Annonce
Aarhus

AarBus - ja, det er fint, men hvordan skal det egentlig udtales?

Dengang denne bus fra 1961 kørte i Aarhus' gader, var der ingen forvirring om navnet Aarhus Sporveje. Fremover forsvinder Aarhus Sporveje i gadebilledet og erstattes af AarBus. Billedet af den gamle bus er taget i forbindelse med Magasins 100 års jubilæum Foto: Kim Haugaard
Århus Stiftstidendes artikel om, at Aarhus Sporveje efter 92 år forsvinder og bliver til AarBus har blandt andet skabt usikkerhed om, hvordan det nye navn skal udtales. Direktøren giver svaret her.
Annonce

AARHUS: Århus Stiftstidendes artikel om, at navnet Aarhus Sporveje efter 92 år udfases og erstattes af AarBus har efterfølgende givet masser af debat.

Morten Jul Lægaard fra Brabrand er en af de mange, der har læst artiklen. Han har efterfølgende stillet et spørgsmål per mail. Spørgsmålet lyder: Udtales det nye navn “Årbus” eller “Aarbus” med langt “a”?

Det spørgsmål sendte vi straks videre til direktøren for selskabet.

- Det skal udtales med Å, som i Aarhus, forklarer direktør Finn Mikkelsen.

Når det er med Aa, skyldes det, at selskabet i sin tid ændrede navnet fra Århus Sporveje til Aarhus Sporveje for at følge trop med ændringen i byens navn, som et flertal i Aarhus Byråd vedtog med virkning fra 1. januar 2011.

- Vi vil med navnet signalere en stærk tilknytning til byen.

Annonce

Passagererne møder begge navne i et par år

Ændringen fra Busselskabet Aarhus Sporvej til AarBus kommer ikke til at ske fra den ene dag til den anden. I stedet skiftes logo og navn på eksempelvis chaufførernes uniformer ud, når uniformen alligevel er slidt op. Derfor kommer de århusianske buspassagerere til at støde på både det gamle og det nye navn i en periode på to-tre år, før det gamle navn er helt udfaset.

Det betyder samtidig, at ændringerne udføres for et mindre beløb, som selskabet selv bekoster.

Ifølge Finn Mikkelsen har det ikke været nogen nem beslutning at ændre Busselskabet Aarhus Sporveje til AarBus. Foto: Jens Thaysen

Ifølge Finn Mikkelsen har navneskiftet ikke været nogen nem beslutning.

- Det har da kostet mange tunge overvejelser. Vi har været glade for navnet i mange, mange år, og der er mange følelser forbundet med navnet. Derfor har det været vigtigt for os at have både Aarhus Kommune og Midttrafik med i beslutningsprocessen, siger han.

Århus Stiftstidendes første artikel om navneskiftet vidner om, at det ikke kun er hos direktør og medarbejdere i selskabet, at der er mange følelser forbundet med navnet. I kommentarspor på Facebook giver mange udtryk for, at de finder at beslutningen er forkert.


Aarbus. Lyder som en joke. Man kan leve med dobbelt A i Aarhus, men Aarbus leder tankerne i retning af skader i huden

Kommentar på Facebook


Flere finder det nye navn for direkte tåbeligt:

"Aarbus. Lyder som en joke. Man kan leve med dobbelt A i Aarhus, men Aarbus leder tankerne i retning af skader i huden...," skriver en, mens andre ganske enkelt har tænkt sig at blive ved at at kalde selskabet for Aarhus Sporveje.

"De vil altid hedde Århus Sporveje, ligesom Fattiggårdsbakken og BP huset," konstaterer en debattør.

Det er endnu uvist, hvornår navneændringen bliver markeret.

- Vi kigger lidt på covid-19 situationen og tager den med ind i beslutningen om hvornår det er hensigtsmæssigt at lave markeringen. Om det bliver en måned tidligere eller senere, er ikke afgørende, men vi vil naturligvis markere ændringen, siger Finn Mikkelsen.

I maj 1964 fik en sporvogn problemer ved Østbanegården og måtte have hjælp af Falck for at komme tilbage på sporene igen. Arkivfoto: Århus Stiftstidende
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Høj hastighed, ulovlige overhalinger, venstre om helleanlæg og kørsel over for rødt: - Vi ser det hele, siger politikommissær

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Aarhus For abonnenter

Bilist på flugt mejede kvinde ned: Hvornår skal politiet forfølge bilister, der stikker af?

Aarhus

Dagens corona-tal viser en lille stigning, men der er langt op til de grimme tal fra december

Annonce