Annonce
Kultur

80 procent genanvendes: Northside er kongen af genbrug

Bag pladsen håndteres næsten 200 tons affald i løbet af festivalen. Foto: Flemming Krogh
I dag genanvender Northside næsten 80 procent af en affaldsmængde på små 200 ton affald. Målet er 100 procent engang i fremtiden.

NORTHSIDE: Der er ikke den type affald, som Northside ikke har kigget nøje på og vurderet, om og hvordan man kan genbruge den. Lige fra sugerør til appelsinskræller, fra bjælker til fadølskrus og fra shotrør til kaffegrums.

Sidste år producerede festivalen og dens 35.000 gæster i alt 188,7 ton affald, og heraf blev 74,7 procent sorteret fra og genanvendt. Resten røg på forbrændingen.

Det fortæller ressource manager Sofie Randel fra sin ”lille legeplads”, som hun kalder den, bag selve festivalpladsen. Her sørger omkring 250 frivillige for at sortere affaldet i 20 fraktioner og i containere, efter det på pladsen i forvejen er sorteret i seks forskellige affaldscontainere.

- I år skal vi ramme 80 procent, og det betyder, at vi skal have endnu mere styr på de 20 procent, der bliver brændt af, fortæller hun.

- Vi tænker hele tiden cirkulært. For eksempel når en bod skal bruge emballage, skal vi tænke på, hvordan det igen kan blive til en ressource. I år har folkene i champagneboden eksempelvis selv fundet ud af, at de kan genbruge propperne, så de bliver også sorteret fra, så vi nu er oppe på 20 fraktioner. Vi tænker i at genbruge træ som flis, og så har vi jo den helt store satsning i år med at vaske og genbruge fadølsglassene.

Hun nævner også kaffegrums som et eksempel på den gode genbrugshistorie.

- I starten sorterede vi det fra uden at vide, hvad vi skulle bruge det til. I dag bruger Friland det til gødning, Fra Grums til Gourmet til at dyrke svampe i og Fra Grums Til Guld til at lave hudprodukter af det.

Annonce

Sådan sorterede Northside i 2018

På pladsen i flg. fraktioner:

 • Restaffald
 • Mad- og papiraffald
 • Papir
 • Plastik
 • Cigaretskodder
 • Pant

Bag pladsen i flg. fraktioner:

 • Småt brændbart
 • Mad- og papiraffald
 • Madaffald
 • Appelsinskræller
 • Pap og papir
 • Jern og metal
 • Glas
 • Træ, ubehandlet
 • Plast - PP (ølkrus og ødelagte ølkander)
 • Plast - HDPE (shotsrør)
 • Plast - (film/wrap)
 • Plast - hård blandet
 • Fritureolie
 • Kaffegrums
 • Håndklæder
 • Batterier
 • Elektronikaffald
 • Have/parkaffald

Skrald er fedt

At hun elsker sit job som ressourcechef på Northside lægger Sofie Randel ikke skjul på.

- Det er femte år jeg er med, og sammen med ledelsen og med bæredygtighedsbureauet Worldperfect har jeg har været med til at udvikle frivilligheden omkring genbrug og få et helt system bygget op, så det faktisk ikke, som man kunne tro, er et skodjob at være på skraldeholdet. For første gang har vi fuldt hold, mange vil gerne ind, og flere vil gerne blive, selvom de kan komme på andre hold. Det er jo fordi, det fungerer, mener hun.

Vil gå hele vejen

Bæredygtigheden på Northside kommer ikke af sig selv. Den er udviklet med en lang række samarbejdspartnere, og især bæredygtighedsbureauet Worldperfect spiller en central rolle.

Bureauet blev koblet på festivalen i 2012, og siden er siden er både affaldssorteringen og kommunikationen af de grønne visioner steget væsentligt. På længere sigt er målet at blive 100 procent affaldsfri og 100 procent bæredygtig.

- Det er helt klart et mål, men hvordan det skal nås, ved vi naturligt nok ikke endnu. Det vigtigste er sådan set også, at vi har målet og arbejder på det året rundt, så skal det nok lykkes en dag, siger talsmand for Northside John Fogde.

Er Northside kongen af genbrug?

- Altså der er en enkelt festival i Norge, der nok vil komme efter mig, hvis jeg siger ja, men så lad mig sige i Danmark, ja.

Et af årets store tiltag er bandlysning af salg af vand på plasticflaske. I stedet sælges drikkedunke, der kan fyldes med drikkevand fra flere opsatte stationer. Foto: Flemming Krogh

I overskuelig fremtid

Jakob Baungaard, der er ressource koordinator, møder avisen også på festivalpladsen, og på samme måde som resten af holdet brænder han for at udvikle Northsides forhold til affald. Og han tør godt sætte år på, hvornår festivalen er på en genbrugsprocent på 100.

- Vi kommer til at gribe bæredygtighedsarbejdet anderledes an næste år, fordi vi vil indarbejde FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, og dermed skal kigge på det med helt nye øjne, siger han.

- Vi bliver ikke 100 procent bæredygtige lige med det samme, fordi der med eksterne partnere først skal udvikles nye teknologier, der ikke findes i dag. Lidt frisk måske, vil jeg gætte på, at der går 12 år. Det bygger jeg på, at ledelsen er handlekraftig, og hvis den sætter samme vilje bag projektet som bag alt andet, og hvis vi får de helt rigtige partnerskaber, så tror jeg på, det kan lade sig gøre, siger Jakob Baungaard.

På pladsen har publikum mulighed for at sortere deres affald i særligt udviklede skraldespande, der ovenikøbet lyser i mørke. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå - lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1

Bølgerne går højt omkring byudviklingen i Aarhus, og denne avis har sammen med FO netop afholdt et offentligt møde derom på rådhuset. Der var mødt omkring 500 op til mødet (om det er mange i en by med 300.000 indbyggere, skal jeg ikke kunne sige), og det har allerede forårsaget et par læserbreve. I dag (21. ds.) et af Svend Carstensen, der anbefaler at bygge boliger i midtbyen uden parkeringspladser. Man må så købe sig til en parkeringsplads eller/og cykle. Begge synspunkter – boliger uden parkeringspladser og at cykle – var fremme på mødet. Det at cykle blev fremhævet igen og igen og bliver det i øvrigt meget ofte alle steder. Og det er helt sikkert også sundt og ikke miljøbelastende. Men hvorfor er der aldrig én, der nævner, at man kan gå. Det er da helt uden mekanisk hjælpemiddel af nogen art og lever på den måde fuldstændig op til ønskerne om at nedsætte køb af al industrielt fremstillet. At vi så ikke når målet (i fht. CO2-udledning, red.) alligevel, er noget helt andet. Der skal globale krav om indskrænkninger på flyrejser, al godstrafik over på bane, og næste bilkøb skal være en el- eller hybridbil. Men det at gå er dejligt, sundt, og du ser og oplever meget mere, end hvis du sidder i egen bil eller i et offentligt transportmiddel. Selv bor jeg på Langenæs og bruger aldrig bilen, hvis jeg skal ind til midtbyen. Det tager et kvarter til tyve minutter, så er du ved banegården eller rådhuset, og fem minutter mere, så er du ved domkirken. GÅ-GÅ-GÅ. Lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1, og lad København, som vi alligevel ikke kan nå, forblive Danmarks cykelby nr. 1.

Annonce