Annonce
Aarhus

76 år siden de tyske tropper overgav sig: Rådhuset bliver lyst op i farverne fra frihedskæmpernes armbind

Rådhuset markerer befrielsesdagen med lys og musik. Arkivfoto: Kim Haugaard
76 år efter, at frihedsbudskabet lød fra BBC's dansksprogede nyhedsudsendelse fra London, markerer Aarhus Rådhus dagen med lys og lyd.

AARHUS: Tirsdag aften er det 76 år siden, at Johannes G. Sørensen i BBC's dansksprogede nyhedsudsendelse fra London afbrød sin oplæsning om krigens gang. Efter en kort pause fortsatte han med ordene: ”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.”

Budskabet udløste jubel og eufori i Aarhus og resten af Danmark og dagen markeres stadig i talrige hjem ved at sætte lys i vindueskarmen.

I år vil Aarhus Rådhus også være med i markeringen af den glade dag - rådhuset vil nemlig i anledningen af dagen for Danmarks befrielse spille en klokkekoncert fra rådhustårnet. Samtidig vil tårnet været lyst op af farverne, vi kender fra frihedskæmpernes armbind: rød, blå og hvid.

Annonce

Det fortæller Teknik og Miljø i en pressemeddelelse.

Ideen bag rådhusets markering af befrielsesdagen kommer fra medlem af Teknisk Udvalg, Almaz Mengesha (V).

- Vi har - uden sammenligning i øvrigt - været igennem en tid, hvor coronavirussen og dens snærende bånd har betydet, at mørket har fyldt mere end lyset. Nu kan vi endelig skimte, at mørket har en ende, og at lyset og livet venter forude. Derfor har jeg i år haft et ekstra stort ønske om en højtidelig markering af frihedsbudskabet, og jeg er glad for, at vi kan markere denne historiske, vigtige dag ved at lade rådhustårnet indhylle i frihedens farver og lade klokkerne sprede et musikalsk frihedsbudskab, siger Almaz Mengesha.

'En lærke letted' og 'Danmarks frihedssang'

Da borgerne i Aarhus 4. maj 1945 kl. 20.35 kunne høre de berømte ord i radioen om de tyske troppers overgivelse, kan århusianerne præcis 76 år senere høre tonerne af blandt andet 'En lærke letted' og 'Danmarks frihedssang' fra rådhustårnet.

Klokkekoncerten bliver spillet af klokkenist Peter Langberg og begynder på det særlige klokkeslæt 20.35.

- Med de nye muligheder for lyssætning på rådhuset, akkompagneret af klokkenistens smukke toner, kan vi markere dagen sammen med hele Aarhus. Vores rådhus har en helt særlig tilknytning til årene under besættelsen, så jeg synes, det er en meget smuk måde at markere befrielsesdagen på og en hyldest til de modige mænd og kvinder i frihedsbevægelsen, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Århus Stiftstidende 5. maj 1945

Rejsegildet for Aarhus Rådhus blev afholdt i december 1939 og var klar til indvielse i 1941.

Under besættelsen blev rådhuset brugt af modstandsbevægelsen i Aarhus, og to gange under krigen blev rådhuset beskadiget af bombeattentater.

Som abonnent på Århus Stiftstidende har du via e-avisen adgang til alle aviserne gennem tiden. I dagens anledning anbefaler vi udgaven, vi sendte på gaden 5. maj 1945. God læselyst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF var altdominerende men smed det næsten væk efter pausen: - Kampbilledet bliver sådan her, når vi ikke scorer til 2-0

Debat

Ny bødesag er pinlig for AGF: Direktøren må lære at styre temperamentet

Annonce