Annonce
Favrskov

800 gymnasieelever har brug for mødested: Kæmpe lokal opbakning til frivillighedsprojekt

Fra venstre mod højre var Anne Persson, Peter Winding og Linda Winding ude at besøge Jon Ahrensbach fra Kaffebaren i Hinnerup for at lære af hans erfaringer med et lignende projekt. Med ryggen til ses Karoline Bloch og bag kameraet den anden initiativkvinde, Trine Persson.
Over fyrre personer har meldt sig som faste frivillige i løbet af den første uge, hvor drømmen om en brætspilscafé I Hadsten har været offentlig. Én af initiativtagerne, Linda Winding, kan næsten ikke få armene ned over opbakningen.

Hadsten: Favrskov Gymnasium i Hadsten har 800 elever, men byen har ikke nogen oplagte steder for dem at hænge ud, lyder anken. Gymnasiet bliver låst om eftermiddagen, og hvis de unge ikke tager hjem til nogen, så smutter de med toget til Randers eller Aarhus. Derfor har Linda Winding og Trine Persson taget initiativ til en frivilligt drevet brætspilscafé i samarbejde med Røde Kors.

Selvom det ikke er meget mere end en uge siden, at initiativet først dukkede op på Facebook, har det allerede fået luft under vingerne. En otte personers styregruppe er dannet, og omkring 40 mennesker har meldt sig som frivillige i den kommende café. Der er endda begyndt at tikke sms'er ind med økonomisk støtte.

- Folk sender 5000 kroner over sms, og vi har ikke engang spurgt endnu, fortæller Linda Winding.

Annonce

Behov og ildsjæle trækker opbakning

Hun tror, at den store opbakning blandt andet skyldes det store behov, som projektet rammer. Desuden mener hun, at de unge godt kan lide, at caféen opstår i samarbejde med Røde Kors, som har lejet lokalerne blandt andet til deres lektiecafé og nørklerklub. Til gengæld skal overskuddet på kaffesalget i caféen støtte forskellige Røde Kors-projekter. Linda Winding håber også, at projektet kan give frivilligt overskud til blandt lektiecaféen, som mangler flere hjælpere.

- Men vi lægger også hårdt arbejde i det. Både Trine Persson og jeg er ildsjæle, som allerede er i gang med at aftale møder med lokale virksomheder og ude på skolerne, forklarer Linda Winding, som selv har mange års erfaring i at arbejde med frivillighed og iværksætteri.

Hendes initiativkompagnon Trine Persson har ledelseserfaring som ejer af Webapoteket. Og både de og deres mænd har store netværk i området, som også har været med til at sparke projektet fra start.

Den store opbakning har fået drømmene for caféen til at vokse. Hvor udgangspunktet var at kunne holde åbent en enkelt eller to eftermiddage om ugen, er der nu planer om måske tre eller fire.

De forestiller sig en café, som serverer kaffe, the, kakao, sodavand og kage, hvor der er lækkert at være med brugte møbler og frivillig betjening. Begge dele af høj kvalitet. Det skal være et sted med hjerterum og hjemlighed.

De vil også have de unge til at selv at bære med. Til gengæld er de klar til at give dem en udtalelse, hvis de er frivillige i et halvt år.

- Endelig et sted at være

Karoline Bloch er 18 år og går selv på Favrskov Gymnasium. Hun er desuden med i styregruppen for den nye café. Hun mener også, at den rammer et stort behov i byen, som ellers - ifølge hende - er mere rettet mod parcelhusfamilien. Til gengæld bliver det ikke noget problem, at den er alkoholfri.

- Når fredagscaféen er åben på gymnasiet, er det heller ikke alkoholen, der er det vigtigste. Men at vi endelig har et sted, hvor vi kan være sammen, forklarer hun.

Hun tror, at det kommer til at fungere godt med brætspil.

- Hvis man sidder og kommer til at kede sig, kan man tage et spil eller give sig til at lave lektier, konstaterer hun.

Caféen er rettet mod unge, men alle er velkomne. Mandag holder det nye projekt opstartsmøde for alle interesserede, hvor de forventer minimum 50 deltagere i Sundhedshuset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Danmark

Kristian Jensen bliver analytiker hos Avisen Danmark: Som ex-minister kan jeg sige tingene mere direkte

Annonce