Annonce
Navne

75 år: Jesper Bruun Rasmussen

Jesper Bruun Rasmussen svinger kyndigt og sikkert hammeren i Bredgade 33 i København. I 2016 solgte han eksempelvis en kinesisk vase for 12 mio. kr.

Jesper Bruun Rasmussen har i næsten 60 år været en ubrydelig del af den danske auktionsbranche. Lørdag 14. oktober fylder han 75 år.

75 Auktionsbranchens grand old man, Jesper Bruun Rasmussen, står sammen med sine to børn, Alexa og Frederik, i spidsen for et af Skandinaviens største og ældste auktionshuse, Bruun Rasmussen Kunstauktioner, i Bredgade i København. Han er kunstkender par excellence, og som auktionsdirigent svinger han stadig veloplagt med både alvor og lune sin fars, Arne Bruun Rasmussens, legendariske elfenbenshammer.

Jesper Bruun Rasmussen voksede op på Christianshavn. Arne Bruun Rasmussen havde få år efter Anden Verdenskrig grundlagt auktionshuset i hjertet af København. Om eftermiddagen, når skoledagen på Østersøgades Skole var slut, slog han vejen forbi Bredgade, hvor han fik en kop varm chokolade, talte med de ansatte og hjalp lidt til. Oprindelig ville han have været møbelsnedker eller -arkitekt, men faderen havde andre planer.

I stedet for at gå i gymnasiet blev unge Bruun Rasmussen sendt på dannelsesrejser til England, Frankrig og USA, hvor han lærte sprog og fik indblik i kunstverdenen. Han arbejdede bl.a. hos Sothebys i London og hos Parke Bernett i New York.

Som 18-årig vendte han hjem og kom i lære i sin fars auktionshus. Og som ungt menneske var han ved at klargøre et eftersyn i Bredgade og hængte et abstrakt maleri op på væggen. En herre bag ham sagde: "Det hænger på hovedet".

Bruun Rasmussen, der nu nok mente at have mest forstand på den sag, spurgte tilbage, hvor herren mon vidste det fra?

"Det er mig, der er kunstneren", svarede Asger Jorn.

Der er sket meget, siden Jesper Bruun Rasmussen arvede elfenbenshammeren og auktionshuset af sin far i 1985. Dengang beskæftigede virksomheden få ansatte og solgte kun ældre malerier og antikviteter til danske kunder. Kernen i virksomheden er stadig de traditionelle auktioner i Bredgade, men de blev i 2004 suppleret med daglige netauktioner. Flere end 100.000 kunstværker, designklassikere, antikviteter, smykker og armbåndsure kommer hvert år under hammeren på de to typer auktion og bliver solgt til kunder i hele verden. I dag beskæftiger virksomheden omkring 135 medarbejdere og har repræsentanter rundt omkring i Europa, USA og Fjernøsten.

Til Jesper Bruun Rasmussens mest bemærkelsesværdige hammerslag hører et maleri fra Sydfrankrig af Edvard Munch, som han solgte for 6,9 mio. kr. i 2006 og en kinesisk Ming-vase, der i 2016 fik hammerslag på 12 mio. kr.

Jesper Bruun Rasmussen er scenevant - både på podiet i auktionssalen og i selskabslivet. Desuden har han medvirket i "Kunstquizzen" og dokumentar-serien "Auktionshuset", men også på film. I 1985 medvirkede han i Henning Carlsens film "Oviri" om Paul Gauguin, der blev spillet af Donald Sutherland. Filmens auktionsscene, hvor kunstnerens malerier skulle sælges for at finansiere hans anden rejse til Tahiti, blev optaget i auktionslokalerne i Bredgade - med Jesper Bruun Rasmussen i rollen som auktionarius.

- Auktionssalen blev dekoreret med reproduktioner af Gauguins Tahiti-billeder, op og ned ad Bredgade kørte hestedroscher, og jeg selv blev sminket og iført overskæg og jaket, kan Jesper Bruun Rasmussen fortælle.

Arbejdet fylder stadig det meste af hans liv. Han har sin daglige gang i hoveddomicilet i Københavns Nordhavn og i de gamle auktionssale i Bredgade. Det, der stadig driver værket, er detektivarbejdet, når han får en sjælden kunstgenstand i hånden og skal finde ud af, hvor den stammer fra, hvor gammel den er, og hvad vurderingen er.

Jesper og Birthe Bruun Rasmussen har været gift siden 1970. Udover børnene, Alexa og Frederik, er der kommet tre børnebørn til.

75-årsdagen markeres 23. november under åbningen af eftersynet i Bredgade 33 i København forud for den internationale juleauktion.

Bruun Rasmussen

Bruun Rasmussen Kunstauktioner A/S blev grundlagt i 1948.Forhuset mod Bredgade i København er opført af Andreas Hallander i 1794 og ombygget i 1920'erne.

Jesper Bruun Rasmussen er ordblind og læser derfor aldrig romaner. Til gengæld læser han korrektur på husets kataloger, for han har en nærmest fotografisk hukommelse af, hvordan diverse fagord skal se ud for at være stavet rigtigt.

Jesper Bruun Rasmussen blev medejer 1972 og overtog ledelsen i 1985 efter sin far, Arne Bruun Rasmussen.

Jesper og Birthe Bruun Rasmussen har i mange år været venner med dronning Margrethe og prins Henrik. Regentparret hører til en sluttet kreds af helt nære venner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Video: 52-årig mand skudt af politiet under Stram Kurs-demo i Aarhus - uroligheder i Gellerupparken

Annonce