udenrigsminister.

I Washington har den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, budt indsættelsen af Henry velkommen som et positivt og nødvendigt skridt.

Drabet på præsidenten har skabt et nyt politisk kaos i det fattige og tilbagestående land, der kæmper med mange store økonomiske, politiske og sikkerhedsmæssige problemer.

Haiti har godt 11 millioner indbyggere.

Den vigtigste opgave for Ariel Henry bliver at sikre ro forud for et valg, hvor der skal vælges ny præsident og nyt parlament. Det ventes at finde sted i efteråret.

I weekenden vendte den dræbte præsidents hustru, Martine Moïse, tilbage til Haiti efter at være blevet behandlet på et hospital i Florida. Hun blev såret under angrebet på præsidentboligen. Hun er nu med til at forberede sin mands statsbegravelse på fredag.

Mindst 28 personer skal have været involveret i drabet på præsidenten. De fleste af dem menes at være colombianske lejesoldater.

Der hersker stor usikkerhed omkring efterforskningen af drabet. Moïses egen sikkerhedschef og flere politifolk er blevet anholdt og er under mistanke for at have været involveret.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, samt Interpol er inddraget i bestræbelser på at opspore bagmændene bag angrebet.

/ritzau/AFP

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

Annonce