Annonce
Aarhus

Aarhus' ældste juletræstradition fældet: Bruunsgades gadeforening nedlagt

Både Tordenskjoldsgade og M. P. Bruunsgade har sparet deres julehygge væk. Juletræet på Sankt Pauls Kirkeplads havde Aarhus' ældste tradition bag sig.

AARHUS: En næsten 100 år gammel tradition med juletræ på Sankt Pauls Kirkeplads og i M. P. Bruuns Gade er fældet og begravet. Det var ellers byens ældste juletræstradition, men de handlende i gadeforeningen Bruunsgade-sammenslutningen 1933 har lukket sig selv. Kassen var tom.

Der er ganske enkelt ikke opbakning i den ellers pulserende handelsgade til at holde gadeforeningen kørende og blandt andet bekoste juletræet, der siden begyndelsen af 1920'erne har tronet på kirkepladsen foran Sct. Pauls Kirke, så beboere og kunder i gaden har kunnet spotte det og julehyggen, når de rundede hjørnet fra Banegårdspladsen og tog turen op ad M. P. Bruuns Gade.

Sognepræst ved Sct. Pauls Kirke, Flemming Baatz Kristensen, var formand for Bruunsgade-sammenslutningen af 1933. Men han og resten af bestyrelsen lukkede foreningen i sommer - og dermed slukkede juletræet på Skt. Pauls Plads også.

- Det er noget bart noget nu i december i vores ellers dejlige og pulserende gade. Først røg guirlanderne i gaden. Vi havde ikke råd til dem længere. Til sidst kneb det med opbakningen fra butikker og forretninger, og så lukkede vi sammenslutningen. Dermed var det også slut med juletræet, siger Flemming Baatz Kristensen.

Annonce
Sankt Pauls Kirkeplads har ikke noget juletræ i år. Det skyldes, at gadeforeningen er blevet nedlagt på grund af et dalende medlemsantal. Foto: Jens Thaysen

Blødende (jule)hjerte

- Beslutningen både om at lukke sammenslutningen og dermed droppe juletræet er sket med blødende hjerte. Det er virkelig ærgerligt, men de seneste år har det knebet med opbakningen. Medlemmerne ville ikke betale og meldte sig ud. Det er også ret dyrt at stille juletræet op. Men vi havde ikke medlemmer nok. Ikke nær alle i gaden var med, selv om vi lavede et billigt tilbud til medlemmerne for at kunne holde foreningen kørende, siger Flemming Baatz Kristensen.

Sognepræsten kan dog love en ting. At det bliver jul, selv om beboere og kunder må undvære den ellers så traditionsrige, fælles juleudsmykning.

- Nogle gange skal noget dø, før det får liv igen. Det vil virkelig fryde os bestyrelsesmedlemmer, der tog den tunge beslutning. Det vil være skønt, hvis nye, friske kræfter vil sparke gang i foreningen igen. Måske nogle har lyst, når de oplever en december uden gadens juletræ og udsmykning. Det har Bruunsgade fortjent, det er en skøn gade, siger Flemming Baatz Kristensen

Hos Århus Vinhandel lyder det, at mange kunder har bemærket den skrabede julestemning som kun består i den pynt forretningerne enkeltvis har stillet frem.

- Vi har haft en del kunder, som har været både kede af og oprørte over, at juletræet ikke længere kan opleves på Sankt Pauls Kirkeplads, fortæller Leif Juul fra Århus Vinhandel.

Traditionen med juletræ på Skt. Pauls Kirkeplads var - indtil det blev "fældet" i år -byens ældste. Her er træet ved at blive samlet i 1941. Det skyldes, at flere juletræer blev sat sammen, så de gjorde det ud for et stort. De senere år blev ét stort træ hentet i en plantage ved Silkeborg. Ukendt fotograf, Aarhuus Stiftstidendes Billedsamling, Erhvervsarkivet, leveret af Aarhus Stadsarkiv.

Lang, lang tradition

Historien fra Bruuns Gade er en tro kopi af fortællingen om Tordenskjoldsgade, som Stiften bragte forleden. For første gang i mange år, fremstår Trøjborgs handelsgade i december uden pynt og julelys. Kun en tredjedel af butikker og forretninger er medlem af gadens handelsstandsforening - og derfor er der ikke penge i kassen til hverken at købe ny julebelysning eller erstatte den gamle.

Bispetorvet var den første plads, der fik sit eget juletræ i Aarhus. Det blev tændt første gang på Bispetorvet 17. december 1922. Få år senere fulgte Skt. Pauls Kirkeplads efter.

Da juletræet få år senere blev flyttet fra Bispetorvet til Store Torv, var det Skt. Pauls Kirkeplads der - indtil i år -havde den længste juletræstradition.

Efter Bispetorv og Skt. Pauls Kirke Plads fulgte i 1928 Viby, som fik sit eget juletræ på torvet. Da den nye banegård, Aarhus H, blev indviet i 1929 prydede et stort juletræ også hovedindgangen, men det er som bekendt også blevet "væltet". Hjørnet ved Tordenskjoldsgade og Otto Ruds Gade fik et juletræ i 1934 og i 1936 blev det Vesterbro Torvs tur - de er også senere blevet en saga blot.

Forbipasserende og beboere i området må undvære juletræet i år - men det skal nok blive jul alligevel, forsikrer sognepræst Flemming Baatz Kristensen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce