Annonce
Debat

Debat om kvindekamp og negativ social kontrol: Kys en masse frøer!

Roya Moore

Debat: ”Man skal kysse mange frøer, inden man finder sin prins" - det er et udtryk, som jeg har personlig erfaring med. Derfor har jeg også brugt det før i et interview om mit oprør, som nyskilt kvinde, mod de muslimske idealer om kvinders seksualmoral.

I øjeblikket kører der på forskellige sociale medier en kampagne, hvis formål er at bryde tabuer om ”skam-kulturen” i muslimske familier. Bag kampagnen står en gruppe etniske minoritetskvinder, der appellerer til familierne om ikke at lægge pres på kvinderne i forhold til ære og skam. Og det lyder jo flot. Men det er langt fra godt nok. For kampagnen udfordrer slet ikke kernen i ”skam-kulturen” i de etniske miljøer.

Seksualitet er et helt centralt omdrejningspunkt i kulturen. Kvindens seksualitet hører til i ægteskabet, og dermed er det også ægteskabet, der sætter grænser for hendes rettigheder.

Derfor bliver vi nødt til at bryde de tabuer, der er omkring kvinders seksuelle adfærd. Det er ikke nok, at vi nøjes med - som det sker i kampagnen - at diskutere jomfruhindemyten. Den myte er dræbt - også langt inde i muslimske kredse. Selv i min mosters lille landsby i Iran, der ellers er stærkt præget af religiøse/patriarkalske normer, har fagfolk bibragt samfundet den forståelse, at det er de færreste kvinder, der bløder ved indgåelse af ægteskab. Alligevel er det et af de temaer, man tager op i en kampagne i Danmark. Fordi det er et af de få temaer, som man tør tage op. Berøringsangst, forhindrer os i at levere reelle løsninger.


Kvindernes internationale kampdag på mandag bør i år være en dag, hvor vi sammen kæmper for et opgør med berøringsangsten i forhold til forældede kvindesyn og det religiøse syn på kvinders krop og seksuelle adfærd.

Fra debatindlægget


Det er blandt andet derfor, at De Konservative i Odense stillede et forslag i byrådet om at stille krav til de foreninger, som arbejder sammen med kommunen om at bekæmpe negativ social kontrol. Men desværre var berøringsangsten stor nok til, at et flertal stemte forslaget ned. Blandt andet proklamerede en radikal fra Svendborg en dansk version af tabuet, med ordene: ”det (virker) nærmest som om, at det at have et meget aktivt sexliv før ægteskabet er et krav for at være dansk. Det kan jeg ikke kende fra min danske opvækst, hvor seksualiteten var noget, som man værnede om”.

Naturligvis er det ikke et krav for at være dansk, at man har et meget aktivt sexliv. Men det bør være et krav, at man har ret til et aktivt sexliv. Og det bør være et krav til alle, der arbejder med at bekæmpe negativ social kontrol, at de støtter dén ret.

Kvindernes internationale kampdag på mandag bør i år være en dag, hvor vi sammen kæmper for et opgør med berøringsangsten i forhold til forældede kvindesyn og det religiøse syn på kvinders krop og seksuelle adfærd. Kvinders og pigers ærbarhed skal ikke vægtes højere end deres rettigheder og frihed. Samfundet skal ikke acceptere, at 59 procent af nydanske kvinder - i områder med en høj koncentration af beboere med indvandrerbaggrund - føler sig begrænset med hensyn til valg af kæreste eller ægtefælle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce