x
Annonce
Kultur

Aalborg Teater kom først

»Romeo og Julie Lever« var Borgerscenes første forestilling i Aalborg. Omdrejningspunktet for forestillingen var en kærlighed, som varer hele livet, på godt og ondt. Foto: Lars Horn

Også på den nordjyske landsdelsscene er man inspireret af Dresden. Faktisk var det på Aalborg Teater, at begrebet Borgerscene fik Danmarkspremiere.

21. november 2013 kunne teatret præsentere den første forestilling i Borgerscene-regi, »Romeo og Julie Lever!«. Til den søgte teatret borgere, som levede eller havde levet sammen med deres partner i over 40 år.

Annonce

»Vi har haft gode erfaringer med den første produktion. Det blev en god forestilling, som solgte godt. Den var udsolgt stort set hele perioden,« fortæller Aalborg Teaters dramaturg, Jens Christian Lauenstein Led, som er den ene af Borgerscenens to ledere.

Forestillingen spillede i en måned og udløste positive reaktioner fra publikum.

»Mange var nærmest overrumplede over, hvor hårdtslående virkeligheden kan være. Det kan have en voldsom effekt, at nogle mennesker fortæller om deres liv på en iscenesat måde. Og det er det, som denne genre kan,« uddyber han.

På Aalborg Teater skal Borgerscenen køre som forsøg i to år med en forestilling to gange årligt.

Denne sæson er temaet, »9220: Portræt af en bydel«, og man er derfor i gang med at vække interessen hos ålborgensere fra den østlige del af byen for at få dem til at fortælle deres historier fra området. Forestillingen får premiere 16. maj 2014.

»Borgerscenen har kunnet det, vi havde troet og håbet på. Nemlig at den autentiske virkelighed, som borgerne har, er rigeligt dramatisk til at kunne blive til en teaterforestilling,« siger Jens Christian Lauenstein Led.

Også i København har der været forsøg med borgerinddragelse på teaterscenen.

Det Kongelige Teater præsenterede i august sidste år et borgerinddragende eksperiment, »100 % København«, hvor 100 borgere var inviteret på scenen.

De var udvalgt ved hjælp af statistiske data for at være repræsentative for byen.

Konceptet er opfundet af den tyske teatergruppe Rimini Protokoll, og det har kørt i en række andre storbyer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce