Annonce
Navne

75 år: Kærligheden til Grækenland kom med ægteskabet

Anne-Marie og Konstantin fotograferet til gallafest i anledning af kronprins Frederiks 50-års fødselsdag i 2018. Mandag 30. august fylder Anne-Marie 75 år. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Anne-Marie og Konstantin er vendt tilbage til landet, hvor det begyndte. Op- og nedture har siden fulgt parret. Mandag 30. august fylder eksdronningen 75 år.

75 år: I halvandet år har det været svært for eksdronning Anne-Marie at mødes med sine søstre, dronning Margrethe og prinsesse Benedikte.

Pandemien har afskåret hende fra at rejse fra Grækenland.

Men i juni lykkedes det, da de tre genså hinanden om bord på kongeskibet "Dannebrog". Først fejrede de sankthansaften i Sønderborg Havn, og siden samledes de på Gråsten Slot.

Annonce

Dermed fulgte de deres mor dronning Ingrids tradition for at holde sommertræf i det sønderjyske.

Når Anne-Marie fylder 75 år mandag 30. august, er hun for længst vendt retur fra Danmark til Peloponnes i Grækenland. Her har hun og hendes mand, ekskong Konstantin, boet siden 2013.

Prinsesse Anne-Marie var kun 15 år, da den græske kronprins friede. Der kom dog til at gå tre år, før parret blev gift, for dronning Ingrid og kong Frederik mente, at deres yngste datter skulle vente med at gifte sig, til hun var fyldt 18 år.

Og sådan blev det. I 1964, da kronprinsen i mellemtiden var blevet konge og prinsessen myndig, blev det smukke par viet i Athen, og Anne-Marie blev dronning af Grækenland.

Men lykken varede kort, for tre år efter måtte de under dramatiske omstændigheder flygte ud af landet med deres førstefødte, datteren Alexia. Det skete, efter at Konstantin havde stået bag et forgæves og aldrig fuldt klarlagt forsøg på modkup mod militærjuntaen.

Skabte skole i London

Den første tid slog familien sig ned i Italien, hvorefter de flyttede til London, hvor de blandt andet etablerede en skole, The Hellenic College of London.

Eksdronningen involverede sig også i organisationen The Eve Appeal, der indsamler penge til forskning i underlivskræft.

I alle årene fyldte Grækenland i tankerne, har hun fortalt i et af de sjældne interview, hun har givet om de turbulente år.

"Ligeså snart kronprins Konstantin spurgte, om jeg ville med til Grækenland - fra den dag vidste jeg, at mit liv ville blive i Grækenland. Jeg glemmer ikke Danmark - bestemt ikke. Men Grækenland har gjort meget for mig", har hun sagt til JydskeVestkysten.

Kærligheden til Grækenland har hun og Konstantin givet videre til deres fem børn. Måske især til den ældste søn, Pavlos, der har dedikeret sin profil på Instagram til fotos fra hovedstaden Athen og det smukke græske øhav, hvor familien ofte ferierer i sejlbåd.

Modsat tidligere vækker deres tilstedeværelse ikke stærke følelser i befolkningen. Således blev den næstældste søn, Nikolaos, gift på øen Spetses for ti år siden, og inden det tidligere kongepar permanent flyttede til landet, var de ofte på besøg, uden at det vakte større opsigt.

Selv om et flertal af grækerne i 1974 afskaffede monarkiet ved en folkeafstemning, betegner Anne-Marie fortsat sig selv som dronning, og det samme gør hendes familie i Danmark.

/ritzau/

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Navne

60 år: Han har spillet en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce