Annonce
Jubilæer

90-årig bagerjomfru fejrer jubilæum

Aase Rasmussen er 90 år og stadig aktiv på arbejdsmarkedet. Nu fejrer hun jubilæum i Harlev Bageri. Foto: Axel Schütt
Annonce

Aase Rasmussen, der fyldte 90 år i sommer, kan fredag 24. april fejre sit 50-årsjubilæum i Harlev Bageri hos Charles og Connie Christensen samt bagersvende og butikspersonale. Og hun arbejder også i disse vanskelige coronatider.

Aase Rasmussen står trods sine 90 år tidligt op, arbejder stadig med glæde og hedder i almindelig Harlev-omtale "Aase fra Bageren". Som sådan er hun vel nærmest blevet en institution i byen.

Hun blev født i Afholdskroen i Harlev, som hendes far og mor drev. Tidligt blev hun sat i arbejde med servering efter skoletid, og om lørdagen skulle rendestenen foran huset fejes, og manglede der pålæg, skulle hun eller hendes søskende løbe til slagteren. Fint skulle der være, for at forbipasserende fik lyst til at spise eller drikke, og for at sognerådet kunne mødes der, ligesom der var andre aktiviteter i bindingsværksejendommen.

Da hun var færdig med skolegangen i Gammel Harlev, var en læreplads hos en af Aarhus' dengang berømte dameskræddere i vente - den havde hendes mor fundet. I fire år stod Aase i lære hos Gudrun Hauberg i Ryesgade, så hun måtte køre frem og tilbage, for hun boede stadig hjemme. Ungdomslivet fortsatte i Harlev, og det var under et bal her, hun mødte Børge, som hun blev gift og stiftede familie med i to lejede værelser for enden af barndomshjemmets have og senere i eget hus på en vej lidt længere væk.

Når man kan sy, har man aldrig fri, har Aase Rasmussen sagt, for som hjemmegående husmor var der altid noget, der skulle sys. Men hun drømte om noget andet. Da bager Charles annoncerede efter en dame, spurgte hun, om hun kunne komme i betragtning. Hun var 40 år og var allerede et kendt ansigt hos bageren - som kunde.

24. april 1970 gik hendes drøm om at komme i forretning i opfyldelse, og hun har elsket kontakten med kunderne. I 1970 kunne man vælge mellem to slags rugbrød og to slags franskbrød. I dag er der tyve forskellige slags brød, pizza og fyldte flutes samt lækkerier som othellolagkager, kajkager og medaljer. Hun møder gerne kl. 5.30.

Som 18-årig meldte Aase Rasmussen sig ind i Harlev-Framlev Pensionistforening, så dér har hun fejret 70-års jubilæum. Hun er frivillig på Lokalcenter Næshøj - og så er der hendes børn, svigerbørn, børnebørn og oldebørn, som fylder livet.

Som beboer med et langt liv i Harlev, et nysgerrigt sind og en plads bag disken hos bageren er Aase blevet en vigtig kilde til Harlevs historie. Det var derfor en stor glæde for byen, da hun indvilligede i at være med til en virtuel byvandring i Harlev Biblioteks Venners regi: Ud fra nye og ældre fotos af byens ældste huse på storskærm skulle hun fortælle, hvem der havde boet hvor, hvad mange håndværkere lavede og handlende solgte, hvor bønder dyrkede jord, og arbejdere knoklede for dagen. Hvordan det i det hele taget havde været at vokse op i Harlev i en svunden tid, en langsommere tid, da Hammelbanen bandt Harlev til den store verden.

Arrangementet blev programsat, og 75 billetter kunne hentes via bibliotekets hjemmeside. En måned før arrangementet var alle billetter taget, så en ekstraforestilling blev afholdt et par dage efter med samme overvældende tilslutning. Det var levende fortalt historie, som Aase gerne fortsætter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-cheftræner: Vores sejre over OB har gjort dem til et bedre hold

Bakken Bears For abonnenter

Kommentar: Danmark har aldrig set et bedre hold end det Bakken Bears har lige nu

Annonce