Annonce
Aarhus

Aarhus blev malet rødere

Der var solid opbakning i Aarhus til de partier, der ønsker Mette Frederiksen (S) som ny statsminister ved onsdagens folketingsvalg. Foto: Axel Schütt
Aarhus trak klart til venstre ved folketingsvalget, hvor Radikale og SF gik markant frem. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fik store tæsk - også af vælgerne i Aarhus.

AARHUS: Der var rent flertal til den såkaldte røde blok i samtlige fire Aarhus-kredse ved onsdagens folketingsvalg.

Partierne – Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten – hentede mellem 54 og 60 procent af stemmerne i Aarhus-kredsene. Flest i Aarhus Nord, færrest i Aarhus Syd.

Regner man Alternativet med til den røde blok, bliver tallene endnu højere, selv om partiet gik meget tilbage også i Aarhus.

Tilbagegang for S

Socialdemokratiet, der på landsplan lige akkurat holdt skansen, indkasserede i Aarhus-kredsene en tilbagegang i størrelsesordenen fire-fem procent.

Faktisk er partiet nu kun det største parti i tre af de fire Aarhus-kredse. I Øst-kredsen er Venstre nu med små 20 procent af stemmerne i den position, mens Socialdemokratiet med 18,6 procent må tage til takke med andenpladsen.

De radikale har i de fire Aarhus-kredse opnået resultater, der langt overstiger landsresultatet, hvor partiet fik 8,6 procent af stemmerne. I Aarhus svinger det radikale resultat mellem godt 12 procent i Syd-kredsen og 15,5 procent i Øst-kredsen.

Det røde flertal bygger ikke mindst på, at Radikale og SF er gået meget frem, akkurat som de to partier er det på landsplan.

Annonce

Op og ned i Blå Blok

Venstre blev en af valgets store sejrherrer. I Aarhus gik partiet også frem og nåede sit bedste resultat i Syd-kredsen med 21,5 procent af stemmerne. Også de konservative fik et godt valg og toppede i Øst-kredsen med 6,4 procent af stemmerne.

Dansk Folkeparti fik også ved valget i Aarhus gevaldige stryg, hvor partiet nu svinger i opbakning mellem blot 3,6 procent i Øst-kredsen tik 6,6 procent i Vest-kredsen.

Liberal Alliance oplevede tilsvarende en dramatisk tilbagegang.

Annonce

Få stemmer til nye partier

Blandt de partier, der ikke er repræsenteret i det nuværende folketing, opnåede Nye Borgerlige sit bedste Aarhus-resultat i Vest-kredsen, hvor det fik to procent af stemmerne. Stram Kurs nåede i ingen af de fire kredse over spærregrænsens to procent.

Det gjorde derimod Kristendemokraterne i såvel Vest- som Nord-kredsen, hvor det blev til henholdsvis 2,3 og 2,6 procent.

Nu venter optællingen af de personlige stemmer torsdag. De personlige stemmer afgør, hvem af de omkring 110 kandidater i Østjyllands Storkreds, der fremover kan kalde sig folketingsmedlemmer.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

50 år: Arbejdshest repræsenterede Danmark ved fem slutrunder

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce