x
Annonce
Kultur

80 procent genanvendes: Northside er kongen af genbrug

Bag pladsen håndteres næsten 200 tons affald i løbet af festivalen. Foto: Flemming Krogh
I dag genanvender Northside næsten 80 procent af en affaldsmængde på små 200 ton affald. Målet er 100 procent engang i fremtiden.

NORTHSIDE: Der er ikke den type affald, som Northside ikke har kigget nøje på og vurderet, om og hvordan man kan genbruge den. Lige fra sugerør til appelsinskræller, fra bjælker til fadølskrus og fra shotrør til kaffegrums.

Sidste år producerede festivalen og dens 35.000 gæster i alt 188,7 ton affald, og heraf blev 74,7 procent sorteret fra og genanvendt. Resten røg på forbrændingen.

Det fortæller ressource manager Sofie Randel fra sin ”lille legeplads”, som hun kalder den, bag selve festivalpladsen. Her sørger omkring 250 frivillige for at sortere affaldet i 20 fraktioner og i containere, efter det på pladsen i forvejen er sorteret i seks forskellige affaldscontainere.

- I år skal vi ramme 80 procent, og det betyder, at vi skal have endnu mere styr på de 20 procent, der bliver brændt af, fortæller hun.

- Vi tænker hele tiden cirkulært. For eksempel når en bod skal bruge emballage, skal vi tænke på, hvordan det igen kan blive til en ressource. I år har folkene i champagneboden eksempelvis selv fundet ud af, at de kan genbruge propperne, så de bliver også sorteret fra, så vi nu er oppe på 20 fraktioner. Vi tænker i at genbruge træ som flis, og så har vi jo den helt store satsning i år med at vaske og genbruge fadølsglassene.

Hun nævner også kaffegrums som et eksempel på den gode genbrugshistorie.

- I starten sorterede vi det fra uden at vide, hvad vi skulle bruge det til. I dag bruger Friland det til gødning, Fra Grums til Gourmet til at dyrke svampe i og Fra Grums Til Guld til at lave hudprodukter af det.

Annonce

Sådan sorterede Northside i 2018

På pladsen i flg. fraktioner:

 • Restaffald
 • Mad- og papiraffald
 • Papir
 • Plastik
 • Cigaretskodder
 • Pant

Bag pladsen i flg. fraktioner:

 • Småt brændbart
 • Mad- og papiraffald
 • Madaffald
 • Appelsinskræller
 • Pap og papir
 • Jern og metal
 • Glas
 • Træ, ubehandlet
 • Plast - PP (ølkrus og ødelagte ølkander)
 • Plast - HDPE (shotsrør)
 • Plast - (film/wrap)
 • Plast - hård blandet
 • Fritureolie
 • Kaffegrums
 • Håndklæder
 • Batterier
 • Elektronikaffald
 • Have/parkaffald

Skrald er fedt

At hun elsker sit job som ressourcechef på Northside lægger Sofie Randel ikke skjul på.

- Det er femte år jeg er med, og sammen med ledelsen og med bæredygtighedsbureauet Worldperfect har jeg har været med til at udvikle frivilligheden omkring genbrug og få et helt system bygget op, så det faktisk ikke, som man kunne tro, er et skodjob at være på skraldeholdet. For første gang har vi fuldt hold, mange vil gerne ind, og flere vil gerne blive, selvom de kan komme på andre hold. Det er jo fordi, det fungerer, mener hun.

Vil gå hele vejen

Bæredygtigheden på Northside kommer ikke af sig selv. Den er udviklet med en lang række samarbejdspartnere, og især bæredygtighedsbureauet Worldperfect spiller en central rolle.

Bureauet blev koblet på festivalen i 2012, og siden er siden er både affaldssorteringen og kommunikationen af de grønne visioner steget væsentligt. På længere sigt er målet at blive 100 procent affaldsfri og 100 procent bæredygtig.

- Det er helt klart et mål, men hvordan det skal nås, ved vi naturligt nok ikke endnu. Det vigtigste er sådan set også, at vi har målet og arbejder på det året rundt, så skal det nok lykkes en dag, siger talsmand for Northside John Fogde.

Er Northside kongen af genbrug?

- Altså der er en enkelt festival i Norge, der nok vil komme efter mig, hvis jeg siger ja, men så lad mig sige i Danmark, ja.

Et af årets store tiltag er bandlysning af salg af vand på plasticflaske. I stedet sælges drikkedunke, der kan fyldes med drikkevand fra flere opsatte stationer. Foto: Flemming Krogh

I overskuelig fremtid

Jakob Baungaard, der er ressource koordinator, møder avisen også på festivalpladsen, og på samme måde som resten af holdet brænder han for at udvikle Northsides forhold til affald. Og han tør godt sætte år på, hvornår festivalen er på en genbrugsprocent på 100.

- Vi kommer til at gribe bæredygtighedsarbejdet anderledes an næste år, fordi vi vil indarbejde FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, og dermed skal kigge på det med helt nye øjne, siger han.

- Vi bliver ikke 100 procent bæredygtige lige med det samme, fordi der med eksterne partnere først skal udvikles nye teknologier, der ikke findes i dag. Lidt frisk måske, vil jeg gætte på, at der går 12 år. Det bygger jeg på, at ledelsen er handlekraftig, og hvis den sætter samme vilje bag projektet som bag alt andet, og hvis vi får de helt rigtige partnerskaber, så tror jeg på, det kan lade sig gøre, siger Jakob Baungaard.

På pladsen har publikum mulighed for at sortere deres affald i særligt udviklede skraldespande, der ovenikøbet lyser i mørke. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce