x
Annonce
Aarhus

72-årige Karin går i krig med skraldet i sit kvarter: - Jeg er træt af ligegyldigheden

Karin Høj er klar til at samle affald på Trøjborg. Foto: Jens Thaysen
72-årige Karin Høj går forrest i en privat affaldsindsamling på Trøjborg lørdag – skal du med?

AARHUS: - Jeg er træt af ligegyldigheden og af, "der kommer nok nogen og rydder op efter mig"-mentaliteten, fortæller Karin Høj.

Lørdag 6. april tager hun helt bogstaveligt fat om problemet, når hun for andet år i træk står bag en privat affaldsindsamling på Trøjborg i Aarhus.

Hvorfor lader du ikke bare kommunen tage skraldet?

- Kommunen gør det ikke godt nok, de skal jo spare – det ved jeg godt, siger hun.

Den 72-årige pensionist har øjnene med sig, når hun færdes i sit kvarter, hvor hun har boet i 50 år.

- Vi skulle næsten gå op i Ivar Huitfeldts Gade. Der står både gammel maling og møbler på fortovet. Det gør mig så trist, så trist. Og så er der også alle de herreløse cykler. Kommunen har sat bånd på, med de kommer aldrig og henter dem, siger hun.

Sidste år samlede hun og de andre frivillige cyklerne sammen, så Storskrald så kunne hente dem på en gang ved apoteket på Tordenskjoldsgade.

- De kom først og hentede dem efter 14 dage. Det var apotekeren lidt træt af, så i år tager vi ikke cyklerne, siger Karin Høj.

Karin Høj har været ude på Genbrugsstation Eskelund, hvor hun har hentet grej; handsker, gribetænger, sikkerhedsveste og sække til af have affaldet i.

Annonce
Kommunen gør det ikke godt nok, de skal jo spare – det ved jeg godt, Karin Høj

For alles skyld

De lokale handlende bakker op om indsamlingen.

- Når vi mødes klokken 10, brygger Café K den kaffe til os, som tandlægen har betalt. Der er kager fra Fru Nielsen, juice og slik fra Støvsugerhjørnet og frugt fra Ana Frugt og Grønt, siger Karin Høj.

Mødestedet er ved apoteket. Her ligge pølsevognen også. Den holder godt nok lukket om lørdagen, men fortvivl ikke, Løvbjerg kommer med en grill og pølser til at lægge på den.

- Vi håber på at blive 40 skraldesamlere i år. Sidste år var vi kun 12. og det var vældig skuffende – jeg havde troet, der ville komme nogle flere. Men nu har jeg gjort noget mere ud af det, blandt andet ved at hænge sedler op om arrangementet og snakke med en masse mennesker, siger hun.

Ruten går ad Tordenskjoldsgade, Trøjborgvej, Aldersrovej – med afstikker til de små sidegader og så hjem i en firkant via Dronning Margrethes Vej.

Klokken 14 har Storskrald lovet at komme og hente affaldet.

Når man interesserer sig for, om der skulle ligge lidt affald, er det så ikke et udtryk for, at man ikke har nogle rigtige problemer i livet - sult, sygdom og krig for eksempel?

- Det kan man måske godt sige, men det er ikke kun for min skyld, det er for alles skyld, siger Karin Høj.

Vil man samle op, der hvor man selv bor, kan man lægge vejen forbi hjemmesiden renby.aarhus.dk, hvor man kan melde sig som frivillige affaldsindsamler, og dermed modtage et "affaldskit", som dem Karin Høj har hentet på Eskelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce