Annonce
Navne

80 år: Kronprinsessens far vandt danskernes hjerter

I maj 2004 ændrede professor John Donaldsons liv sig, da hans yngste datter, Mary, blev gift ind i den danske kongefamilie. Siden har han haft flere ture til Danmark, blandt andet i forbindelse med fødselsdage og barnedåb. Her ses han med sin hustru Susan. Søndag 5. september fylder han 80 år. Arkivfoto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
John Donaldson er en anerkendt matematikprofessor, men uden for universitetet er han nok mest kendt som kronprinsesse Marys far. Søndag 5. september fylder han 80 år.

80 år: Med humor, følsomhed og stor kærlighed holdt John Donaldson i 2004 tale ved sin datter, Mary Donaldson, og kronprins Frederiks bryllup.

Hans udstråling og bryllupstalen slog danskerne omkuld. De var vilde med kronprinsesse Marys far, der førte sin datter op ad kirkegulvet iført skotsk kilt.

I den efterfølgende tid berettede flere medier om, hvordan kronprinsens svigerfar blev stoppet af danskere på gaden, der komplimenterede hans tale.

Annonce

I talen udtrykte John Donaldson blandt andet sin tillid til, at kronprins Frederik var god for Mary.

- Selv om fædre nu om stunder ikke har meget at skulle have sagt i sådanne spørgsmål, så er det med stor glæde og tillid, at jeg overgiver hende i Frederiks varetægt.

- Frederik er en intelligent, sporty, munter og yderst tiltalende ung mand - hvad mere kan en svigerfar ønske sig?, lød det 14. maj 2004.

Søndag 5. september fylder matematikprofessor John Dalgleish Donaldson 80 år.

Institutleder og dekan

Det er dog ikke mange ord, kronprinsessens far har sagt i det offentlige. Hverken før brylluppet mellem Frederik og Mary eller i de efterfølgende år.

Han er et privat menneske.

John Donaldson er født i Edinburgh i Skotland, men flyttede efter universitetsstudier i matematik og fysik senere til øen Tasmanien ved Australien. Her havde hans far fået job som skibskaptajn i et stort handelsselskab.

Han udbyggede uddannelsen fra Edinburgh med en ph.d.-grad fra University of Tasmania. Her var han også i en lang årrække ansat som professor, institutleder og dekan for det naturvidenskabelige fakultet.

I kortere perioder har John Donaldson været forelæser på blandt andet Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Han har også undervist i USA, Thailand, Korea og flere steder i Europa.

Så selv om mange danskere kender ham som kronprinsesse Marys far, er han kendt på universiteter verden over for noget andet - sit arbejde.

Donaldson har fire børn med sin første hustru, Henrietta Donaldson. Kronprinsesse Mary er den yngste i børneflokken.

Henrietta Donaldson døde pludseligt i 1997 under en hjerteoperation. Det var et stort tab for familien og en stor sorg, har kronprinsesse Mary tidligere fortalt.

Siden 2001 har John Donaldson været gift med krimiforfatter Susan Donaldson.

Til daglig bor de i England, men parret har boet flere steder i Europa og har jævnligt besøgt Tasmanien og Australien, hvor kronprinsesse Marys tre søskende fortsat bor.

/ritzau/

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Navne

Hun graver efter hverdagens gode historier: Mødet med alle slags mennesker er det bedste ved jobbet

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce