Annonce
Aarhus

Aarhus åbner sit hjerte: Hjælper Bilal til at åbne café

Metin Aydin (til venstre) fra egenvirksomhed.nu og Bilal Abdu i Café Haregu i Banegårdsgade 4 i Aarhus. Cafeen åbner, når coronarestriktionerne er ovre. Privatfoto
På tre dage har århusianere doneret 50.000 kroner og mere til, så Bilal kan klare sig selv og åbne café.

AARHUS: På tre dage har Aarhus gjort Bilal Abdu til en lykkelig mand. Hans familie er fra Eritrea, og han har den erklærede målsætning, at han vil klare sig selv i samfundet. Derfor vil han sammen med sin far Ibrahim Abdu åbne en café i Banegårdsgade 4. De var langt med den, men fik problemer undervejs.

Det har Aarhus nu klaret for ham, så snart får han drømmen om cafeen opfyldt.

Undervejs havde Bilal Abdu overset, at han både skulle have et toilet for handicappede og en kørestolsrampe ind til cafeen.

Annonce

Hans nabo Britt Marie Hermannsen, der sidder i kørestol, gik i brechen for ham og startede en indsamling. Han skulle bruge 30.000 kroner.

VVS-firma: Vi laver det gratis

Efter tre dage var pengene i hus, ja, onsdag aften var beløbet nået op på 50.000 kroner. Tilmed har Byggeriets VVS-forretning, der også havde læst artiklen i Århus Stiftstidende, tilbudt at lave handicaptoilettet gratis.


Jeg er taknemlig og glad. Det er så flot af århusianerne, at de vil hjælpe mig, og jeg vil give noget tilbage til samfundet så snart, jeg kan.

Bilal Abdu


- Jeg er taknemlig og glad. Det er så flot af århusianerne, at de vil hjælpe mig, og jeg vil give noget tilbage til samfundet så snart, jeg kan. For eksempel ved frivilligt arbejde eller hjælp til hjemløse, siger Bilal Abdu, der ikke ville have haft mulighed for at låne pengene. Han er 21 år og student fra Aarhus Akademi.

Annonce

Mange beløb

Egenvirksomhed.nu, en iværksætter-NGO, støtter projektet og står formelt for indsamlingen.

Dens stifter og formand er arkitekt Metin Aydin fra Højbjerg. Han siger, at de ekstra penge vil gå til foreningens arbejde samt uddeling af fødevarer og julehjælp til hjemløse og fattige familier. Egenvirksomhed.nu har allerede hjulpet mange personer på kontanthjælp og integrationsydelse.

- Jeg er voldsomt imponeret over hvor hurtigt, århusianerne har doneret penge, hovedsageligt beløb fra 100 til 1000 kroner på Mobilepay, siger Metin Aydin.

Han har allerede været i gang med at måle op til de nye installationer og mødtes med Bilal Abdu i Cafe Haregu torsdag morgen straks efter, at det store beløb var nået.

Annonce

Åbner så snart som muligt

Bilal Abdu og hans far Ibrahim arbejder nu på at gøre caféen Haregu Coffee klar til forårsåbning.

- Så snart restriktionerne for corona bliver hævet, og toilet og rampe er lavet, åbner vi dørene, siger Bilal Abdu.

Og her er familiens dramatiske historie:

Den stammer fra Eritrea, et smukt men fattigt og krigshærget land på Afrikas østkyst. Landet er et diktatur og bliver ofte kaldt Afrikas Nordkorea, fordi den personlige frihed er stærkt begrænset, og indbyggerne undertrykkes og misbruges af staten.

Det var det land, de flygtede fra: Ibrahim tog flugten gennem Sudan og videre gennem Nordafrika og siden til Europa og Danmark. Samira og Haregu, Bilals mor og mormor, flygtede via Yemen videre til først Iran og Irak. I Irak kom de to kvinder ud for er en alvorlig ulykke, og Haregu blev svært invalideret.

Det lykkedes kvinderne at komme videre til Danmark, og her blev Ibrahim og Samira gift, og de fik sønnen Bilal, som i dag er en høj, flot ung mand.

Haregu har i dag mistet sin førlighed og tale som resultat af trafikulykken og bor på Stefanshjemmet, et bosted i Aarhus for fysisk og psykisk handicappede. Men hendes øjne lyser af liv, og hun er omdrejningspunktet for hele familien.

Efter mange års arbejde har familien nu samlet kræfter og energi til at skabe et fundament for selvstændig forsørgelse, nemlig Café Haregu, hvor der skal serveres eritreansk mad og etiopisk kaffe. Og til ære for matriarken Haregu og hendes skæbne skal den bære hendes navn.

Café Haregu og egenvirksomhed.nu

  • Café Haregu åbner i Banegårdsgade 4, når coronareglerne tillader det. Den er opkaldt efter Bilal Abdus mormor, der flygtede fra Eritrea til Danmark og undervejs blev alvorligt skadet i en trafikulykke.
  • På Café Haregu skal serveres eritreansk mad og etiopisk kaffe.
  • Se mere om projektet på www.egenvirksomhed.nu
  • Egenvirksomhed.nu er en forening bestående af erhvervsfolk, som vil tage et ansvar for udviklingen af en iværksætterkultur blandt personer på kontanthjælp og integrationsydelse.
  • Det er frivillige og ulønnede erhvervsfolk, som er drevet af en overbevisning om, at civilsamfundet bliver nødt til at træde til, hvis samfundets udfordringer skal løses.
  • Medlemmerne har rødder i Østjylland omkring Aarhus, men det er vores ambition, at foreningen skal udvikle sig til at blive landsdækkende på sigt.
  • Det er et privat initiativ, uafhængig af fagbevægelsen og det offentlige, men samarbejder med flere kommuner og er åbne for samarbejde med alle de instanser, som ukompliceret kan medvirke i løsningen af opgaven: At bringe borgere som har potentialet til at blive selvstændige ud af den offentlige forsørgelse og over i selvstændig beskæftigelse.
Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Kom så, Sara Slott! - Mandag venter karrierens sidste OL-semifinale

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce