Annonce
Aarhus

Aarhus blev på en eftermiddag 2500 planter smukkere

06arhUrbanGardening2Urban Gardening Haveprojekt i det åbne byrum. I centrum af aarhus er alle velkommen til at komme og plante blomster. 05052012 Foto: Martin Ballund

Flere tusinde farvestrålende blomster fik århusiansk jord under fødderne, da de lørdag blev plantet ud i midtbyen som en del af et gadekunst projekt.

Ikke alene er byen blevet finere, den er også blevet sjovere at færdes i - hvis man holder godt øje.

06arhUrbanGardening1Urban Gardening Haveprojekt i det åbne byrum. I centrum af aarhus er alle velkommen til at komme og plante blomster. 05052012 Foto: Martin Ballund

Som en del af gadekunst workshoppen Urban Guerilla Gardening er gaderne i midtbyen nemlig blevet beriget med ikke mindre end 2500 blomster og metervis af rulle­græs.

06arhUrbanGardening3Urban Gardening Haveprojekt i det åbne byrum. I centrum af aarhus er alle velkommen til at komme og plante blomster. 05052012 Foto: Martin Ballund

Gadeprojektet handler om at åbne de små rum i byen, fortæller Nicolai Juhler, der er manden bag.

Annonce

»Aarhus er ikke en storby med en decideret center-kerne, men alligevel er byen drønkedelig set fra en kunstnerisk betragtning,« siger Nicolai Juhler og uddyber.

»Der er ikke tradition for at bruge byrummet. Det gør kommunen selvfølgelig, men det mere private aftryk på byen er svært at få øje på. Det forsøger vi at lave om på i dag ved at plante blomster alle tænkelige og utænkelige steder i bymidten.«

Lørdag deltog mellem 70 og 100 mennesker i Urban Guerilla Gardening, og derfor er byen nu fyldt med blomster. Nogle er plantet i planlagte blomsterbede, mens andre fylder hullet fra en forsvunden brosten.

»Det er et forsøg på at udnytte og udsmykke de små kroge og hjørner, der opstår, når byen bliver brugt. Det kan ses som modstykke til de rene linjer i arkitekturen, der præger Aarhus,« siger Nicolai Juhler.

Til workshoppen blev der anlagt tre store blomsterbede. Ud over Frederiksgade og bag spillesteddet Atlas - var folk i fuld sving med et nyt blomsterbed på Klostertorv.

»Det er et fedt projekt, fordi det er en kombination mellem noget kunstnerisk og planlagt, og så har det også et græsrods-aspekt,« siger Ranmus Berlin, mens han flytter endnu en spand jord fra fliserne på Klostertorv til det nye blomsterbed.

»Det har i øvrigt også en socialt vinkel, fordi ikke alle byboere har råd til en have. Det får de nu, hvor byen får tre nye kæmpe blomsterbede samt en masse pynteblomster hist og her.«

I blomsterbedet på Klostertorv står mellem 800 og 900 blomster, og på de helt store projekter som dét er der sat penge af til vedligeholdelse, fortæller Nicolai Juhler.

»Projektet er støtte af Realdenia og aftalt med Trafik og Veje. Faktisk kunne kommunen gode se det sjove i Urban Gardening, men de havde selvfølgelig en bekymring om, hvordan de tre store bede skulle vedligeholdes. Derfor har vi sørget for, at der er økonomi til at vande dem, og så er min forhåbning, at de kan stå der resten af sommere,« siger han.

Anderledes usikkert er det med de blomster, der har fået plads i et hul i vejen eller i en gavlkrog. De får kun vand hvis det regner, eller forbipasserende giver en tår fra vandflasken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce