Annonce
Aarhus

79 minutter fra alarm i Thyborøn til behandling i Aarhus: - Vi er fulde af taknemmelighed

Der gik bare 79 minutter fra Peder Andreasen blev ramt af et hjertestop til han kom under behandling på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Det var hans kone, Kirsten, der slog alarm. Foto: Cecilie Guldberg

Hjertepatient i Thyborøn blev reddet af sin søn og frivillige, der stod for førstehjælp ind til ambulance ankom.

Annonce

INDLAND: Det er endnu ikke helt gået op for Lars Andreasen, hvad der skete og hvor hurtigt, hjælpen var fremme, da hans far, Peder Andreasen, for to uger siden blev ramt af et hjertestop i hjemmet i Thyborøn.

Men han er meget taknemmelig for, at hjælpen var så hurtigt fremme, og at der var så mange kompetente hænder, der kunne træde til i lyntempo, da hans far pludselig blev ramt af den livstruende sygdom.

- Jeg tror ikke, det helt er gået op for os, hvor hurtigt der blev reageret i den alvorlige situation. Vi har været glade for, at det hele gik så hurtigt, og at der var så mange kompetente mennesker, der ville smide alt, hvad de havde i hænderne for at skynde sig hen til os for at hjælpe ham. Lige nu fylder en stor taknemmelighed for den hjælp rigtigt meget hos os, siger Lars Andreasen.

Bare en time og 19 minutter gik der, fra der blev slået alarm til Peder Andreasen ankom til Aarhus Universitetshospital i Skejby. Her kunne man fortsætte den behandling, som frivillige 1-1-2 hjertestartere i Thyborøn havde begyndt med umiddelbart efter der var slået alarm.

- Det er nok først nu, vi for alvor indser, hvor heldige vi har været med, at det gik så godt. Indtil nu har vi været glade for, at min far overlevede og er kommet sig så hurtigt oven på sygdommen, tilføjer Lars Andreasen.

Det var nemlig en lynhurtig indsats fra både ham selv, men især fra det frivillige 1-1-2 hjælperkorps i Thyborøn og Harboøre, der via en sms bliver alarmeret, når der blandt andet er hjertestop og anden, pludselig opstået sygdom.

Forløbet

Klokken 14:33 ringer Kirsten 112. Hun ringer samtidig til sin søn med en anden telefon.
Klokken 14:35 ankommer sønnen og påbegynder førstehjælp.
Klokken 14:37 ankommer lokale 112-førstehjælpere på stedet med en hjertestarter og giver tre stød.
Klokken 14:47 ankommer en ambulance, som giver yderligere et stød.
Klokken 14:55 er Peders hjerterytme genetableret. Imens er en lægehelikopter på vej.
Klokken 15:20 er Peder på vej med lægehelikopter mod Aarhus Universitetshospital.
Klokken 15:52 ankommer Peder til hospitalet, hvor han modtager intensiv og specialiseret behandling efter hjertestoppet.

Kilde: Aarhus Universitetshospitals Facebook-side

Annonce

På cykel for at hjælpe

Da Peder Andreasen falder om i hjemmet midt på eftermiddagen lørdag 11. august, ringer hans kone, 1-1-2 og efterfølgende til sønnen. Samtidig påbegynder hun livgivende første hjælp. Kort efter ankommer Lars Andreasen og overtager førstehjælpen.

- Jeg hoppede på cyklen og skyndte mig hen til mine forældre, mens min kone samtidig ringede til min søster og svoger, der ankom et par minutter senere. Ligeledes ankommer min kone samt hendes veninde, der er sygeplejerske, fortæller Lars Andreasen.

Han og konens veninde fortsætter førstehjælpen, og et par minutter efter de er gået i gang, ankommer tre lokale frivillige 1-1-2 hjælpere, der har fået en sms fra alarmcentralen om hændelsen. Sammen fortsætter de behandlingen og giver blandt andet Peder Andreasen tre stød med en hjertestarter.

- Det var betryggende at se, hvordan de arbejdede sammen og præcis vidste, hvad der skulle gøres i den situation. De har uddannelsen og erfaringen i at reagere i den situation, siger Lars Andreasen.

Ud over de tre lokale hjælpere fra Thyborøn kommer der lidt senere også yderligere to 1-1-2 hjælpere fra Harboøre. Der er dog styr på situationen, da de ankommer og de kan køre hjem igen.

Efter de frivillige hjertestartere har arbejdet i ti minutter og hjertestarteren har givet Peder Andreasen tre stød, ankommer ambulancen, hvor ambulancereddere overtager behandlingen. De giver Peder Andreasen yderligere et stød med hjertestarteren, og kan få minutter senere konstatere, at Peder Andreasens hjerterytme er genetableret.

Annonce

Finder ind i roller

Derefter begynder de at gøre ham klar til transporten fra Thyborøn mod universitetshospitalet i Skejby. En akutlægehelikopter er rekvireret til at flyve Peder Andreasen på tværs af Jylland.

- Når jeg tænker tilbage på forløbet, kan jeg se, hvordan alle 1-1-2 hjælpere finder ind i deres roller. De ved, hvad de skal gøre og har erfaringen og roen. De hjælper også til med at vise, hvor ambulancen skal køre hen, og hvor helikopteren skal lande, siger Lars Andreasen.

47 minutter efter hans mor har ringet 1-1-2 letter akutlægehelikopteren fra Thyborøn og flyver mod Aarhus Universitetshospital i Skejby, hvor de ankommer 32 minutter senere. På det tidspunkt er der gået en time og 19 minutter fra Peder Andreasen er faldet om til han er klar til yderligere behandling på sygehuset. Her har han været indlagt siden han faldt om, inden han i går, fredag blev udskrevet.

Lars Andreasen håber, at 1-1-2 hjælperordningen fremadrettet vil fortsætte med at eksistere i den nuværende form.

- Vi ved hvad vi har i dag, men vi ved ikke hvad vi kan få, hvis ordningen skulle ophøre. I dag ved vi, at vi har lokale, der har fået et kursus og har erfaring i at bruge hjertestarteren. Samtidig har de også lokalkendskabet og ved, hvor de skal løbe hen i tilfælde af, at alarmen går. Jeg kan frygte, at hjælpen ikke kan være så hurtigt fremme, være så effektiv, hvis ordningen bliver en anden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Langvarig politijagt på tricktyv er slut: 42-årig mand sigtes for 13 tyverier fra ældre i Aarhus

Annonce