Annonce
Fødselsdage

80-årsdagen fejres i barndommens land

Adda Lykkebo fylder 80 år. Foto: Flemming Krogh
Forfatteren Adda Lykkeboe med bopæl i Ajstrup vender tilbage til Færøerne for en kort stund.

80 Adda Lykkeboe er tilbage i sin barndoms land, når hun fylder 80 år. Det sker lørdag 20. april.

Den århusianske forfatter og tidligere bibliotekar boede ti år på Færøerne - fra hun var syv år, til hun blev 17. Familien flyttede fra Kolding til de smukke, forblæste øer, og ti år efter rykkede de til Aarhus, hvor hendes far blev leder af Vesterbro Trælasthandel.

Hun og ægtemanden, biolog Gunnar Lykkeboe, er allerede på øerne, så Adda Lykkeboe "på afstand kan vænne sig til at blive 80", som hun siger.

Et ønske om at opleve øerne igen har bragt hende dertil, og hun bliver fejret på stedet i radioen, i avisen og hos en boghandler.

- Jeg har ingen familie på Fæøerne, men jeg kender færinger i Danmark. Øerne er bevægende, og jeg var glad for at bo der, siger hun, der har været forsvindende få gange på øerne siden dengang.

- Det bliver en fantastisk måde at vende tilbage på, siger hun.

Adda Lykkeboe

Født 20. april 1939, samme dag som Adolf Hitler. I hendes første leveår var det derfor umuligt for familien at flage udendørs for barnet. "Men det gav mig tidligt en interesse for politik, fordi min far forklarede mig, hvorfor en væmmelig, tysk mand med overskæg på den måde kunne have indflydelse på mit liv".

Boede i Kolding, indtil familien flyttede til Færøerne, da Adda var syv år. Som 17-årig vendte hun og familien hjem, til Aarhus, hvor hendes far blev leder af Vesterbro Trælasthandel.

Realeksamen fra Aarhus Katedralskole, studentereksamen fra Aarhus Akademi og studier i dansk og fransk på Aarhus Universitet. Derefter elev ved Aarhus Kommunes Biblioteker med studier på Biblioteksskolen i København, hvorfra hun blev færdiguddannet i 1965. Fødte samme dag som sidste eksamen sin første søn Martin.

Siden 1962 gift med biolog Gunnar Lykkeboe, og sammen har de desuden sønnen Simon, født i 1972.

Ansat ved Aarhus Biblioteksvæsen fra 1965 til 1999, hvorefter hun hengav sig til forfattergerningen.

Læs mere på www.addalykkeboe.dk

Sparket af sin hest

Adda Lykkeboe kan "føle sig underligt fremmed", når hun indimellem kommer til Aarhus.

- Nu har vi boet 20 år i Ajstrup. Det gør noget ved én at bo isoleret, og det er ikke en beklagelse, siger hun, der dog jævnligt kommer til Aarhus og besøger Dokk1, Løves Bogcafe, byens boghandlere, Musikhuset og biografen Øst for Paradis. Selv om hun oftest går i Malling Bio, når hun vil se film, og er en af biografens venner. Hun og ægtemanden har skiftedes til at være med i bestyrelsen, men ser gerne, at der kommer yngre kræfter til.

Hun er lykkelig for letbanen, der har "forbundet hende med byen igen". Banen har stop i Malling og er bekvem at køre med, lige ind i hjertet af Aarhus. Det bekvemme har særlig betydning, fordi hendes hest Luna, som hun har haft i 32 år, blev forskrækket og sparkede hende, så hun blev kastet langt væk og kom til skade. Det skete for et års tid siden. Helt restitueret er hun endnu ikke, og den elskede hest kan hun ikke ride på mere.

- Men jeg besøger hende hver dag på marken, siger Adda Lykkeboe.

Annonce

Morsom Ulysses

- Hvorfor skriver du ikke dine erindringer, har mange spurgt mig, forklarer Adda Lykkeboe.

- Men det gør jeg ikke, og hvis nogen vil finde mig, finder de mig i mine bøger. Det er ikke ren fiktion. Mine holdninger og syn på livet afspejles i dem, siger hun, der læser meget, "men ikke så meget romaner".

- James Joyce' "Ulysses" har jeg prøvet af læse nogle gange, men har haft svært ved det. Men nu synes jeg, den er vanvittigt morsom. Men den er bestemt ikke for alle, siger fødselaren, der synes, at den eneste måde at lære at skrive på er ved at læse andre.

- Jeg stjæler med arme og ben uden at skrive af, siger hun om sit eget forfatterskab.

Karen Blixen er hendes yndlingsforfatter.

- Hun har en vidunderlig humor og er overset. Jeg læser også alt af Suzanne Brøgger, siger hun.

Annonce

Værk om voksne kvinder

Et af Adda Lykkeboes yndlingssteder er Toscana, og igen i år kører ægteparret til den tidligere vingård, de har besøgt 30 gange. Det er lidt nedslidt, og de har altid værktøj med, så de kan reparere det nødvendigste. Toscana er hendes "hjertes andet hjem". Også Berlin er blevet en kær og vigtig inspirationskilde, og hun glemmer ikke det gode liv i Danmark.

Og lige nu har hun noget helt nyt i gang. Et samarbejde med den 30-årige Tam Vibberstoft fra Malling.

"Veninde, hustru, mor" er titlen på et tværkunstnerisk værk, som de udvikler. De ser på, om det har en betydning for den kvindelige kærlighed, om man er 30 eller 80 år.

- På tværs af vores alder mødes jeg med Tam, der er 30, og sammen vil vi søge at skabe et sensuelt og ærligt værk om voksne kvinder. Jeg indlæser nogle digte, som Tam sætter i et kombineret flow i film og musik, siger Adda Lykkeboe om projektet, som Statens Kunstfond støtter.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Vibeke ville bare bruge MitID: Så dukkede Mortens fortrolige oplysninger pludselig frem

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Navne

Hun graver efter hverdagens gode historier: Mødet med alle slags mennesker er det bedste ved jobbet

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce