Annonce
Aarhus

Aarhus bliver terrorsikret med stil

Kuglerne foran Tivoli Friheden skal hindre lastbiler og lignende i at køre ind. Direktør Henrik Ragborg Olesen står her ved en af dem. Foto: Axel Schütt
Både ved Tivoli Friheden, Musikhuset og Ceres Arena er hastighedsdæmpere blevet til dekoration og møbler.
Annonce

AARHUS: Når vi sikrer mod terror, ser det ikke altid smukt ud. Men foran Tivoli Friheden, ved Musikhuset Aarhus og ved Ceres Arena har Aarhus Kommune fundet gode løsninger, der netop er blevet til virkelighed.

Store, dekorative kugler skal hindre lastbiler eller andre potentielle dræbere i at køre ind i en større menneskemængde i forlystelsesparken i Havreballeskoven. Ved Musikhuset er store, runde plinte blevet til siddepladser, og det samme er to-tre meter aflange plinte af beton ved Arena.

- Vi har søgt at finde løsninger i samarbejde med brugerne og ejerne på stedet, forklarer projektchef, arkitekt Troels Kastorp Kok, Aarhus Kommune.

- Jeg synes, det er lavet så godt, at det ser ud som om kuglerne altid har været der, siger direktør i Tivoli Friheden, Henrik Ragborg Olesen, der fortæller, at arrangementet er lavet i tæt dialog med politiet.

Han tilføjer, at kuglerne er sikret mod graffiti.

Det er blevet til en imødekommende og åben form for sikring, der lukker for, at lastbiler kan køre ind

Arkitekt Troels Kastorp Kok

Annonce

Samarbejder med brugerne

I Tivoli Friheden har arkitekterne Gjøde og Partnere, der også står bag Den uendelige bro ved Varna, været inde i billedet.

- Det er blevet til en imødekommende og åben form for sikring, der lukker for, at lastbiler kan køre ind, og alligevel giver plads til, at folk kan stå i kø ved for eksempel Fed Fredag. Indtrykket af, at det handler om terrorsikring, er nedtonet, siger Troels Kastorp Kok.

Løsningen er lavet i samarbejde med Kolding-virksomheden Veksø, der leverer byrumsinventar.

Løsningerne ved Musikhuset og Arena er helt anderledes, også tilpasset stederne. At der er kommet siddepladser ud af det er en bonus.

Annonce

Flere løsninger i én

Firmaet G9 Landskab Park og Byrum fra Randers står bag løsningerne ved Musikhuset.

- Vi bestræber os på at kombinere flere funktioner, for eksempel så folk får lyst til at sidde og hygge sig, som det kan ske ved de seks Plato plinte ved Musikhuset. De har lys i bunden, og farven kan Musikhuset regulere. Det er ikke decideret terrorsikring, men hastighedsdæmpende byrumsmøbler. De er fyldt op med beton og ikke nemme at komme forbi, siger Jan Strandkvist, der er projektsælger.

Han fortæller, at virksomheden har leveret meget forskellige løsninger til mange byer i landet, for eksempel til Klostertorv i Aarhus samt en meget lang bænk til Alfred Nobels Bro i København.

- Med kreativitet skaber vi flere funktioner på én gang, siger Jan Strandkvist.

"Donuts" hedder de nye, elegante og hastighedsdæmpende bænke foran Musikhuset. De får lys i bunden, og lysets farve kan Musikhuset skifte. Foto: Flemming Krogh
Monteringen af "Donuts" foran Musikhuset i gang. Foto: Flemming Krogh
'Donuts' hedder de nye, elegante bænke foran Musikhuset. Foto: Flemming Krogh
Ved Ceres Arena skal disse plinte og bænke hindre bilkørsel. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

Aarhus

Unge i Aarhus tager mundbind til sig: - Det føles ikke så usædvanligt mere

Aarhus

Sommervejret lokker folk frem - men alle er gode til at holde afstand og tage hensyn

Annonce