Annonce
Navne

75 år: Jesper Bruun Rasmussen

Jesper Bruun Rasmussen svinger kyndigt og sikkert hammeren i Bredgade 33 i København. I 2016 solgte han eksempelvis en kinesisk vase for 12 mio. kr.

Jesper Bruun Rasmussen har i næsten 60 år været en ubrydelig del af den danske auktionsbranche. Lørdag 14. oktober fylder han 75 år.

75 Auktionsbranchens grand old man, Jesper Bruun Rasmussen, står sammen med sine to børn, Alexa og Frederik, i spidsen for et af Skandinaviens største og ældste auktionshuse, Bruun Rasmussen Kunstauktioner, i Bredgade i København. Han er kunstkender par excellence, og som auktionsdirigent svinger han stadig veloplagt med både alvor og lune sin fars, Arne Bruun Rasmussens, legendariske elfenbenshammer.

Jesper Bruun Rasmussen voksede op på Christianshavn. Arne Bruun Rasmussen havde få år efter Anden Verdenskrig grundlagt auktionshuset i hjertet af København. Om eftermiddagen, når skoledagen på Østersøgades Skole var slut, slog han vejen forbi Bredgade, hvor han fik en kop varm chokolade, talte med de ansatte og hjalp lidt til. Oprindelig ville han have været møbelsnedker eller -arkitekt, men faderen havde andre planer.

I stedet for at gå i gymnasiet blev unge Bruun Rasmussen sendt på dannelsesrejser til England, Frankrig og USA, hvor han lærte sprog og fik indblik i kunstverdenen. Han arbejdede bl.a. hos Sothebys i London og hos Parke Bernett i New York.

Som 18-årig vendte han hjem og kom i lære i sin fars auktionshus. Og som ungt menneske var han ved at klargøre et eftersyn i Bredgade og hængte et abstrakt maleri op på væggen. En herre bag ham sagde: "Det hænger på hovedet".

Bruun Rasmussen, der nu nok mente at have mest forstand på den sag, spurgte tilbage, hvor herren mon vidste det fra?

"Det er mig, der er kunstneren", svarede Asger Jorn.

Der er sket meget, siden Jesper Bruun Rasmussen arvede elfenbenshammeren og auktionshuset af sin far i 1985. Dengang beskæftigede virksomheden få ansatte og solgte kun ældre malerier og antikviteter til danske kunder. Kernen i virksomheden er stadig de traditionelle auktioner i Bredgade, men de blev i 2004 suppleret med daglige netauktioner. Flere end 100.000 kunstværker, designklassikere, antikviteter, smykker og armbåndsure kommer hvert år under hammeren på de to typer auktion og bliver solgt til kunder i hele verden. I dag beskæftiger virksomheden omkring 135 medarbejdere og har repræsentanter rundt omkring i Europa, USA og Fjernøsten.

Til Jesper Bruun Rasmussens mest bemærkelsesværdige hammerslag hører et maleri fra Sydfrankrig af Edvard Munch, som han solgte for 6,9 mio. kr. i 2006 og en kinesisk Ming-vase, der i 2016 fik hammerslag på 12 mio. kr.

Jesper Bruun Rasmussen er scenevant - både på podiet i auktionssalen og i selskabslivet. Desuden har han medvirket i "Kunstquizzen" og dokumentar-serien "Auktionshuset", men også på film. I 1985 medvirkede han i Henning Carlsens film "Oviri" om Paul Gauguin, der blev spillet af Donald Sutherland. Filmens auktionsscene, hvor kunstnerens malerier skulle sælges for at finansiere hans anden rejse til Tahiti, blev optaget i auktionslokalerne i Bredgade - med Jesper Bruun Rasmussen i rollen som auktionarius.

- Auktionssalen blev dekoreret med reproduktioner af Gauguins Tahiti-billeder, op og ned ad Bredgade kørte hestedroscher, og jeg selv blev sminket og iført overskæg og jaket, kan Jesper Bruun Rasmussen fortælle.

Arbejdet fylder stadig det meste af hans liv. Han har sin daglige gang i hoveddomicilet i Københavns Nordhavn og i de gamle auktionssale i Bredgade. Det, der stadig driver værket, er detektivarbejdet, når han får en sjælden kunstgenstand i hånden og skal finde ud af, hvor den stammer fra, hvor gammel den er, og hvad vurderingen er.

Jesper og Birthe Bruun Rasmussen har været gift siden 1970. Udover børnene, Alexa og Frederik, er der kommet tre børnebørn til.

75-årsdagen markeres 23. november under åbningen af eftersynet i Bredgade 33 i København forud for den internationale juleauktion.

Annonce

Bruun Rasmussen

Bruun Rasmussen Kunstauktioner A/S blev grundlagt i 1948.Forhuset mod Bredgade i København er opført af Andreas Hallander i 1794 og ombygget i 1920'erne.

Jesper Bruun Rasmussen er ordblind og læser derfor aldrig romaner. Til gengæld læser han korrektur på husets kataloger, for han har en nærmest fotografisk hukommelse af, hvordan diverse fagord skal se ud for at være stavet rigtigt.

Jesper Bruun Rasmussen blev medejer 1972 og overtog ledelsen i 1985 efter sin far, Arne Bruun Rasmussen.

Jesper og Birthe Bruun Rasmussen har i mange år været venner med dronning Margrethe og prins Henrik. Regentparret hører til en sluttet kreds af helt nære venner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce