Annonce
Navne

80 år: prof.em, dr.theol., Ole Jensen

Ole Jensen. Arkivfoto: Bo Amstrup

80 Ole Jensen, prof.em, dr.theol., Hurup, tidl. Aarhus, fylder 80 år tirsdag 24. januar.

Ole Jensen dyrkede som 13-årig ivrigt konkurrencegymnastik i AGF, men faldt ned i en salto, fik en rygskade og kunne så ikke blive håndværker.

Han blev grebet af poesi, gik til latin og kom i det klassisk-sproglige gymnasium på Aarhus Katedralskole. Foruden poesien, som han nu selv skrev med på i drengenes gymnasieforening Heimdall, blev han optaget af P.G. Lindhardts forkyndelse i Klosterkirken i Aarhus grundet dens nøgternhed og dens afvisning af forældet kristelig moral, som lå i forlængelse af hans hjems på én gang tidehvervsk og grundtvigsk prægede kristendom.

Studievalget stod derefter mellem litteraturvidenskab og teologi. På Askov Højskole efter studentereksamen opdagede han, at en poetisk livsfølelse lod sig forene med kristendommen. Han valgte teologien, og det førte ham til K.E. Løgstrup, som resten af livet har været hans teologiske hovedinspiration. Han blev Ole Jensen lærer, kollega og siden faderlige ven.

Øko-filosofisk first mover

Ole Jensen blev ansat på universitetet i Aarhus efter sin eksamen (1962). På et studieophold i Marburg i Tyskland 1964-66 lagde han grunden til sin disputats.

- Den kritiserede eksistensteologien i skikkelse af den berømte Rudolf Bultmann for at mangle skabelsesteologi. Og den påviste, at næsten al protestantisk teologi både i det 19. og 20. århundrede indirekte og uerkendt leverer legitimitet til de moderne vækstsamfunds destruktive natursyn, der ensidigt opfatter naturen som menneskets ressourcelager, som det har lov at gøre med, hvad det kan komme af sted med. Glemt er her, at naturen har sin egen værdighed, som kalder på vores agtelse og beskyttelse - mod os selv; den er skaberværk. Sammen med lyrikeren Thorkild Bjørnvig og K.E. Løgstrup blev jeg en slags øko-filosofisk first mover i dansk sammenhæng i almindelighed, teologisk og filosofisk i særdeleshed, fortæller Ole Jensen.

Formentlig af denne grund blev disputatsforsvaret (1976) et tilløbsstykke uden lige, og - skulle det vise sig - med indlagt underholdningsværdi i kraft af hans "fødselsdagstvilling" Peter Kemps voldsomt aggressive opposition, mens lederen af bedømmelsesudvalget, den verdenskendte prof. Regin Prenter, sluttede forsvarshandlingen med at udtale, at det var den bedste disputats, han havde bedømt i sine 25 år som professor. Kemp og Jensen har siden fundet melodien i samdrægtighed.

Ole Jensens bog om naturforståelsen, "I vækstens vold. Økologi og religion" (1976), blev lidt af en bestseller og er blevet kaldt en øko-klassiker. Siden har han fastholdt sin kulturkritik. I 2011 fulgte han op med bogen "På kant med klodens klima. Om behovet for et ændret natursyn". Han holder stadig foredrag og skriver artikler om temaet.

I 1974 var han blevet professor i dogmatik ved det teologiske fakultet i København. Men hans tiltagende foredragsvirksomhed og et ønske om at blive præst førte til, at han blev sognepræst og domprovst i Maribo og siden forstander for Grundtvigs Højskole Frederiksborg. Her holdt han en række kurser om K.E. Løgstrups tænkning.

Annonce

Løgstrup-formidler

Efter en blodprop i hjernen i 1999, som han efterhånden har forvundet de alvorligste virkninger af, er han gået hen og blevet livslang Løgstrup-fortolker og -formidler. Det resulterede i bogen "Historien om K.E. Løgstrup" (2007), som nu også foreligger i tysk oversættelse.

Han var medlem af det første Etiske Råd fra 1988.

Han elsker den danske folkekirke og har løbende selv haft gudstjenester, bl.a. gennem 17 år ved 17-tjenesterne i Københavns Domkirke. Et udvalg af prædikener herfra og refleksioner fra de senere år i Kristeligt Dagblad udkommer 27. januar 2017 under titlen "Tilskikkelser og livsbetagelse. Prædikener og refleksioner" på forlaget Dalgaard & Jensen.

De seneste 15 år har han boet i Thy, men agter nu at vende tilbage og bosætte sig i sin hjemby, Aarhus.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Navne

60 år: Han har spillet en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Annonce