Annonce
Horsens

74-årig undrer sig: Hvorfor har plejerne ikke mundbind på, når de skifter min støttestrømpe?

Steffen Gerlach fotograferet i marts 2019, da han tog initiativ til en elscooterklub. Han døjer blandt andet med vand i kroppen og er kritisk over for, at det personale, der hver dag skifter støttestrømpe på ham, ikke bærer værnemidler. Hvis du er i risikogruppen og beder om det, gør de det, lyder svaret fra kommunen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Steffen Gerlach har brug for daglig og tæt kontakt til skiftende hjemmeplejere. Som særligt udsat er han utryg ved, at de ikke bærer værnemidler. Fra kommunen lyder det, at borgeren kan bede om, at plejerne bærer for eksempel maske.
Annonce

Horsens: - Hvorfor har ikke en eneste af de ansatte i hjemmeplejen værnemidler på, når de hver dag kommer for at skifte min støttestrømpe?

Steffen Gerlach, der er 74 år, bor i Vestergade i Horsens og er i en særlig risikogruppe, vil have større fokus på hans og andres sikkerhed mod smitte i en coronatid.

Han har svært ved at se sammenhængen i, at statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke på tv slår fast, at der er værnemidler nok til alle, når han efterfølgende får besøg af skiftende ansatte i hjemmeplejen uden for eksempel mundbind.

- Og de er helt tæt på mig, når strømpen skal skiftes hver morgen, siger han til Folkebladet.

Han har spurgt dem, der kommer i hans hjem, og Steffen Gerlach siger, at beskeden er, at der ikke er værnemidler. Desuden har han jagtet svar i sagen fra kommunen - uden at blive meget klogere, fastslår han.

Steffen Gerlach har taget cirka 20 kg på grundet vand i kroppen, og han døjer ud over nedsat lungeinfektion og gigt med en sygdom, hvor hans immunforsvar går til angreb på nerverne. Hans levertal var skyhøjt, da det blev målt.

- Selv om jeg ikke har drukket i 40 år, slår han fast.

Brugen af værnemidler i Horsens Kommune

Retningslinjerne i Sundhed og Ældre er som følger i Horsens Kommune, lyder det i en skrivelse signeret sundheds- og ældrechef Charlotte Gjørup:

Når tæt ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås, anvendes der maske og visir med det sigte både at beskytte medarbejdere og borgere.

Dette er særligt relevant ved ansigt-til-ansigt kontakt af over 15 minutters varighed, eller hvor opgavevaretagelsen indebærer mange korterevarende ansigt-til-ansigt kontakter i løbet af en arbejdsdag.

I stedet anvender medarbejderne afstand og særlige kropsstillinger med at dreje hovedet lidt væk i ansigt til ansigt situationer.

Hvis der er mistanke om eller påvist Covid-19 hos borgere, skal følgende værnemidler anvendes ved tæt kontakt (indenfor en-to meter):

  • Handsker
  • Væskeafvisende, langærmet overtrækskittel eller plastforklæde med lange ærmer
  • Kirurgisk maske type II og øjenbeskyttelse eller alternativt ansigtsdækkende visir

Kilde: Sundhed og Ældre

Annonce

Hvorfor skal jeg bede om det?

Steffen Gerlach er begyndt at føre statistik over besøgene, og "tingene er ikke i orden", som han siger.

- Hvorfor er der ikke et direktiv om, at de ansatte skal bruge værnemidler? Det burde være normal procedure. Og det kan ikke være meningen, at jeg skal bede om det, lyder det.

Den 74-årige horsensianer ser med ængstelse på situationen for nylig på Sygehus Lillebælt i Vejle, hvor 14 ansatte og syv patienter på én afdeling blev konstateret smittet. Underforstået: Det kan gå stærkt, hvis først en smittekæde sættes i gang.

- Jeg er nogenlunde klar i hovedet og skal nok brokke mig, men hvad med gamle fru Poulsen, der ikke kan tale sin egen sag, spørger Steffen Gerlach.

Annonce

DF-forslag afvist i byrådet

Dansk Folkeparti har senest i byrådet foreslået, at bl.a. mundbind gøres obligatorisk, når hjemmeplejere er i kontakt med borgere i risikogruppen, men forslaget faldt. Det skete blandt andet med henvisning til et notat fra forvaltningen om, "plejepersonale i kommunen skal bruge mundbind, hvis borgeren ønsker det".

Ellen T. Schmidt, byrådsmedlem for S og formand for velfærds- og sundhedsudvalget, slår i forlængelse af det fast:

- Ingen i risikogruppen - eller deres pårørende - skal føle sig utrygge. Hvis de beder om det, bærer de ansatte værnemidler. Det vil være pærenemt for mig at sige, at det kun er nødvendigt for borgeren at sige én gang, for det er mennesker, vi har med at gøre, men det bør være nok at gøre opmærksom på det én gang.

Ellen T. Schmidt siger, at Horsens Kommune følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger, og her er det altså ikke vurderet, at for eksempel hjemmeplejen skal bruge værnemidler ved alle besøg.

Hun er generelt tryg ved, at medarbejderne vurderer fra sag til sag.

Annonce

Ingen mangel på værnemidler

Ellen T. Schmidt slår fast, at retningslinjerne i Horsens ikke handler om mangel på værnemidler.

- Det har jeg i hvert fald ikke fået oplyst noget om.

Af Horsens Kommunes hjemmeside fremgår det, at borgerne, hvis de gerne ser, at hjemmeplejen skal bruge værnemidler hos dem, skal kontakte hjemmehjælperen eller den daglige leder.

Dansk Folkeparti rejste sagen om obligatoriske værnemidler i byrådet med henvisning til bl.a. sager fra Hedensted Kommune, hvor ældre frasagde sig pleje af frygt for coronasmitte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Aarhus For abonnenter

Kiks i kommunikationen kan udløse konflikter: - Et plejehjem i Aarhus er på ingen måder et luksushotel

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

AGF

Skuffet David Nielsen efter nederlag: - Vi manglede kvalitet offensivt

AGF For abonnenter

Kampen kort: VAR, frispark og generel tumult dominerede i AGFs første sæson-nederlag

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Kun AGF-defensiven ragede en smule op søndag aften

Annonce