Annonce
Kultur

90.000 småkager: Aarhus blev spist på en time

Så er der dømt spisning. På en time var 90.000 kager fortæret. Foto: Kåre Viemose

Gratis adgang til og gratis omvisninger i kineseren Song Dongs særprægede udstilling i Kunsthal Aarhus.

AARHUS: Det varede en time - så var Aarhus væk. 90.000 småkager og vafler blev brugt til at bygge Aarhus By i Kunsthal Aarhus, og da det hele stod klar, gav kunstneren bag projektet, kinesiske Song Dong, signal til, at byen kunne spises.

Det tog en time for de 500-600 mennesker, som var mødt op, at fortære byen. Tilbage står nu en Aarhus-model af Lego-klodser. Den er bygget af elever fra 5. klasse i Risskov Skole samt frivillige.

Men Song Dong-udstillingen er meget mere end det, og Århus Stifstidendes anmelder Christian Salling fandt den så god, at han gav den fem stjerner ud af seks. Udstillingen kan stadig ses, og hver onsdag er der gratis omvisning, hvor gæster kan få en nærmere forklaring.

Der er mange elementer i Song Dongs kunst, blandt andet har han placeret ti mandshøje figurer af kinesiske politibetjente rundt i Kunsthal Aarhus. Det hentyder til, at Song Dong, der hylder begrebet om personlig frihed, bliver overvåget af de kinesiske myndigheder. For nylig fik han 20.000 emails slettet.

Han har for tre år siden vist sin mors hus og alle hendes ting ved en velbesøgt udstilling i Kunsthal Aarhus, og han var med på den store kinesiske udstilling "A New Dynasty - Created in China" på kunstmuseet Aros.

Denne gang er ikke moderens, men Song Dong og hans families eget hus fra Beijing opført i Kunsthal Aarhus. Den del af udstillingen hedder "My Home Is Your Stage" med den betydning, at gæster kan leje huset til fordybelse eller arrangementer.

Han har også gjort Aarhus til verdens centrum med en udendørs skulptur, og der er mange andre ting på udstillingen.

Udstillingen er Song Dongs første soloudstilling i Danmark og stiller skarpt på samarbejdsformer, familierelationer og geopolitik. Den har titlen "Collaborations", "Samarbejder".

Song Dong producerer stærke udsagn om den indvirkning, som radikale forandringer og samfundsmæssige forskydninger har haft på medlemmer af hans egen familie. Han kombinerer fortid og nutid, det personlige og det universelle, det poetiske og det politiske.

Annonce

Collaborations

Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13. "Collaborations", udstilling med den kinesiske kunstner Song Dongs værker. Gratis omvisning hver onsdag i udstillingsperioden 1. september-29. oktober kl. 17-17.30. Ingen tilmelding - bare mød op.

Song Dongs hjem er flyttet fra Beijing til Aarhus. Det kan lejes. Foto: Kåre Viemose
Aros var med. Foto: Kåre Viemose
Moesgaard Museum med det grønne tag. Foto: Kåre Viemose
Sådan så byen ud, inden den blev spist. Foto: Kåre Viemose
Song Dong foran sit eget hus fra Beijing. Nu er det i Aarhus. Foto: Kåre Viemose
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce