Annonce
Aarhus

80-årig og 30-årig: Kærlighed har ingen alder

Tam Vibberstoft, 30 år, har lavet film over 80-årige Adda Lykkebos digte. Foto: Flemming Krogh
Adda Lykkeboe og Tam Vibberstoft laver kortfilm og viser den på Kvindemuseet.

AARHUS: Alder er et flydende begreb. Har det betydning for den kvindelige kærlighed, om du er 30 eller 80, og hvad betyder det, om du er veninde, hustru eller mor.

En kvinde på 80 år og en på 30 kan synes et umage par, men Adda Lykkeboe på 80 og Tam Vibberstoft på 30 er ikke desto mindre gået i samarbejde om et filmværk.

Det er blevet til to film på i alt syv minutter, og de vises første gang på Kvindemuseet i Aarhus søndag 24. november kl. 14.

De to kvinder har i fællesskab skabt et særligt og sensuelt værk om kvinders roller i kærlighed.

- Vi slår med lethed bro over vores store aldersforskelle. Den dynamik, der er opstået mellem os, venter vi vil være inspiration for de mange kvinder, der alene eller sammen søger nye ståsteder i et samfund, der er præget af alderstænkning, siger de.

I filmen læser Adda Lykkeboe op af sine digte, mens Tam Vibberstoft har lagt sang, musik og lyd ind. Og sig selv.

Når filmene er vist, fortæller kunstnerne om værket, og den livskloge forfatter og tidligere bibliotekar Adda Lykkeboe læser op af sine digte.

- Optagelserne er lavet i naturen. Iscenesættelsen er skabt med tableauer, og tempoet er lavt, siger Tam Vibberstoft, der har brugt en valmuemark og Hørret Skov i det sydlige Aarhus som scene. Skoven er lille, men meget varieret.

- Unge er ofte usikre i deres stræben efter at slå igennem. De ældre som Adda har ro. For kærligheden har alderen ingen betydning, om man er 30 eller 80, siger Tam Vibberstoft, og Lykkeboe bifalder udsagnet.

- Den åndelige alder trykker mig ikke, men på det fysiske kan jeg mærke alderen, siger Adda Lykkeboe.

- Når man bliver voksen, får man et andet perspektiv på livet, for eksempel har jeg fået det for min mor. Forståelsen for følelserne bliver større, og da min mor fik brystkræft og kom godt over det, gik det for alvor op for mig, at hun ikke lever evigt, siger Tam Vibberstoft.

Annonce

Arrangementet

  • "Veninde, hustru, mor". To kortfilm om kvinderoller i kærlighed. Tam Vibberstoft og Adda Lykkeboe.
  • Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, Aarhus, søndag 24. november kl. 14.
  • Støttet af Aarhus Kommune og Statens Kunstfond.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

112

Bevidst påkørsel og knivstikkeri: 22-årig overfaldet af flere mænd

Annonce