Annonce
Indland

Omfanget på vaccinefejl vokser: 11.800 udsatte borgere kan være blevet væk i systemet

Foto: Paul Faith / Scanpix
Mindst 2200 sårbare patientgrupper har aldrig fået invitation til coronavaccination på grund af it-fejl.

Op til weekenden er Region Midtjylland blevet opmærksom på mindst én teknisk fejl i processen med at finde og indkalde tusinder af særligt sårbare patienter til en coronavaccine.

Det kan betyde, at op mod 11.800 aldrig har fået den invitation til en coronavaccine, som de burde have fået.

Blandt dem er omkring 2200 patienter på Aarhus Universitetshospital med sikkerhed gået glip af den invitation, de burde have fået. Det oplyser koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen.

Disse borgere tilhører vaccinationskalenderens gruppe for særligt sårbare. Det er kalenderens gruppe fem.

I deres tilfælde er indsamlingen af cpr-numre ifølge koncerndirektøren sket i et Excel-ark, og hvis borgerens cpr-nummer starter med 0 og ikke er blevet tastet ind med eksempelvis en bindestreg, så fjerner programmet 0'et.

Dermed står der et ciffer for lidt, og det afvises så senere i processen som et ugyldigt cpr-nummer.

Derudover undersøger Region Midtjylland en gruppe på omkring 9600 patienter, der er også er i gruppen for særligt sårbare patienter, men som ikke har booket en tid til en vaccination. Men her er det ikke klart, hvad fejlen er.

De 9600 udgør lidt under en fjerdedel af Region Midtjyllands næsten 40.000 borgere, der er særligt sårbare for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19.

Hvis alle disse ikke ønskede en vaccine, vil der være tale om en helt usædvanligt stor andel, der ikke ønsker en vaccine. Derfor er regionen blevet mistænksom.

- Det er simpelthen så mange, at vi tænker, at der må være noget galt med datastrømmen, så de ikke har fået en e-Boks-indkaldelse, siger Ole Thomsen.

- Hvis det er tilfældet, så er det et it-problem, som vi skal gå efter. For det er for mange, der udebliver.

Nu forsøger regionen at finde borgere i gruppen på 9600, der vil tillade, at regionen sporer deres datas vej gennem de forskellige systemer i jagten på, om der er sket en systematisk fejl et sted.

Århus Stiftstidende kunne fredag berette, at 9000 borgere i Region Midtjylland, der burde tilhøre gruppen af særligt sårbare patienter, aldrig havde fået en invitation.

Ole Thomsen fortæller lørdag til Ritzau, at Region Midtjylland er overbevist om, at der er tale om to forskellige tekniske problemer og dermed to forskellige grupper - hvilket dermed bringer det samlede antal op på 11.800.

De 2200 fra Aarhus Universitetshospital er blevet kasseret af systemerne, før listerne er blevet sendt til Statens Serum Institut. De findes derfor ikke på de lister, som Statens Serum Institut har. Det gør til gengæld de 9600.

- Umiddelbart tror jeg, at for de 2200 gør fejlen i cpr-nummeret, at de aldrig er blevet indlæst til Statens Serum Institut. De er endt på en blind vej, siger Ole Thomsen.

- De andre mangler, efter at de er læst ind på Statens Serum Instituts lister. Vi kan se, at de ikke booker en tid. De er kommet længere i it-systemet, så jeg tror, at det er to forskellige problemer.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender forventes hovedparten i gruppen at være vaccineret i løbet af marts.

Ole Thomsen anslår, at det svarer til et par dages arbejde for Region Midtjylland at give de op mod 11.800 personer deres første stik, hvis de ønsker at blive vaccineret.

Statens Serum Institut oplyser, at man ikke har drøftet Region Midtjyllands mistanke om de 9600 manglende bookinger, før det blev nævnt i medierne.

- Vi undersøger selvfølgelig nu, sammen med regionen, om der står personer i vores systemer, der ikke har modtaget en invitation, siger direktør for Testcenter Danmark Anne-Marie Vangsted.

/ritzau/

Læs artiklen fra Århus Stiftstidende her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce