Annonce
Navne

85 år: Aviselsker, chefredaktør og Kina-kender

Nils Thostrup, tidligere chefredaktør, blev i 1996 ridder af Dannebrog. Her er han til takkeaudiens hos dronningen. Tirsdag 20. juli fylder han 85 år. Arkivfoto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Nils Thostrup har haft adskillige tunge poster i avisverdenen, og hans store interesse for Kina har resulteret i en håndfuld bøger. Tirsdag 20. juli runder han 85 år.

85 ÅR: Han har taget turen fra journalistelev i provinsen til poster med tyngde i den danske medieverden, blandt andet som chefredaktør for Jyllands-Posten og Jydske Vestkysten.

Nils Thostrup, som fylder 85 år tirsdag 20. juli, elsker ifølge gamle kolleger lugten af tryksværte og følelsen af knitrende avispapir. Ingen morgen uden papiravisen.

Han indledte den livslange affære med journalistik i 1953, da han efter realeksamen kom i lære på Svendborg Avis. Siden gik turen til Fyens Stiftstidende og Aalborg Amtstidende, inden han kom til Jyllands-Posten.

Annonce

Her blev Nils Thostrup i 26 år med skiftende titler og ansvarsområder. Det udmøntede sig i topstillinger som direktør og ansvarshavende chefredaktør, en stilling, han havde frem til 1992.

Flyttede til Esbjerg

Hans afsked med Jyllands-Posten var efter sigende ikke lykkelig. Men snart gik turen til Berlingske i København som redaktionschef og udlandsredaktør.

Allerede året efter blev han dog ansvarshavende chefredaktør på Dagbladet Jydske Vestkysten, og familien rykkede teltpælene til Esbjerg. Nils Thostrup sluttede sin tid på avisen i 1999 med opadgående oplagskurve og overskud, og han og hustruen blev boende i Hjerting ved Esbjerg.

Det blev ikke til et fredeligt otium efter tiden som chefredaktør.

Thostrup engagerede sig i Bymidtesamarbejdet i Esbjerg, som han stod i spidsen for til 2012. Han brugte så mange timer på sagen, at der ikke var megen tid til hobbyen, golf, afslørede han.

Annonce

Et håb for Kina

En af Thostrups mangeårige interesser er Kina, hvortil han kom første gang i 1974 i følge med statsminister Poul Hartling (V). Nils Thostrup har siden besøgt Kina over 30 gange.

Fra de mange rejser har han skrevet en række bøger, blandt andet "Kina bag spejlet. En beretning om det moderne Kina" fra 2002, hvori han advokerer for større åbenhed og mere dialog med Riget i Midten. Men udviklingen siden har skuffet ham, skriver han til Ritzau:

"Engang troede jeg, at Kina politisk ville udvikle sig i retning af den autokratiske republik Singapore: Etparti-styre, men mere og mere udvidede demokratiske rettigheder. Jeg følte mig bekræftet under den foregående kinesiske præsident, Hu Jintao, men er tilsvarende blevet skuffet over udviklingen i Xi Jinpings år ved styret. Det er sort, sort, trist, trist". /ritzau/

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Debat For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Uddannet: Otte mand klar til datateknikken

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce