Annonce
Aarhus

940 kvinder i fælles aktion: Drop ikke det navn

Julie Rokkjær Birch foran det museum, som hun blev direktør for i 2019. Foto: Axel Schütt
Voldsom debat om Kvindemuseets potentielle navneskifte.
Annonce

AARHUS: En gruppe på 10 feminister kæmper hårdt for, at Kvindemuseet i Aarhus ikke skal skifte navn. De har netop afleveret en liste til museet med 940 navne på personer, som ønsker at bevare det navn, som Kvindemuseet i Danmark har haft lige siden begyndelsen i 1984.

Bestyrelsen og direktør Julie Rokkjær Birch mener, at museet skal skifte navn, så der er overensstemmelse mellem navnet og museets nye mandat fra 2016, som er kønnenes kulturhistorie.

Blandt de 940 underskrifter er tre tidligere ministre, Jytte Andersen (S), Helle Degn (S) og Grethe Fenger-Møller (K).

Bag listen står disse 10: Annette Buur, Maria Kristina Boye,  Lise Guillem Llado Rhode,  Randi Thinnesen, Karen M. Larsen, Jette Gnudtzmann, Jannie Tolstrup, Marie Pinholt Krabbe, Kristine Kris Paludan og Jeanne Toxværd.

Annonce

Skrivelsen

De skriver i henvendelsen til museet:

"Vi er en gruppe bestående af 10 feminister, uden fælles politiske tilhørsforhold, der lige nu har samlet 940 underskrifter for at bevare navnet på Kvindemuseet."

"Bredden i underskrivere er mangfoldig både i forhold til etnicitet, køn, seksualitet, uddannelsesmæssig baggrund og politisk tilknytning til forskellige partier."

"Vi er af den overbevisning at museets fokusområder om kønskultur, der tager afsæt i kvindehistorie, sagtens kan udvides og inddrages i udstillinger og forskning, samtidig med at museets navn som Kvindemuseum bevares."

"Kvinders plads i den verden, vi færdes i, samt sproget om kvinders liv og virke – er i forvejen beskeden og i den grad underrepræsenteret i museumsverdenen. Det er derfor ærgerligt at praktisere inklusion ved yderligere at usynliggøre kvinders eksistens i både historien og nutiden."

"Vi tager sammen med de foreløbig 940 underskrivere udgangspunkt i, at vores tilkendegivelser bliver anvendt af bestyrelsen som led i den borgerinddragelse, vi har set annonceret i Kvindemuseets pressemeddelelser og opfordrer bestyrelse og ledelse til, at læse de fremragende begrundelser for at bevare navnet."

"Kvindemuseet er et stærkt brand, og navnet skal bevares."

Annonce

Direktørens svar

Julie Rokkjær Birch, der har været inspektør på museet siden 2014 og direktør siden 2019, siger:


Kvindemuseet bliver ikke lagt i graven, men der vokser et museum udenpå.

Julie Rokkjær Birch


- Som direktør har jeg fået til opgave at eksekvere bestyrelsens strategi og sætte retning for museet. Det nuværende brand peger ikke i samme retning som det, vi gerne vil: nemlig at inkludere alle i samtalen om kønnets betydning. Gang på gang oplever vi, at navnet er ekskluderende, fordi vi vil og allerede gør mere, og det er en vigtig pointe. Det handler om kommunikation.

Direktøren siger, at hun har forståelse for, at der kommer modreaktioner på et navneskifte.

- Men det er vigtigt at få sagt, hvad der er præmissen. Kvindemuseet bliver jo ikke lagt i graven, men man kan sige, at der er vokset et nyt museum udenpå siden 2016. Museer skal ikke være monumenter, men levende organismer og følge samfundets udvikling, mener Julie Rokkjær Birch, der siger, at museet er aktivistisk og altid har været det. Det skal ikke være et monument over 70'erkampen, men sætte fokus på, at køn og ligestilling vedrører os alle – med historien som hammer, naturligvis.

Kan bestyrelsen beslutte et navneskifte, eller skal det godkendes af for eksempel Slots- og Kulturstyrelsen?

- Det er helt bestyrelsens beslutning, siger Julie Rokkjær Birch.

Annonce

Eks-direktør: Det helt rigtige

Bodil Olsen var på Kvindemuseet fra 1992 og en af museets tre direktører indtil 2019. Hun ser det som en fremragende idé og det eneste rigtige at skifte navn.

- Vi skiftede ansvarsområde i 2016, men ikke navn, og det ligger helt i tråd med den beslutning også at ændre navnet. Det vil vise, at ansvaret er udvidet. Jeg bakker entydigt op om et navneskifte, der ser ind i fremtiden, siger Bodil Olesen.

Kvindemuseet

Kvindemuseet i Danmark åbnede i 1984 og holder til i det tidligere rådhus og tidligere politistation i Aarhus på Domkirkepladsen 5.

Huset var rådhus indtil 1941, da det nuværende rådhus blev indviet, og politistation til 1984, da den nuværende politigård blev taget i brug.

Julie Rokkjær Birch har været direktør for museet siden 2019.

Kvindemuseet justerede i 2016 sine vedtægter, så dets ansvarsområde blev udvidet til at omfatte ”kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie.”

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Øget aktivitet på byens bordeller trods corona-nedlukning

Aarhus For abonnenter

Lige nu kan du blive testet hele 16 steder i Aarhus Kommune: Få overblikket her

Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus og omegn: Antallet af smittede stiger en smule igen

Annonce