Annonce
Aarhus

72-årige Karin går i krig med skraldet i sit kvarter: - Jeg er træt af ligegyldigheden

Karin Høj er klar til at samle affald på Trøjborg. Foto: Jens Thaysen
72-årige Karin Høj går forrest i en privat affaldsindsamling på Trøjborg lørdag – skal du med?

AARHUS: - Jeg er træt af ligegyldigheden og af, "der kommer nok nogen og rydder op efter mig"-mentaliteten, fortæller Karin Høj.

Lørdag 6. april tager hun helt bogstaveligt fat om problemet, når hun for andet år i træk står bag en privat affaldsindsamling på Trøjborg i Aarhus.

Hvorfor lader du ikke bare kommunen tage skraldet?

- Kommunen gør det ikke godt nok, de skal jo spare – det ved jeg godt, siger hun.

Den 72-årige pensionist har øjnene med sig, når hun færdes i sit kvarter, hvor hun har boet i 50 år.

- Vi skulle næsten gå op i Ivar Huitfeldts Gade. Der står både gammel maling og møbler på fortovet. Det gør mig så trist, så trist. Og så er der også alle de herreløse cykler. Kommunen har sat bånd på, med de kommer aldrig og henter dem, siger hun.

Sidste år samlede hun og de andre frivillige cyklerne sammen, så Storskrald så kunne hente dem på en gang ved apoteket på Tordenskjoldsgade.

- De kom først og hentede dem efter 14 dage. Det var apotekeren lidt træt af, så i år tager vi ikke cyklerne, siger Karin Høj.

Karin Høj har været ude på Genbrugsstation Eskelund, hvor hun har hentet grej; handsker, gribetænger, sikkerhedsveste og sække til af have affaldet i.

Annonce
Kommunen gør det ikke godt nok, de skal jo spare – det ved jeg godt, Karin Høj

For alles skyld

De lokale handlende bakker op om indsamlingen.

- Når vi mødes klokken 10, brygger Café K den kaffe til os, som tandlægen har betalt. Der er kager fra Fru Nielsen, juice og slik fra Støvsugerhjørnet og frugt fra Ana Frugt og Grønt, siger Karin Høj.

Mødestedet er ved apoteket. Her ligge pølsevognen også. Den holder godt nok lukket om lørdagen, men fortvivl ikke, Løvbjerg kommer med en grill og pølser til at lægge på den.

- Vi håber på at blive 40 skraldesamlere i år. Sidste år var vi kun 12. og det var vældig skuffende – jeg havde troet, der ville komme nogle flere. Men nu har jeg gjort noget mere ud af det, blandt andet ved at hænge sedler op om arrangementet og snakke med en masse mennesker, siger hun.

Ruten går ad Tordenskjoldsgade, Trøjborgvej, Aldersrovej – med afstikker til de små sidegader og så hjem i en firkant via Dronning Margrethes Vej.

Klokken 14 har Storskrald lovet at komme og hente affaldet.

Når man interesserer sig for, om der skulle ligge lidt affald, er det så ikke et udtryk for, at man ikke har nogle rigtige problemer i livet - sult, sygdom og krig for eksempel?

- Det kan man måske godt sige, men det er ikke kun for min skyld, det er for alles skyld, siger Karin Høj.

Vil man samle op, der hvor man selv bor, kan man lægge vejen forbi hjemmesiden renby.aarhus.dk, hvor man kan melde sig som frivillige affaldsindsamler, og dermed modtage et "affaldskit", som dem Karin Høj har hentet på Eskelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce