Annonce
Aarhus

Aarhus-blogger har fået nok: Billeder brugt ulovligt 200 gange

Modelfoto: Scanpix/Iris

Det duer ikke, at virksomheder bruger bloggeres billeder uden at spørge om lov. Flere vil have hjælp i ophavsretssager.

Dansk Journalistforbunds jurister oplever en stigende efterspørgsel fra folk, der vil have hjælp i sager om ophavsret. Det fortæller DR Østjylland.

Annonce

Ann-Christine Hellerup Brandt fra Aarhus er fuldtidsblogger, og lever af at skrive og dele sine egne billeder på bloggen Valdemarsro.dk. Men hun har erfaret, at internettet kan være en verden for de langfingrede:

»Cafeer, tilbudssider, reklamebureauer og madprogrammer i tv har brugt mine billeder, og det synes jeg ikke helt dur,« siger hun.

Nogle bloggere har gjort det til en levevej at skabe deres eget lille univers på internettet. Her skriver de om alt fra make-up og mode til mad og livsstil.

Ann-Christine Hellerup Brandt skriver dagligt om sit liv og sin hverdag. Flere end 400.000 besøger hendes blog om måneden. Men det er desværre ikke alle, der nøjes med blot at læse med.

I alt er Ann-Christine Hellerups Brandts billeder blevet brugt mod hendes vilje i 200 tilfælde.

Derfor har hun nu taget kontakt til firmaet Not-Allowed.dk, som specialiserer sig i sager om ophavsret.

»Det overrasker mig meget, at også store firmaer ikke har styr på det,« siger direktør Morten Kristensen i Not-Allowed.dk til DR Østjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce